Hlasitá produkce vitamínu D - proč kýcháme v ostrém světle?

Ostré sluneční světlo způsobuje, že jeden ze tří lidí kýchne. Není zcela jasné, odkud se tento "fotický reflex" bere, ale je známo, že je tento druh kýchání dědičný. (délka blogu 3 min.)  

Co o něm víme?

Fotickým kýcháním trpí asi jedna třetina všech lidí. Zdá se, že je mezi nimi o něco málo více žen než mužů. Když se taková osoba ocitne v jasném slunečním světle, začne kýchat. Většina reaguje zhruba deseti kýchnutími za minutu.

Co o něm nevíme?

Nevíme hlavně, co ho vlastně vyvolává. O vzniku fotického kýchání existuje ale alespoň  hypotéza. Nějakých hlubších vědeckých výzkumů se toto téma nejspíš nedočká - jeho nebezpečnost na zdraví lidí je totiž minimální - a zatím existuje dost skutečně nebezpečných nemocí, které si zaslouží pozornost vědců více, než kýchání.

Asi nejvíc se mu zatím věnovala armáda. Je to logické - když je oslněn pilot bojového letounu (a začne kýchat), může to být skutečně nebezpečné jako pro něj tak pro jeho okolí. Díky armádnímu výzkumu tedy víme, že reflex nezpůsobuje světlo určité vlnové délky. Projevuje se totiž i v případě, že piloti používají různé filtry na helmách. Zdá se, že je za něj zodpovědná spíše intenzita světla.

Co způsobuje fotický reflex?

Náchylnost ke kýchání při prudkém oslnění - je, jak se zdá, dědičná. Dědí se autosomálně dominantně - což znamená, že se předává z generace na generaci bez ohledu na pohlaví.  

Že by byl tento reflex ovšem způsoben nějakým genem, se zatím nepodařilo prokázat. Mohla by ho ale způsobovat souhra vnímání světla a nervu s názvem nervus trigeminus - který jistě znáte pod názvem trojklanný nerv.

Ten má tři části - oční část, část, která patří k vrchní a nakonec část patřící ke spodní čelisti. Dopadající světlo běžně dráždí oční část tohoho nervu.

Zdá se ale, že u některých osob se to může týkat také té části, která patří k vrchní čelisti. V anatomii jednotlivých lidí mohou být totiž malé rozdíly. U někoho mohou vést oba nervy v tkáni poměrně blízko u sebe. Pak už je jen krůček k tomu, aby daná osoba reagovala slzením a kýcháním také na silné světlo.

Pokud patříte k postiženým lidem, zdědili jste tedy nejspíše tuto zajímavou odchylku od svých rodičů - kýcháte proto, že se jim anatomicky hodně podobáte.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 25.3.2019 8:00 | karma článku: 22,19 | přečteno: 2374x