Proč vám chleba tvrdne ale chipsy naopak změknou?
Určitě to znáte. Necháte někde ležet nezabalený chléb - a za pár dní je tvrdý. Když ale rozbalíte chipsy nebo slané tyčinky, po několika dnech nejen že neztvrdly - naopak. Změkly a zhadrovatěly. Proč se oba druhy pečiva chovají rozdílně?
Entropie a zákony vesmíru
Může za to - jak jinak fyzika. A tentokrát za to může samotná esence našeho vesmíru, základní zákon, definující jeho stav. Procesy, které ve vesmíru probíhají, se snaží změnit uspořádaný stav na neuspořádaný. Definice entropie je komplikovaná. Je to proto, že její podstata zasahuje do nejrůznějších oblastí fyziky. A tak najdeme následky zásadního chování vesmíru i v různých částech fyziky. Při popisu procesů, vykonávajících práci nebo ve statistice, teorii informace nebo v termodynamice.
Entropie ale jde popsat i jednoduše. Dobrým příkladem chování vesmíru a jeho touhy neustále svou entropii zvyšovat - je pivo. Čerstvě natočená sklenice piva obsahuje nejen tekutinu, ale také pěnu. Molekuly v ní mají proto omezené pole působnosti. Některé z nich mají povoleno být v tekutině, jiné pouze v pěně - a tam se navíc nacházejí jen v tenkých slupkách kolem bublinek CO2.
Protože ale vesmír trvá na tom, že uspořádané stavy (tekutina a pěna) nejsou stálé - pěna spadne a změní se zpátky na tekutinu. Entropie vzroste přesně tak, jak to vyžaduje vesmír.
Ten je vlastně silně nespokojeným systémem. Bude šťastný až tehdy, když budou všechny jeho součásti rozloženy úplně pravidelně a budou mít identické vlastnosti.
Chleba a zákony vesmíru
Projevuje se to i u chleba a (například) slaných tyčinek. Čerstvě upečený chleba obsahuje kolem 40 % vody. Většina se jí nachází ve střídce, zatímco kůrka je po upečení křupavá a vysušená. Po vychladnutí se snaží obsah vody ve střídce a v kůrce vyrovnat. To se děje proto, že se kvůli výše zmiňovanému přírodnímu principu snaží částice z oblasti, kde je jich nadbytek, přemístit do oblasti, kde je jich nedostatek. Uspořádaný stav, kdy uvnitř bochníku chleba je určité množství vody a jeho kůrka je suchá - je proti přírodě.
Postupně se pak obsah vody ve střídce a kůrce vyrovná - kůrka zvlhne a ztratí svou původní křupavost. To ale bohužel není všechno. Z kůrky se totiž voda může vypařovat do vzduchu - a to se děje tak dlouho, dokud bochník chleba nevyschne. Ztráta vody navíc probíhá nejen vypařováním - voda se také zabudovává do struktury některých molekul v chlebové hmotě. Výsledkem je vyschlý a tvrdý bochník.
Slané tyčinky a zákony vesmíru
I když se to zdá být na první pohled nelogické, stejný vesmírný zákon se stará také o to, aby obsah balíčku s chipsy nebo slanými tyčinkami po otevření časem zvlhl.
Slané mlsky obsahují jen velice málo vody. Poté, co otevřete plastový obal, začnou čilé změny. Molekuly vody, obsažené ve vzduchu (který je vlhčí), se snaží dostat do výrobku - a daří se jim to tím lépe, čím je slanější. Sůl je totiž hygroskopická a vodu přitahuje.
Chléb tedy tvrdne ze stejného důvodu, kvůli kterému “hadrovatí” chipsy. Vesmír se snaží vyrovnat nerovnovážný stav. A prokazuje přitom obdivuhodnou trpělivost…
Dana Tenzler
Jak se vyvíjejí mladé planety?
Jaký osud čeká na mladé planety, které krouží kolem hvězd, podobných Slunci? Vědci objevili v našem vesmírném sousedství hvězdu, která nabízí další střípek do mozaiky našich znalostí. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Co je nového v závodech o Měsíc?
Probíhá nový závod o přistání na Měsíci. Kdo ho tentokrát vyhraje? O přistání se tentokrát pokoušejí jak státní tak soukromé vesmírné společnosti. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Nový rentgenový satelit - tentokrát vypuštěný ISRO
Indická organizace pro kosmický výzkum ISRO přivítala Nový rok startem satelitu XPoSat s 10 dalšími vědeckými projekty. Satelit bude zkoumat rentgenové záření. (délka blogu 4 min.)
Dana Tenzler
Měla kdysi Venuše svůj vlastní měsíc?
O teorii, podle které by mohla mít naše sousední planeta Venuše kdysi průvodce - velký měsíc, který zbrzdil a poté dokonce otočil její rotaci. (délka blogu 5 min.)
Dana Tenzler
Co se stane s CD nebo se sáčkem od chipsů v mikrovlnné troubě
Některé předměty do mikrovlnky nepatří. Pokusy, které byste s mikrovlnkou rozhodně dělat neměli. (délka blogu 4 min.)
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí
Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...
Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030
Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...
Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky
Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...
Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu
Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...
Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky
Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...
Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus
Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...
- Počet článků 971
- Celková karma 19,87
- Průměrná čtenost 1327x