Z čeho se šije oblečení - neopren

Jak vzniká látka, která dovoluje pohodlné potápění a možná právě slouží jako podložka vaší myši? Blog o neoprenu a jeho sestřenici, látce, které se říká scuba. (délka blogu 5 min.) 

Slovo neopren určitě není potřeba vysvětlovat. Každý zná obleky pro potápěče, které se z tohoto materiálu už delší dobu vyrábějí. 

Věděli jste, že neopren bývá zpracován i v “civilním” oblečení? 

Co je to neopren?

Ve 20. letech 20. století, když poptávka po přírodním kaučuku neustále stoupala aniž by existovaly další zdroje přírodní suroviny pro výrobu kaučuku, snažili se výrobci po celém světě o vývoj syntetické náhražky.

Neopren byl objeven už  ve 30. letech 20. století - a to stejnou skupinou vědců, se kterou jste se seznámili v kapitole o nylonu. Vedl ji Wallace Hume Carothers, který pracoval pro firmu DuPont. 

Jeho vynález obsahoval první syntetickou pryž, která získala hromadné využití. Dnes se dá neopren nalézt nejen v oblecích pro potápěče, ale například také v pneumatikách… a na přehlídkovém molu. Stylově vypadající a hutná látka totiž uchvátila i módní návrháře. 

Struktura a výroba neoprenového textilu

Neoprenu se také říká chloroprenový kaučuk nebo polychloropren. V molekule neoprenu je totiž zabudováno různé množství atomů chloru. 

Obrázek: Struktura lineárně polymerizované molekuly neoprenu. Zdroj: NEUROtiker, Public domain, Wikimedia Commons, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Polychloropren.svg

Výchozí materiál pro výrobu neoprenové látky má zpravidla tvar vloček. Je pevný, a není příliš elastický. Musí se nejprve vulkanizovat. Na rozdíl od přírodního kaučuku ho nelze vulkanizovat pomocí síry. Používají se k tomu oxidy různých kovů ve spojení se zvýšenou teplotou. Makromolekuly tak postupně vytváří vnitřní strukturu, podobnou síti - to má za následek, že materiál má tendenci si uchovávat svůj tvar - stává se pružný. 

Aby bylo možné zpracovat neopren na textilii, musí se pak obě strany neoprenové tkaniny potáhnout látkovým povrchem. Výrobci často volí buď polyester nebo nylon, umělá vlákna, popisovaná v minulých blozích. Často se také do tkanin přidává určitý podíl elastických vláken - výsledný neopren je pak ještě pružnější. 

Tloušťka neoprenu závisí na jeho dalším použití. Pro běžný textilní průmysl se hodí materiál s tloušťkou kolem 1 - 2 mm, zatímco potápěčské obleky vyžadují silnější materiál. Ty, které jsou používané pro hloubkové potápění, mívají tloušťku až 7 mm. 

Potápěčský neopren

To má jednoduchý důvod. Čím silnější je tkanina, tím lépe chrání proti chladu. Uvnitř neoprenové matrice se nacházejí malé vzduchové bublinky. Ty se už samy o sobě starají o izolaci. Materiál ale navíc není úplně nepropustný a umožňuje tak pronikání malého množství vody do potápěčského obleku. Tato tenká vodní vrstva uvnitř obleku se zahřívá tělesným teplem a ještě tak dodatečně izolaci proti chladu vylepšuje. 

Textilní neopren

Kromě zmiňované izolační schopnosti má neopren ještě několik dalších a neméně zajímavých vlastností. 

Je například odolný vůči tukům, rozpouštědlům a vyšší teplotě. Používá se tedy také k výrobě těsnění a různých hadic. Díky zajímavému vzhledu a struktuře si našel cestu právě i do textilního průmyslu. 

Je to zvláštní, ale v roce 2014 dostal neopren dokonce titul „Materiál léta“. Ten uděluje známý módní časopis Elle. Dnes se neopren používá prakticky pro všechny druhy vnějšího oblečení - a to nejen zimního. Dá se nalézt v kalhotách, šatech, sukních i halenkách. 

Neoprenová vnitřní podšívka je oblíbená u bot, pouzder na notebooky a pevné disky. 

Scuba

Neoprenu se podobá také textilie, která má jméno scuba. Název není náhodný. Nachází se v něm skrytá nápověda. Scuba je totiž zkratka pro Self-Contained Underwater Breathing Apparatus, potápěčské zařízení se stlačeným vzduchem, které potápěči dodává pod vodou vzduch k dýcháním. 

Scuba a neopren jsou shodně hladké a pružné látky. Stejně tak se dají obě koupit v různých tloušťkách. Ve srovnání s neoprenem ovšem scuba postrádá izolační vlastnosti. 

Jak se starat o neopren a scubu?

Obě by se měly prát v poměrně chladné vodě, maximálně při 30 °C. Měl by se přitom používat jemný prací prostředek bez přísad a bělidel. Některé druhy těchto tkanin by se měly čistit chemicky.

Většině z nich neudělá sušení v bubnové sušičce moc dobře. Měly by se sušit jen na vzduchu. Stejně tak by se nikdy neměly žehlit při vysokých teplotách, jinak hrozí této zajímavé tkanině nevratné poškození.

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 5.5.2022 8:00 | karma článku: 21,70 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Mayská modř - PB 8

10.6.2024 v 8:00 | Karma: 16,70

Dana Tenzler

Egyptská modř

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 18,07