- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Je skoro tak starý jako Galileův dalekohled. Dnes ho najdete v téměř každé kuchyni. O obyčejných věcech často moc nepřemýšlíme. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč se v něm vaří potraviny rychleji než v obyčejných hrncích?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609718
Malé každodenní zázraky. Proč se voda lépe ohřívá než chladí?
Ohřát vodu je jednoduché. Zapnete vařič, zapálíte dřevo nebo plyn a vodu dáte do blízkosti zdroje tepla. S ochlazením je to složitější.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655207
Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?
Vánoce mají různé podoby. Jednou z nich je – svátek jídla. Pro ty, kdo dávají pozor na štíhlou linii: dají se kalorie ušetřit tím, že jídlo moc nenahříváme?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=640060
Fyzika v kuchyni - magnetické ovoce
Nejen magnety na ledničce - i váš salát je magnetický. Naštěstí ho ale magnety nepřitahují - spíše ho odpuzují. Na vině je, jak jinak, fyzika. Proč je vaše ovoce magnetické?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=684758
Fyzika v kuchyni - jak funguje indukční varná deska?
Nejmodernější kuchyňské vybavení? Nebo spíš starý a dobře oprášený vynález? Moderní indukční varné desky mají původ v 19. století - přišly na svět vlastně díky práci fyzika Michaela Faradaye.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672595
Fyzika v kuchyni - chleba, který padá na zem namazanou stranou
Proč padá chleba na zem vždycky namazanou stranou? Je to zákon schválnosti? Nebo je to způsobeno úplně jinými zákony?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678382
Fyzika v kuchyni - zákon schválnosti a syrové vejce
Proč vám spadne na zem spíše syrové než vařené vejce? Způsobil to zákon schválnosti? Omyl - může za to královna věd ... fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=681215
Fyzika k pití - kanadský žertík s pivem
Proč si vlastně přiťukáváme sklenicemi - a jak to v žádném případě nedělat s lahví piva. Vysvětlení malého kanadského žertíku nabízí (jak jinak) fyzika.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682220
Fyzika v kuchyni - jak se váží elektrosmog
Elektrosmog není vidět ani cítit. Má ale jednu zajímavou vlastnost - dá se totiž zvážit určitým typem digitální kuchyňské váhy. Nevěříte?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682857
Další články autora |
Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....