Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nevidíme odvrácenou stranu Měsíce

Měsíc, který pozorujeme na bezmračné obloze, má stále stejnou podobu. Jeho tvar se sice mění, ubývá a roste, jeho tvář ale zůstává nezměněná. Jak je možné, že vypadá stále stejně, nerotuje snad kolem své osy stejně, jako Země?  

Vázaná rotace

Měsíc oběhne kolem Země jednou za 27,3 dne. Za stejnou dobu se stihne otočit kolem své osy. Tento jev, kterému se říká „vázaná rotace“ není náhodný. Nachází se relativně blízko Země. To způsobuje, že ho Země značně ovlivňuje. Vázaná rotace je přímým následkem působení její gravitace.

Gravitace je jednou ze čtyř sil, které určují dění ve vesmíru. Je zároveň nejslabší, ale i nejúpornější z nich. Na rozdíl od elektromagnetické síly se nedá odstínit. Narozdíl od silné a slabé jaderné interakce (dalších dvou svých kolegyň) nemá omezený rozsah působnosti.

Její intenzita klesá se vzdáleností  těles, které na sebe gravitačně působí. V praxi to znamená, že například přitažlivost Země působí na přilehlou část Měsíce a jeho povrch více, než na jeho jádro, které je vzdálenější než povrch. Stejně tak naše gravitace působí na odvrácenou stranu Měsíce ještě menší silou, než na jeho jádro. Měsíc má na Zemi podobný vliv - i když je samozřejmě daleko menší, Měsíc je totiž daleko méně hmotný než naše planeta. 

Slapová síla

... se projevuje např. přílivem a odlivem moří. Vzniká u velkých těles proto, že gravitační pole není konstantní napříč celým tělesem, ale klesá se zvyšující se vzdáleností. Když se těleso ocitne pod vlivem gravitace jiného tělesa, gravitační zrychlení na bližší a vzdálenější straně se může výrazně lišit. To vede ke změnám tvaru tělesa, aniž by se měnil jeho objem. Zatímco byl původní tvar Měsíce koule, mění ho slapová síla na elipsoid se dvěma vybouleninami, jedné na přivrácené straně  a druhé na odvrácené straně Země. Podobným způsobem se chovají pozemské oceány – gravitace Měsíce je formuje do dvou velkých „vyvýšenin“ na přivrácené a na odvrácené straně planety.

Vzhledem k tomuto uspořádání je jen otázkou času, kdy dojde vlivem slapových sil ke zpomalování rotace Země i Měsíce. Současně se zvětšuje vzdálenost, ve které Měsíc Zemi obíhá. Vzdaluje se nám ročně o 4 centimetry.

Jednoho dne se dostane teoreticky i Země do stavu vázané rotace. U menšího tělesa (v našem případě Měsíce) k ní dojde samozřejmě daleko dříve než u většího – není tedy nutno se obávat radikálních nebo rychlých změn.  Za jeden rok se naše dny prodlouží díky měsíční gravitaci jen o 16 mikrosekund.

Příkladem dvojitě vázané rotace ve Sluneční soustavě je systém Pluto-Charon. Obě planetky jsou relativně malé, proto zaujaly tuto vzájemnou pozici poměrně rychle.

Proč se nám zdá, že se Měsíc kolébá?

Pečlivé pozorování měsíčního povrchu odhalí, že nám přivrací stále stejnou tvář. Ještě pečlivější pozorování ale ukáže zajímavý jev – zdá se, že se Měsíc v průběhu svého oběhu na nebi „kolébá“.

 Pomalý kolébavý rytmus našeho souputníka je způsoben faktem, že Měsíc obíhá po lehce eliptické dráze. Když se dostane do největší blízkosti Země, je jeho rychlost vyšší než v nejvzdálenějším bodu oběžné dráhy. Rychlost, kterou rotuje kolem své osy se přitom ale nemění. Ukazuje nám proto občas svou západnější – a občas svou východnější část. Díky tomuto jevu, tzv. libraci, můžeme pak pozorovat i malý kousek povrchu, který by se běžně měl nacházet „za horizontem“. Díky sklonu jeho oběžné dráhy můžeme také nahlédnout i kousek za horizont na severní a jižní části Měsíce.

Na nebi vidíme sice stále stejnou měsíční polokouli, díky libraci ale vidíme více než jeho polovinu. Reálně vidíme 59 procent jeho povrchu. Odvrácenou stranu měsíce však ze Země pozorovat nelze. Tu vidíme jen na snímcích měsíčních sond nebo misí Apollo. 

 

(581 kB)

Autor: Dana Tenzler | sobota 14.11.2015 14:07 | karma článku: 21,02 | přečteno: 4244x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Jak se vyvíjejí mladé planety?

Jaký osud čeká na mladé planety, které krouží kolem hvězd, podobných Slunci? Vědci objevili v našem vesmírném sousedství hvězdu, která nabízí další střípek do mozaiky našich znalostí. (délka blogu 4 min.)

15.1.2024 v 9:06 | Karma: 17,69 | Přečteno: 210x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co je nového v závodech o Měsíc?

Probíhá nový závod o přistání na Měsíci. Kdo ho tentokrát vyhraje? O přistání se tentokrát pokoušejí jak státní tak soukromé vesmírné společnosti. (délka blogu 4 min.)

11.1.2024 v 8:00 | Karma: 21,44 | Přečteno: 287x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Nový rentgenový satelit - tentokrát vypuštěný ISRO

Indická organizace pro kosmický výzkum ISRO přivítala Nový rok startem satelitu XPoSat s 10 dalšími vědeckými projekty. Satelit bude zkoumat rentgenové záření. (délka blogu 4 min.)

8.1.2024 v 8:00 | Karma: 17,04 | Přečteno: 177x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Měla kdysi Venuše svůj vlastní měsíc?

O teorii, podle které by mohla mít naše sousední planeta Venuše kdysi průvodce - velký měsíc, který zbrzdil a poté dokonce otočil její rotaci. (délka blogu 5 min.)

4.1.2024 v 8:00 | Karma: 23,40 | Přečteno: 326x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co se stane s CD nebo se sáčkem od chipsů v mikrovlnné troubě

Některé předměty do mikrovlnky nepatří. Pokusy, které byste s mikrovlnkou rozhodně dělat neměli. (délka blogu 4 min.)

1.1.2024 v 8:00 | Karma: 33,86 | Přečteno: 3749x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 971
  • Celková karma 19,83
  • Průměrná čtenost 1327x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.