Jsou v mléce opravdu opiáty?

Chemické laboratoře vylepšují náš jídelníček už po celá desetiletí. Zašly by ale tak daleko, aby do jídla míchaly opiáty? (délka blogu 2 min.)

Laboratoře samozřejmě za morfium v mléce nemohou. Tentokrát za věc nemůže ani fyzika. Morfium nám do mléka přičarovala - sama příroda.

Kasomorfin

Jakkoliv to zní divně: mléko nás zásobuje látkou, podobnou morfinu. Vzniká při trávení kaseinu, jedné ze součástí mléčné bílkoviny.

Kasein

 je hlavní protein v mléce savců. V kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin. Srážením kaseinu se vyrábí jogurty, tvarohy nebo i sýry.  

Při trávení kaseinu se mimo jiné tvoří látka s názvem kasomorfin. A není to ledajaká látka - má účinky podobné opiátům.

Kasomorfin umí lehce tlumit bolest a má slabé omamné účinky.To ovšem neznamená, že by se mléko dalo použít jako léčivo nebo droga. Koncentrace těchto opiátů je totiž jen minimální.

Stát tedy naštěstí nemusí mléko zakazovat, drogové závislosti se bojí jen veganské spolky. Obsahem drogy v mléce vysvětlují svou averzi k němu a k výrobkům, které z něj byly vyrobeny.

Argument je to samozřejmě nesmyslný. Jednak je “drog” v mléce opravdu velice málo - a jednak se podobné látky uvolňují také při trávení obilného glutenu. Aby se vyhnuli “drogové závislosti” museli by vegani odmítnout také obilí. V něm je totiž látek, ze kterých později vznikají morfinu podobné sloučeniny, daleko více.

 

Také sýr nás může zásobovat daleko větším množstvím kasomorfinu než je v mléce. Možná je to důvodem pro jeho velkou oblibu - u lidí i u myší.

Zdroje: spectrum.de, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1374738?dopt=Abstract

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 21.6.2018 8:00 | karma článku: 26,37 | přečteno: 1505x