Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samoléčba

Koukám na oteklý prst, vykloubený při nechtěné piruetě na kolečkových bruslích. Povytáhnout ohnutý prst a posadit ho do původního lůžka jsem zvládl sám. Ještě den jsem s ním nakládal a ohýbal  jako by nic. Druhý den natekl a v porovnání s levým má dvojnásobný průměr. Už třetí týden přesvědčuji sebe, že by doktor v takovém případě moc nepomohl. Maximálně by mi ho zafixoval. Nebolí to, jen na dotek je to citlivé a prst nejde ohnout. Říkám tomu přírodní dlaha.

Hluboká poklona přírodě. Co tělo nechce, nedovolí. Vybavuji si zlomené žebro. Kašlat a smát se, také nebylo tělem doporučováno. Bedlivě naslouchám jeho moudrým pokynům. Pocit žízně, potřeba se najíst a vyprázdnit. Nutkavé puzení k pohybu, touha milovat. Kde je tady místo pro doktory, když tělo udržujete v rovnováze. Pouze pokud si ho polámete.

Pokud se na těle něco poškodí, je tu armáda lékařů chirurgů, kteří řežou, sekají a přešívají, nalévají a upouští krev. Pak jsou tu chemici, kteří do vás tlačí chybějící nebo z vás odvádějí  přebývající sloučeniny. Další jsou konzultanti a poradci. Pojmenují nemoc, příčinu bolesti a tím nasměrují k výše uvedeným druhům léčby. Traumata s otevřenými ranami a zlomeninami je určitě třeba odborně ošetřit a fixovat. Lidé ale chodí k doktorům s kdejakou ptákovinou a tady se otevírá obrovské pole pro kšeft a přesun financí z rozpočtů.

Lidské tělo není auto, nemůžeme vyměnit většinu jeho částí. Je to samoopravující se systém.Nepopírám, že se může rozhasit a že to může být nevratný proces. Přesto…Kolik lékařských zásahů je nutné podstoupit nezbytně? Kolik návštěv u lékaře je nutných? Potřebujeme vůbec nějaké doktory, když po tisíciletí mělo lidstvo jen šamany a vymítače?

Jeden oteklý prst mně přivádí k úvahám o potřebnosti lékařské péče. Na jednom vrcholu trojúhelníka máme solidární systém zdravotního pojištění, na druhém jsou farmaceuti a lékaři a na třetím člověk, u kterého doktoři odborně asistují a nechávají si to proplatit.

Hraje se o obrovský balík peněz a v něm nejvíc utrácíme za návštěvy lékařů, za zákroky na banální neduhy a za podpůrné a sporné léky, jejichž účinek bývá diskutabilní.

Hlavní motiv zdravotního průmyslu je, vyčerpat beze zbytku peníze z rozpočtu a nárokovat další a další. Hodně to připomíná byrokracii, která si zdůvodňuje svoji existenci a další růst.

Tím, že stát v socialistické éře  převzal veškerou péči, stačily mu v závěrečné fázi finanční zdroje hlavně na jednoduché a mnohdy nepotřebné úkony, Vytvořili jsme stále rostoucího molocha, který se chová neúsporně. Nebereme li peníze pacientovi (člověku který se rozhodl, že je nemocen) přímo, ale skrze pojišťovnu, je to jen boj o to, kdo z balíku urve nejvíc. Léčba není cíl a kontrola čerpání je minimální.

Další zlodějina jsou poplatky. Jako nástroj, který má omezit a regulovat, jen přilévá do systému další peníze, o kterých „klient“ nemůže rozhodovat. Je to opatření, se kterým jsem nesouhlasil. Vytvořil kočkopsa, kapitalisticky ohnutý, socialistický systém zdravotnictví.

Za každý běžný výkon lékaře, do rozumně stanovené cenové hranice, by se mělo platit, jako za každou jinou službu a měla by být součástí regulérního příjmu konkrétního doktora. Úkony lékaře by byly ohodnoceny ceníkem a vyžadovány na pacientech do výše nákladů na úkon. Byly by, pro zajištění potřebných, kumulativně omezené, vhodně zvoleným, ročním finančním limitem. Pomohlo by to omezit masový odběr peněz a zbylo by na závažnou léčbu.

Náš společenský systém, na rozdíl od přírody a potažmo i těla, postrádá snahu dostat se do rovnováhy bez otřesů. Cykly obnovy a nápravy jsou delší než desetiletí a tak máme jedinou možnost, jak systém napravit. Omezit cestou zákonů umělé regulace a tvorbu neopodstatněných zdrojů financí ve zdravotnictví.

Dal bych, stejně jako každému ekonomickému subjektu, také lékařům  šanci a prostor, k dokázání oprávněnosti své potřebnosti a existence. Pak snad konečně začne samoléčba systému zdravotního zabezpečení.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Řehák | pátek 6.5.2011 17:07 | karma článku: 11,88 | přečteno: 1528x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Veselý se omluvil za urážku Vášáryové. „Reagoval jsem neadekvátně,“ řekl

22. května 2024  9:41

„Milá slavná Vášáryová, ty spodino, já Ti ze srdce přeju, aby Ti mráz roztrhnul p*del. Já jsem si...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:39

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky schvalují poslanci....

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe