Slunce a Boboli

Jedním z turistických magnetů Florencie je Palazzo Pitti s přilehlými zahradami Boboli, které byly postupně vytvořeny v období mezi 15. a 19. stoletím. Dnes zaujímají plochu 45 000 metrů čtverečních a kromě zahradní architektury nabízí pohled i na historické památky z doby římského imperia a období renesance.

Otextovaná fotografie, pořadové číslo 485, copyright D. Tenzler 2014

 

Původ jména "Boboli" pochází snad z majetku rodiny Borgolo, kterým patřilo území u kostela Santa Felicita v Oltrarno, kterou Luca Pitti koupil jako zahradu v roce 1418 a zahájil výstavbu budovy, která nese jméno jeho rodiny. Převod vlastnického práva na rod Medici byl proveden v roce 1549, jako koupě pro Eleonoru di Toledo, manželku vévody Cosima I. de Medici. V tomto období začaly terénní úpravy a rozšiřování, které také zahrnovalo zahradu. Zahrada, tak jak ji známe, byla založena architektem Nicholasem Tribolo který o deset let dříve pracoval na zdokonalení zahrad Villa medicea di Castello.

Tribolo vytvořil projekt, ke kterému je připočítáván amfiteátr který téměř jistě vznikl z výkopových prací na kopci, a jehož hlavní osou je severozápadní a jihovýchodní osa, jenž přirozeně navazuje na nádvoří 'Ammannati' mezi palácem a budoucím Forte di Belvedere. Kameny použité k vytvoření paláce Pitti ve skutečnosti pochází z této prohlubně, která je tak uměle vytvořena. Tribolo zemřel v roce 1550, a v práci pokračoval Bartolomeo Ammanati a potom Bernard Buontalenti. Stav zahrady na konci šestnáctého století byl zachycen v jedné z lunet ve vile Medici slavné série vytvořené Giusto Utensem (asi 1599 ), ty jsou nyní uloženy v muzeu Museo di Firenze com'era ve Florencii.

Během panování Cosimo II (1609-1621) došlo k největšímu zvětšení zahrady, téměř ztrojnásobení velikosti, pod vedením architekta Giulio Parigi a jeho syna Alfonso Parigi. tito architekti byli tvůrci druhé osy parku, směrem k Porta Romana (tzv. Viottolone).

Zahrada byla otevřena pro veřejnost poprvé, i když s omezeně, za vlády Leopolda II.

Na snímku znázorněná budova La Palazzina della Meridiana, je dílo započaté v období neoklasicismu autorem Gaspare Maria Paoletti na zakázku Leopolda II. v roce 1778, byla dokončena P. Pocciantim mezi lety 1822 - 1840. Dílo je pojmenováno podle slunečních hodin které se zde nacházejí.

Objekt Palazzina della Meridiana je přístupný z Palazzo Pitti a jsou zde zachovány fresky Episodi dei Promessi Sposi z devatenáctého století, od malíře Cianfanelliho. V současné době zde sídlí Galleria del Costume, ale před několika lety zde také byly vystaveny sbírky Contini-Bonacossi, jenž jsou nyní součástí galerie Galleria degli Uffizi.

Zdroj textu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zahrady_Boboli

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pátek 25.4.2014 7:36 | karma článku: 5,88 | přečteno: 301x