Nejlehčí pozemský minerál

Nejlehčí minerál, s jakým se můžete setkat, je mnohem lehčí než voda. Na vodě ale kupodivu neplave. Čím je to způsobeno a kde se dá takový minerál nalézt? (délka blogu 2 min.)

Hlavní hrdina našeho blogu se jmenuje retikulit a je jedním ze zástupců pyroklastických hornin. To znamená, že vzniká díky pozemskému vulkanismu. 

Tato velmi vzácná hornina se dá nalézt v podstatě jen na sopce Kilauea na Havaji a Piton de la Fournaise na ostrově Réunion.

Jedná se o určitý druh pemzy, která je ovšem výjimečně bohatá na plyny. Díky tomu je v ní obsaženo jen asi  0,5–1,5 % horniny, takže má hustotu kolem 0,02–0,03 g/cm3. A právě to z ní dělá nejlehčí minerál na naší planetě. 

Jak vzniká retikulit? 

Tento výjimečný materiál vzniká díky působení fyzikálních sil na magma, stoupající z nitra sopky. 

Horká a roztavená hornina (magma) v sobě může nést značné množství plynu. Ve větších hloubkách v nitru Země se to moc neprojevuje, když se ale magma během vulkanické erupce dostane na povrch, přijdou ke slovu změněné okolní podmínky - především daleko nižší okolní tlak. Plyn, který byl součástí magmatu díky tomu expanduje. Pokud má roztavená hornina navíc nízkou viskozitu, může se tvořit pěna, ve které se jednotlivé bublinky plynu spojují do větších útvarů. Ve zpěněné lávě se stěny, oddělující jednotlivé plynové bubliny, nakonec zhroutí. Zbydou jen výplně v místech kontaktu tří nebo více plynových bublin, které vytvoří štíhlé sloupce tvořící trojrozměrnou síť.

Vzniká tak síťovitá struktura, která díky nízké teplotě (teplota na povrchu naší planety je samozřejmě daleko nižší než teplota uvnitř zemské kůry a uvnitř vulkánů) stydne a tvrdne. Při vulkanických explozích mohou mimochodem vznikat také jiné malé útvary, připomínající kapky, nitě nebo síťky - záleží na okamžitých a konkrétních podmínkách. Těmto materiálům se říká vlasy bohyně Pelé nebo slzy bohyně Pelé. 

Retikulit je tedy vlastně vulkanické sklo, které vzniká jen při určitých podmínkách při erupcích a únicích extrémně tekutého magmatu. 

Struktura má vliv i na jeho chování - například schopnost plavat na vodě. Dutiny v materiálu jsou totiž vzájemně propojené. I když je tedy minerál extrémně lehký, při ponoření do vody se jeho dutiny naplní tekutinou, takže nemá možnost vyvinout dost vztlakové síly, aby mohl plavat.

Vzhledem ke vzácnosti horniny a jejímu nepravidelnému složení nemá retikulit žádné technické využití. Zůstává mu jen okrasná funkce. Pokochejte se pohledem na nejlehčí horninu naší planety. 

align="justify"

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 4.9.2023 8:00 | karma článku: 29,08 | přečteno: 701x