Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S fyzikou a chemií v kuchyni - linecké těsto na cukroví

Proč vlastně netvrdne linecké těsto, jak funguje - a proč se do něj nemají dávat vajíčka? (délka blogu 5 min.)

Napadlo vás někdy, čím se vlastně liší vánoční cukroví od “obyčejného” pečiva? Kromě různého obsahu cukru a tuku - je nejspíš jeho nejmarkantnější vlastností - trvanlivost. Běžné pečivo (vyrobené z kynutého těsta, zmiňovaného v minulém blogu) se už po několika dnech “kazí”. Jeho vnitřní struktura, vzniklá při hnětení, degraduje, voda v jeho materiálu se chemicky navazuje do struktury jiných molekul, než ve kterých se nacházela po upečení nebo se rovnou z výrobku vypaří - a ten pak tvrdne. 

Je tedy jen logické, že pokud chceme vyrobit pečivo trvanlivější, nesmí v něm být tolik vody. Málo vody v tomto případě znamená - málo problémů. Znamená to ale zároveň, že takové těsto nemůže být kypřeno kvasnicemi, ty ji totiž potřebují ke svému životnímu cyklu. Také ostatní kypřicí prostředky nepřicházejí v úvahu - jsou také závislé na reakci s vodou.

Naši dávní předkové vyřešili tento úkol intuitivně. Vymysleli těsto, ve kterém je místo spousty vody - spousta tuku. A byl to skutečně geniální počin, jak nám vysvětluje moderní chemie. 

Linecké těsto

Linecké (tukové) těsto se nekypří. Aby cukroví nebylo podobné tvrdému sucharu, využívá jeden speciální trik. Ten spočívá v tom, že se výborně láme - je drolivé. Dalo by se také popsat slovy: “rozplývá se na jazyku”. Tato vlastnost samozřejmě není zadarmo. Výroba lineckého těsta je sice úplně prostá - zároveň je ale (pokud ho chcete dělat opravdu optimálně) skrývá jistá úskalí. 

Jednoduché a zároveň složité těsto

Recept těsta je snad nejjednodušší ze všech vánočních receptů. Kromě mouky a tuku se přidává už jen cukr. 

Poměr všech ingrediencí je také dobře zapamatovatelný - přísady se mísí v poměru 1:2:3. Na 1 díl cukru se dávají 2 díly másla a 3 díly mouky. Tím ovšem veškerá jednoduchost končí. 

Samotná výroba těsta vyžaduje určitou zručnost, chlad a odolnost cukráře vůči nízkým teplotám. V průmyslových podmínkách se těsto z jednotlivých komponent mísí při teplotě 10 °C. 

V zimě není problém zažít podobné teploty na ulici - nejspíš ale nebudou panovat ve vaší kuchyni. Domácí malovýroba si může vypomoci kuchyňským robotem, který míchá těsto … na ulici (na balkoně, terase, apod.) Těsto by rozhodně nemělo mít delší kontakt s kuchařčinýma rukama - ty ho totiž automaticky zahřejí. Na mouku ani cukr nemá běžná pokojová teplota vliv - problémy ale nastanou u tuku.

Role tuku v lineckém těstu

Tuk by se totiž v žádném případě neměl v těstu rozpustit. Jeho úkol je úplně jiný. Měl by (pokud možno) v podobě tenkých slupiček obalit každé zrnko mouky. Na to musí být samozřejmě v pevném stavu a ne v tekutém, kdy má spíše tendenci se do mouky vsakovat.  

Pokud se podaří tukem obalit zrnka škrobu (mouky), je vyhráno. V těstu se pak nemohou při mechanické manipulaci (zpracování) tvořit dlouhé molekuly lepku, které by ho dělaly vláčným a pružným. 

… z minulého blogu…

Lepek je komplikovaná dlouhá makromolekula (polymer). Vzniká spojením a propletením dvou druhů dlouhých bílkovinných molekul, které se nacházely v obilí. Obě byly původně ve “srolovaném” stavu, tak trochu podobné klubíčku vlny. Při hnětení těsta se obě komponenty díky energii, kterou mu dodáváme, “rozmotají”. V tomto stavu pak snáze dojde k jejich propojení. Komplikovaná molekula, která je schopna po určitou dobu udržet těsto pružné a odolné proti mechanickým vlivům, je následkem hnětení těsta.

To, co zprvu vypadá jako výhoda (těsto, se kterým se dobře manipuluje a dá se dobře tvarovat), totiž nakonec vede k tvrdým sucharovitým výrobkům. Když se ovšem podaří stejnoměrně rozptýlit tuk kolem všech moučných zrnek, moc lepku při manipulaci s těstem nevznikne a výrobky pak drží pohromadě skutečně nikoliv díky vlivu lepku ale jen díky “lepivému” vlivu ztuhlého tuku. 

Proto se také “rozplývají” na jazyku - jejich schopnost držet pohromadě není moc silná. 

Vejce a šetření tukem 

Předchozí řádky vlastně dávají odpovědi na další otázky: “Proč se nemá tukem šetřit, proč se nemá tuk zaměňovat za jiný - a proč do lineckého těsta nepatří vajíčko?” 

Čím méně tuku, tím hůře může v těstu plnit svou roli látky, které má od sebe oddělovat moučná (škrobová) zrnka. Když je tuku příliš málo, dochází ke vzájemnému spojení škrobových zrn (viz minulý blog a reakce škrobu s vodou). 

… z minulého blogu…

Škrob - to je vlastně polymer, který syntetizovala rostlina z mnoha molekul glukózy, (jednoho z nejjednodušších cukrů, viz minulý blog). Molekula škrobového polymeru je prostorově komplikovaná - a tak není divu, že se v ní nacházejí oblasti, které vykazují vyšší negativní nebo kladný náboj. Právě na ně se pak může s radostí vázat molekula vody, která má podobný problém - je dipólem, tedy molekulou s nevyváženým elektro-designem. 

Když smísíme mouku s vodou, nastává zajímavý stav. Voda si najde ona (pro ni poutavá) místa, kde se na molekule škrobu nachází chutný negativní náboj. Naváže se na ně. Tím se opět trošku změní jejich prostorová konfigurace. Na povrchu škrobových zrnek se tak tvoří zvláštní vrstva, díky které se mohou škrobová zrna navzájem volně spojovat. 

I když totiž vodu záměrně nepřidáváme, určité množství vody přesto obsahuje - pochází z másla. Různé nesprávné druhy tuků mají eventuálně ještě více vody. Je také pravděpodobné, že se náhražkové tuky rozpouští při jiných teplotách než máslo. Jejich zpracování tak může být složitější nebo naopak jednodušší (nevyžadují tak nízkou teplotu zpracování jako máslo). 

A vajíčko? To se používá většinou tehdy, když chceme do těsta přidat “lepivou” komponentu. Linecké těsto ale drží díky lepivé schopnosti tuku, není tedy žádný technologický důvod, proč do něj přidávat vajíčka. Naopak - v případě tohoto druhu těsta je to kontraproduktivní. Vejce totiž do těsta zanesou vodu - která (viz nahoře) sabotuje speciální vlastnost tukového těsta - drobivost. 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 2.12.2019 8:00 | karma článku: 23,10 | přečteno: 1235x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Egyptská modř

Seriál (o malířských barvách) se bude zabývat zajímavostmi ze světa pigmentů. Čím nejlépe začít? Jedním z nejstarších, lidmi uměle vyrobených pigmentů. Umělci ho používali už před několika tisíciletími.

30.5.2024 v 8:00 | Karma: 16,81 | Přečteno: 191x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Hledání helia v exosférách exoplanet

Kolem hvězd v naší Galaxii krouží velké množství různých planet. Vědci se nyní věnují jejich atmosférám. Nová studie zaznamenala 17 planet s heliovou atmosférou a 40 planet bez ní. (délka blogu 4 min.)

27.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 132x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Biologické stopy na exoplanetách

Jak se pozná, že se na cizí a slibně vypadající exoplanetě skutečně nachází život? Exoplanety jsou příliš daleko. Zbývá jen pozorování teleskopy. (délka blogu 4 min.)

23.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,85 | Přečteno: 175x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jakou barvu budou mít rostliny na exoplanetách?

Na exoplanetách může mít biosféra jinou barvu než je tomu na Zemi. Vědci našli argumenty pro existenci exoplanet s fialovými rostlinami. Jakou barvu mají rostliny na jiných planetách? (délka blogu 3 min.)

20.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,96 | Přečteno: 200x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,73 | Přečteno: 160x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 980
  • Celková karma 18,63
  • Průměrná čtenost 1285x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.