Sonda, která bude zkoumat Titan - Dragonfly

Můžeme se těšit na další vesmírné dobrodružství. Už za několik roků by měla k vnější Sluneční soustavě odstartovat nová sonda. (délka blogu 3 min.)

V roce 2027 by měla odstartovat nová mise NASA k obřímu měsíci Saturnu, Titanu. 

Na místo určení dorazí až v polovině dalšího desetiletí. Mise dostala název Dragonfly. 

Titan

Titan je jediný objekt ve Sluneční soustavě, který by se dal ohledně atmosféry srovnat se Zemí. Má jen o polovinu hustší atmosféru než naše planeta, zatímco ostatní planety nebo jejich měsíce buď atmosféru nemají nebo je naopak daleko hustší než naše. 

Co se týká chemie, je atmosféra Titanu ovšem úplně jiná než na Zemi. Na tomto obřím měsíci se sice nacházejí řeky, jezera a pohoří, jsou ale převážně tvořeny uhlovodíky a jejich ledem. 

Dragonfly se bude od dosavadních misí lišit tím, že bude zkoumat hned několik desítek destinací na Titanu. Umožní to létající sonda, která by měla dobře fungovat díky příjemné gravitaci a poměrně husté atmosféře. 

Sonda bude zkoumat složení organických povrchových materiálů Titanu. Komplexní chemické sloučeniny bohaté na uhlík, vnitřní oceán a dřívější přítomnost kapalné vody na povrchu dělá z Titanu zajímavý objekt, na kterém by se daly studovat chemické procesy předcházející vzniku života. 

Průzkum Titanu

Z povrchové vrstvy budou odvrtány vzorky materiálu. Nebudou příliš objemné, počítá se s množstvím odpovídajícím jednomu gramu. Ty pak sonda přenese do svého nitra, ve kterém budou odpařeny laserem. Vypařený materiál se bude zkoumat ve hmotnostním spektrometru. 

Vědci tak budou moci identifikovat organické molekuly, které mohou být přítomny na Titanu, jejich složení a rozmístění v různých povrchových útvarech. 

New Frontiers

Dragonfly bude v pořadí už čtvrtou misí programu NASA New Frontiers. Projekty tohoto programu jsou v dlouhodobé strategii NASA klasifikovány jako mise střední třídy a tvoří tak spojovací článek mezi menšími, jednoduššími, nízkonákladovými (300–500 milionů USD) misemi Discovery programu a rozsáhlými, nákladnými (800–2800 milionů USD) a komplexními misemi.

Doufejme, že nedojde k nečekaným zpožděním programu - a za zhruba deset let se budeme moci dívat na zajímavé snímky, které bude sonda posílat ze vzdálenosti deseti astronomických jednotek - z povrchu největšího měsíce Saturnu, z chladného Titanu, jehož povrch sice na pohled připomíná pozemskou krajinu, chemicky je ale více podobný... obsahu stojanu na benzínové pumpě. 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 6.4.2023 8:00 | karma článku: 19,09 | přečteno: 236x