Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Naléhavé sdělení

Komunismus jsme si zasloužili. Většina lidí si to tehdy přála. Nepoznali v poválečné svobodě okleštěnost demokracie. Po německé okupaci se cokoliv zdálo lepší. Zbavili jsme se německého obyvatelstva, které mělo z pozice nepřítele SSSR přirozenou nedůvěru k osvoboditelům a naletěli dobrovolně komunistům na jejich vábení. 

Jak tenkrát lidé uvažovali?  Jaké měli zkušenosti z první republiky a války? Poznali prodejné demokraty, kolaborující přisluhovače a velkokapitalisty, kteří včas opustili republiku, nebo poskytli továrny okupantům (na jejich omluvu snad jen, neměli na výběr.) Není divu, že to všechno lidé chtěli spláchnout a když prozřeli, už bylo pozdě.

Obyvatelé za Protektorátu robotovali pro III. říši a tento stav byl využit při nástupu režimu nedostatku. Přechod do monokratury sovětského střihu byl tak plynulý, že kromě statisíců šikanovaných a stovek popravených, si nikdo ničeho nevšiml a všichni chtě nechtě kráčeli za zpěvu budovatelských písní májovým průvodem budovat pětiletky.

Těch čtyřicet let se ten uzavřený svět otevíral jen na východ a kromě krátkého mejdanu v šedesátém osmém jsme pomalu zaostávali v technickém i společenském vývoji. Byl postupně řízen čím dál dogmatičtějšími vůdci podle zákona posilování negativní vazby. Do každé mocenské struktury vlezou chytráci, kteří si tím vylepšují svoje živobytí a zahubí všechno pozitivní, pokud tam vůbec je.

Stát sice produkoval nesvobodu, nebyl technologicky zdatný, ale nebyl chudý, nevýkonný a ani slabý. To, co z našeho státu udělalo 22 let svobodné společnosti, se dá shrnout jen do slov. Stát už není náš. Stát jako instituce selhává v řadě oblastí a důkazem je nezájem občanů zúčastňovat se voleb.

Pro ty, kteří se nevzdávali svého volebního práva a chtěli nějakou třetí alternativu, se dočkali jen zanikání takových subjektů, nebo jejich ústupu do bezvýznamnosti. Zbytek poučených k volbám nechodí vůbec a to znamená jen jedno. Politici neudělali nic pro to, aby zainteresovali společnost na dění ve státě, donutili je starat se jen o sebe. Velkým stranám to dosud vyhovovalo a vždycky nabídly nějaký marketingový tah, kterým přilákali zmanipulované nebo zkorumpované voliče. 

Zákon o referendu bych uvítal raději, než volbu prvního panáka. Tam by se dalo něco rozhodnout. Je ještě mnoho manipulativních metod, které se postupně zrající „demokracie“ českého ražení učí. Nedovolí nám volbou cokoliv změnit. Kroužkování bezvýznamných ve velkých stranách nemá smysl. Osobnosti s morálním profilem se tam nevyskytují. Do nově se etablujících stran nalezou zkušené vši a východisko ke zlepšení politické kultury nevidět.

Vůbec se nedivím zkratkovitým úvahám některých lidí o volbě komunistů. Možná budeme překvapeni, kolik lidí to učiní a možná i proti vlastnímu přesvědčení, jen tak aby upozornili, že to nikdo nemá jisté. Je to bohužel jen strana a její síla vyprchala s tím, že ač se nevzdala svých názorů, je ochotna žít v dnešním politickém prostředí. Říkáme si, jsou to lidé kovaní a přesvědčení. Houby, už dvaadvacet let si dobře žijí na okraji politického spektra jako výměnkáři, bez zodpovědnosti a obávám se, že by ani v případě výhry netrvali na svých dogmatech.

Největším omylem komunistů byla víra ve společenské třídy, jejichž část kriminalizovali, místo aby je podchytili. Přitom měli dokonale zmáknutý peněžní systém, kterým ty aktivní mohli regulovat a za jimi vytvořené hodnoty, bez ideologického nánosu, mohli členové pracující třídy klidně cestovat a radostně se vracet do humánního prostředí. Jenomže hloupá dogmata sovětských komunistů byla v našem státě ve snaze se zalíbit svému protektorovi, ještě násobena našimi přisluhovači, možná i záměrně od vnitřních nepřátel komunistické strany křivena.

Diktatura má samozřejmě své zákonitosti a v uzavřeném systému se všechno jen zhoršuje. Komunisté nám tak prošustrovali dějinnou šanci vybudovat něco lepšího a z neschopnosti a možná i schválně zaprodali stát zlodějům. 

Všimli jste si, že vývoj směřuje k oslabení národního státu a ať se Klaus snaží sebevíc, bojuje proti přirozenému procesu, který národní prezidenty odsoudí k bezvýznamnosti. Poznáme to ve chvíli, kdy se budeme zajímat více o to co se děje v parlamentu evropském než našem.   Velký celek má delší poločas rozpadu a o to se hraje. Ale to už je jiný příběh a ten se jmenuje „Pád říše Římské“     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Řehák | úterý 21.8.2012 20:09 | karma článku: 11,70 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Daniel Řehák

Spor o žlutou hvězdu

Rouška je symbolem doby. Všichni už alespoň jednou slyšeli názor, že dlouhodobě nošená rouška nebo respirátor je zdraví nebezpečná

13.9.2021 v 14:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Daniel Řehák

Národní nebo nadnárodní ekonomika?

Letmé setkání se zaměstnancem v automobilovém průmyslu mi přineslo pár kusých informací o očekávání a vývoji výroby a prodeje v této, pro ČR klíčové branži, z nichž lze vyvodit některé asociace a závěry.

18.6.2020 v 20:01 | Karma: 13,03 | Přečteno: 416x | Diskuse| Ekonomika

Daniel Řehák

EU za každou cenu

V roce 2003 jsem v referendu volil EU. Ve skutečnosti jsem volil vlastní iluzi. Představa, že EU do ČR přinese prosperitu a zmírnění ekonomické nerovnováhy, byla velkým omylem mnoha českých občanů.

7.9.2018 v 11:30 | Karma: 32,18 | Přečteno: 885x | Diskuse| Politika

Daniel Řehák

Osmašedesátý

Probuzen v 5 ráno otcem, sledoval jsem nekonečný proud tanků a zásobovacích náklaďáků přijíždějících po Ústecké hlavní třídě z někdejší NDR. Bylo to 5 dní poté, co jsme se vrátili z cesty po severní Evropě.

21.8.2018 v 0:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 368x | Diskuse| Srpen 1968

Daniel Řehák

Nevěřím.

Francii pro jejich zradu spojenecké smlouvy ČSR, i za to, že jí k tomu Velké Británie tenkrát pomohla. Nevěřím Německu, za podvodný důvod k rozpoutání 2.světové války.

14.4.2018 v 14:31 | Karma: 40,90 | Přečteno: 1734x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda se odhaduje na desítky milionů

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  19:35

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Španělská levice chce zablokovat zbraně do Česka. Tvrdí, že je získá Izrael

16. května 2024  19:03

Španělská levicová aliance Sumar, která je součástí vládní koalice, chce zablokovat v přístavu...

Premiér nesmí ochranku zaskočit, říká Ficův předchůdce. Její výměnu by zvážil

16. května 2024  18:41

Premium Atentát na slovenského premiéra mohou někteří politici využít ve svůj prospěch, řekl v rozhovoru...

V laboratoři Zentivy unikla nebezpečná chemikálie, likvidovali ji hasiči

16. května 2024  17:35,  aktualizováno  18:19

Pražští hasiči ve čtvrtek odpoledne zasahovali v chemické laboratoři v Dolních Měcholupech v ulici...

  • Počet článků 274
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Zprvu jsem hledal deníček, kam bych zapsal vzpomínky, vystrašen matčinou ztrátou paměti. Potom jsem se stal závislý na karmě a následně jsem rozpoznal, jak jsem si tím pěstoval ego a dal jsem si oddech, Ten co byl nakopnut vlastní botou, teď píše pro sebe a pro kohokoliv proto, aby si v sobě udělal jasno. Hemžící se myšlenky jsou chaotické. Je třeba je svázat a podrobit kritice, aby po nich něco zbylo.


Large Visitor Globe