Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Venuše kolébkou života?

Na první pohled je to podivná otázka, vždyť podmínky na Venuši jsou všechno, jen ne příznivé pro život. Možná tomu ale bylo v minulosti jinak. (délka blogu 5 min.)
Obrázek: D. Tenzler

Bylo by dnes ještě možné zjistit, zda byla Venuše před miliardou let obyvatelnou planetou nebo na ní dokonce existoval život? 

Jednoznačně na tuto otázku zatím ještě odpovědět neumíme, možná se to ale brzy změní. 

Excesivní planeta

V poslední době (a pod pojmem doba si musíme představit poslední miliardy roků) jsou podmínky na povrchu Venuše extrémní. Všeho je tu přemíra: tlaku, hustoty atmosféry, teploty i vulkanické aktivity. 

Krátce po vzniku planety tu ale mohly panovat úplně jiné podmínky. Vždyť i na Zemi byla původně jiná atmosféra, než je tomu dnes. 

Pokud by se kdy měl na Venuši vyvinout život (nebo dokonce jeho rozumná forma), na povrchu planety dnes po něm nejspíš nenajdeme žádné stopy. 

Ne že by živé organismy stopy nezanechávaly. Nemusí to být hned budovy nebo silnice - i méně uvědomělé formy života po sobě zanechávají různé památky. Jejich skořápky nebo otisky jejich skořápek například nacházíme v prastarých usazeninách. To ale na Venuši s největší pravděpodobností nehrozí.  Vše, co život přetvořil nebo vytvořil, už dávno smyla výrazná vulkanická aktivita. 

Co uvidíme na povrchu naší sousední planety jednoho vzdáleného dne, až se k ní vypraví lidská posádka, je už dnes poměrně jasné. Snímky z povrchu Venuše (nafocené sondami Veněra) sebraly vědcům iluze o obyvatelnosti naší planetární sousedky. 

Jak se ale Venuše jeví například mimozemšťanům, tedy bytostem, které ji pozorují z velké dálky? Mohli by usoudit, že se na ní vyskytuje nebo vyskytoval život - a přiletět se na ni … zvědavě podívat? 

Jevila by se Venuše zajímavou nebo dokonce obyvatelnou planetou, kdyby ji dnes z dálky pozorovali mimozemšťané?

O tom, jak se jeví Venuše potenciálním vzdáleným civilizacím, rozhoduje samozřejmě technologická vyspělost dané civilizace. 

Pokud by její vývoj odpovídal našemu středověku, Venuši by vůbec nezaregistrovali. Vždyť tehdy začali pozemští vědci teprve objevovat planety našeho vlastního systému. O existenci exoplanet jsme se dozvěděli teprve v posledních desetiletích. 

Pokud by ale byla vzdálená rozumná civilizace technologicky alespoň stejně zdatná jako jsme my, mohla by Venuši objevit například pomocí tranzitové metody. 

Pak by se jevila jako planeta vhodná pro život. Venuše se totiž nachází na hranici tzv. obyvatelné zóny. Navíc má naše sousední planeta podobnou hmotnost a velikost jako Země - a to ji řadí k velice nadějným kandidátům pro existenci života. 

Zklamání by cizí civilizaci možná přinesla až analýza atmosféry. Poté, co by mimozemšťané zjistili, že se skládá prakticky jen z CO2, museli by si z pozorování odvodit také vysokou teplotu, která panuje na jejím povrchu. 

Při těchto úvahách ovšem vycházíme z našich vlastních zkušeností a znalostí o tom, co potřebuje živá hmota ke své existenci. 

Co kdyby ale byli mimozemšťané jiní než my? I když můžeme předpokládat, že se cizí život skládá z organických sloučenin uhlíku, není vyloučené, že by naopak mohl shledat obyvatelnou právě Venuši a ne Zemi. 

I na Venuši totiž panují příznivé tepelné podmínky - jen se nenacházejí na povrchu planety, ale v atmosféře. Přitom se může stát, že daná cizí civilizace obývá podobnou planetu. Ať už ji k obývání různých vrstev atmosféry dohnala pozemní ekologická katastrofa nebo prostá logická úvaha, která říká, že v atmosféře je zkrátka více místa než na povrchu planety… civilizaci, která je zvyklá žít ve vyšší atmosféře své planety, by mohla Venuše se svými podmínkami připadat daleko přitažlivější než nudná Země, která je poměrně chladná a navíc z velké části pokrytá nebezpečným oceánem. 

Našim potomkům se tedy klidně může stát, že objeví cizí civilizaci, která se snaží komunikovat … ne se Zemí, ale s Venuší, planetou, na které je všeho nadbytek: energie, uhlíkového materiálu ale také místa pro pohodlný život v batyskafech, plujících v oblacích. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 28.7.2022 8:00 | karma článku: 20,65 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 16,80 | Přečteno: 188x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Hledání helia v exosférách exoplanet

Kolem hvězd v naší Galaxii krouží velké množství různých planet. Vědci se nyní věnují jejich atmosférám. Nová studie zaznamenala 17 planet s heliovou atmosférou a 40 planet bez ní. (délka blogu 4 min.)

27.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,95 | Přečteno: 131x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Biologické stopy na exoplanetách

Jak se pozná, že se na cizí a slibně vypadající exoplanetě skutečně nachází život? Exoplanety jsou příliš daleko. Zbývá jen pozorování teleskopy. (délka blogu 4 min.)

23.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,84 | Přečteno: 174x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jakou barvu budou mít rostliny na exoplanetách?

Na exoplanetách může mít biosféra jinou barvu než je tomu na Zemi. Vědci našli argumenty pro existenci exoplanet s fialovými rostlinami. Jakou barvu mají rostliny na jiných planetách? (délka blogu 3 min.)

20.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,95 | Přečteno: 199x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,72 | Přečteno: 159x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13,  aktualizováno  13:55

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Babiš se bavil na skákacím hradě. Rodiče trnuli, co na to jejich děti

1. června 2024  13:29

„Trnul jsem, že se syn pana Babiše zeptá: Co tu děláte?“ oddechl si pětatřicetiletý muž před...

Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení. Při nehodě zemřel spolujezdec

1. června 2024  13:23

U obce Bradlecká Lhota v okrese Semily v sobotu dopoledne havarovala dodávka. Při nehodě na místě...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 980
  • Celková karma 18,63
  • Průměrná čtenost 1285x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.