Jaká vejce jsou nejlepší pro velikonoční hry?

?Kdo by neznal ťukání vejcem? Dva hráči se postaví proti sobě, každý drží vařené vejce. Poté, co ťukli jejich špičkami o sebe, se zpravidla jedno z vajec rozbije. Obě pak patří tomu, čí vejce hru vydrželo bez újmy. (délka 2 min.)

Která vajíčka jsou lepší?

V minulém “velikonočním” blogu jsem zmiňovala fakt, že se vajíčka s různě zbarvenou skořápkou svým vnitřním uspořádáním a designem nijak neliší.

Rozdílná mohou být ovšem tato vejce jednou důležitou vlastností - pevností skořápky. Není to tedy náhoda, že ve velikonočních “ťukacích” hrách většinou vyhrává jeden určitý druh vajec. Vajíčka s (od přírody) hnědou a hlavně pak ta s nazelenalou skořápkou mají ve skořápce větší podíl vápníku. To je dělá pevnější.

Pokud budete svůj nákup transportovat na kole, zvolte rozhodně vajíčka s hnědou skořápkou. Také ti, kdo rádi vajíčka na tvrdo si jistě všimli, že vejce s bílou skořápkou během varu častěji praskají a “vytékají”. U hnědých vaječných skořápek se to stává jen zřídka.

Sněhobílá vajíčka zato mají o velikonocích jedinečnou výhodu - dají se lépe obarvit potravinářskými barvami.

Co způsobuje pevnější skořápku vajec?

Tvrdost a tloušťka skořápky vajec zásadně záleží na rase slepice. Nejpevnější skořápky mají vejce těch z nich, které jsou alespoň trochu příbuzné s rasou Araukana. Tyto slepice pocházejí z jižní Ameriky a snášejí vajíčka s nazelenalým povrchem.

Hodně pevné skořápky mají také vejce s hnědým povrchem - vejce, která snášejí i v Evropě běžné rasy slepic.

Aby ale nebyla situace moc jednoduchá, je tvrdost a tloušťka skořápky také závislá na věku slepice, která jej snesla - a také na její stravě.

Ke tvorbě skořápek slepice využívají vápník, fosfor a vitamín D3. Vápník si přitom mohou “vypůjčit” ze svých kostí.

Znamená to, že mladší slepice s větší zásobárnou vápníku vytváří až dvojnásobně pevnější skořápku než jejich starší kolegyně. Přesněji - skořápky od mladých slepic vydrží v nejpevnějším místě až tlak 45 N/cm2.

Jak vyhrát “ťukání”?

Důležité je nejen samotné vejce, ale také technika. Pokud váš protivník vyhrává podezřele často, stojí také za to, zjistit, jestli nemá fake vajíčko. Dříve se používala tzv. “smolná vejce”, vyfouknuté exempláře uvnitř vytvrzené smolou. Dnes spíše narazíte na sádrová.

Hodně záleží také na úhlu pod kterým se vajíčka srazí.

K “ťukání” nejspíš instinktivně zvolíte tu nejšpičatější část vajíčka - a je to správně. Tam je totiž skořápka nejsilnější.

Pokud máte na výběr zvolte menší vejce. U malých vajec je větší pravděpodobnost, že je snesla mladá slepice. Jejich skořápka by tedy měla být pevnější.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 11.4.2019 8:00 | karma článku: 16,13 | přečteno: 295x