Jak se stát malířem - kapitola 1 - motivace

Tento návod je určen těm, kdo hledají svoje schopnosti. Těm, kdo si nejsou jistí svým talentem a začátečníkům, kteří si chtějí něco dokázat. Neexistuje lepší motivace, než touha přesvědčit sama sebe, že "na to mám". Rozebereme spolu základní pojmy, seznámím vás s chybami, kterých je možné se během učení vyvarovat. Přísloví, že "chybami se člověk učí", je sice pravdivé, ale nemusí to být nutně vaše vlastní chyby.   

"Toužíte naučit se malovat?" 

Znovu a znovu se setkávám s lidmi, kteří by sice rádi tvořili a vychutnávali si svou kreativitu, neví ale, jak na to. Toužit je jedna věc - touhu uskutečnit je věc jiná. Většina z nich nedůvěřuje svým schopnostem. Nejčastěji slýchám větu: "Tohle se nikdy nenaučím, tohle nikdy nebudu umět."

Pokud máte pocit, že nemáte k malbě dostatek talentu, je to pravděpodobně omyl. 

Pro začátečníka se nevyplatí hloubat nad tím, jestli má nebo nemá talent k malování.

Talent je často přeceňovaná hodnota. Každý, kdo umí psát a dokázal tím, že vládne určitými motorickými schopnostmi, umí i malovat. Schopnost vytvořit štětcem a barvami obraz je na talentu závislá maximálně ze dvou procent.

Větší částí se na konkrétní schopnosti malovat podílí znalosti, chuť k práci a píle, dostatek času, který jste zároveň i ochotni svému koníčku věnovat a dobrý návod (hlavně v začátcích, kdy své vlastní zkušenosti tepve sbírate a tím jste plně odkázáni na schopnosti svého učitele). 

Talent se ukáže až poté, co jste namalovali prvních 100 obrazů. Až pak se začátečníci selektují na méně či více talentované. Talent jako takový je souhrnem nedefinovatelných kriterií a schopností, které jsou vidět na vaší tvorbě jako celku, ve vývoji toho, co máte potřebu malovat,  ve způsobu, jakým uplatníte své získané zkušenosti a v tom, jak zpracováváte v průběhu let vámi vybrané barevné medium. Dokonce i relativně handicapované osoby, které vykazují nedostatky vidění barev nebo vnímání tvarů a symetrií, se mohou naučit malovat. Jejich handicap se časem vesměs mění v pozitivum, protože je nutí malovat vlastním těžko napodobitelným stylem. 

 

"Máte chuť, naučit se malovat?"

Pokud patříte mezi ty, kdo drželi štětec v ruce naposledy ve škole a netroufají si začít - patříte k mé oblíbené cílové skupině. Ráda svádím lidi k malování, a největší radost mám, když vidím lesk v očích začátečníka: "Tohle jsem namaloval(a) JÁ?"

 

"Máte chuť,  do svého koníčku investovat sami sebe?"

Nepůjde to samo a nepůjde to bez dřiny. A bez ohromné spousty práce, která by vás měla bavit, protože právě tím se z dřiny stává radost. 

K získání solidní profesionální zručnosti ve většině oborů stačí 10 000 hodin učení. Malířství není vyjímkou. 

 

"Umění versus řemeslo"

Nehrajme si na umělce - rozhodně ne v začátcích. Dřív, než člověk začne koketovat se svou kreativitou, měl by ovládat všechny dostupné techniky, kterými ji později může vyjádřit. Začínající malíř by se měl stát hlavně dobrým řemeslníkem. Až poté, co ovládne různé druhy malby, může začít realizovat vlastní projekty, kdo kterých vetká i svou kreativitu. 

pokračování příště

 Příště: koupě odpovídajícího materiálu a nářadí. 

 

 

Zatím nehotové zátiší, Lina, 12 let, relativně vysoké motorické schopnosti. 

 

Další díly seriálu:

Motivace

Materiál a nářadí

Výběr štětců

Vaši pomocníci

Pojivo (olej)

Pigmenty

 Nákup barev 

Mícháme barvy

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 20.3.2014 7:24 | karma článku: 23,69 | přečteno: 3350x