Kde vlastně spí mravenci?

Překvapilo vás někdy dítě otázkou: “Musí mravenci spát?” Obejde se mravenec bez odpočinku? Kde vlastně spí mravenci? (délka blogu 3 min.)  

Dokonce i tak pilný hmyz, jakým jsou mravenci musí spát a odpočívat. Jednotliví mravenci odpočívají dokonce překvapivě často. Protože jich je ale hodně pohromadě a protože neodpočívají všichni ve stejnou dobu, dělá mravenčí společenství dojem, že nikdy nespí. Mravenčí stát funguje skutečně bez přestávky, 24 hodin 7 dní v týdnu. 

Délka přestávky, kterou si dopřávají jednotliví mravenci, závisí na druhu úlohy, kterou vykonávají. Mravenec, který nese těžký list (a mravenci jsou skutečně pověstní tím, že zvládnou nosit předměty, které jsou daleko těžší než oni), musí logicky  odpočívat víc, než královna, která “jen” klade vajíčka. Kladení vajec je samozřejmě také pořádný výkon, královna jich ale musí naklást tolik, že nemá čas na dlouhý odpočinek. 

Unavený mravenec zaleze do hnízda, najde si nějaké klidné místo a posadí se. Nemůže samozřejmě zavřít oči jako my lidé, to mu ale nebrání v odpočinku. Tím pak stráví několik dalších hodin. 

Zimní spánek

Zvláštním druhem “odpočinku” je zimní spánek. Když se ochladí, celé hnízdo se zazimuje. Hmyz upadne do stavu, kterému se říká diapauza. Týká se jak larev, tak zakuklených i dospělých jedinců. Je to vlastně taková dlouhá odpočinková pauza. Do zimního spánku upadají samozřejmě jen druhy, které žijí v chladnějších oblastech. Mravenci, kteří obývají tropy, žádný zimní spánek nepotřebují. Jejich stát funguje celoročně. 

Existují dokonce i mravenci, kteří naopak potřebují mráz k přežití. U druhu Myrmica ruginodis se může vyvinout královna jen z obzvláště velkých larev, které byly vystaveny nízkým teplotám. Lehčí larvy nebo larvy, které nezažily nízkou teplotu, se stanou dělnicemi. 

Nejspíš také nikoho nepřekvapí, že určitý druh sibiřských mravenců (tedy hmyz, žijící v drsných podmínkách s dlouhou a tuhou zimou) vydrží teplotu až -40 °C. Příroda je vybavila schopností upadat do speciálního “zmrazeného” stavu. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 31.10.2019 8:00 | karma článku: 33,37 | přečteno: 2377x