Fyzika v kuchyni - devět témat o fyzice, která nám usnadňuje život

O tlakovém hrnci a ohřívání vody. Má nahřáté jídlo voc kalorií než jídlo studené? Indukční varná deska a magnetické ovoce, chleba co padá na zem namazanou stranou, zákony schválnosti a kanadské žertíky. Kolik váží elektrosmog? 

Fyzika v kuchyni – tlakový hrnec
Je skoro tak starý jako Galileův dalekohled. Dnes ho najdete v téměř každé kuchyni. O obyčejných věcech často moc nepřemýšlíme. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč se v něm vaří potraviny rychleji než v obyčejných hrncích? 
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609718

Malé každodenní zázraky. Proč se voda lépe ohřívá než chladí?
Ohřát vodu je jednoduché. Zapnete vařič, zapálíte dřevo nebo plyn a vodu dáte do blízkosti zdroje tepla. S ochlazením je to složitější.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=655207

Má zahřáté jídlo víc kalorií než studené?
Vánoce mají různé podoby. Jednou z nich je – svátek jídla. Pro ty, kdo dávají pozor na štíhlou linii: dají se kalorie ušetřit tím, že jídlo moc nenahříváme? 
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=640060

Fyzika v kuchyni - magnetické ovoce
Nejen magnety na ledničce - i váš salát je magnetický. Naštěstí ho ale magnety nepřitahují - spíše ho odpuzují. Na vině je, jak jinak, fyzika. Proč je vaše ovoce magnetické?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=684758

Fyzika v kuchyni - jak funguje indukční varná deska?
Nejmodernější kuchyňské vybavení? Nebo spíš starý a dobře oprášený vynález? Moderní indukční varné desky mají původ v 19. století - přišly na svět vlastně díky práci fyzika Michaela Faradaye.
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672595

Fyzika v kuchyni - chleba, který padá na zem namazanou stranou
Proč padá chleba na zem vždycky namazanou stranou? Je to zákon schválnosti? Nebo je to způsobeno úplně jinými zákony? 
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678382

Fyzika v kuchyni - zákon schválnosti a syrové vejce
Proč vám spadne na zem spíše syrové než vařené vejce? Způsobil to zákon schválnosti? Omyl - může za to královna věd ... fyzika. 
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=681215

Fyzika k pití - kanadský žertík s pivem
Proč si vlastně přiťukáváme sklenicemi - a jak to v žádném případě nedělat s lahví piva. Vysvětlení malého kanadského žertíku nabízí (jak jinak) fyzika. 
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682220

Fyzika v kuchyni - jak se váží elektrosmog
Elektrosmog není vidět ani cítit. Má ale jednu zajímavou vlastnost - dá se totiž zvážit určitým typem digitální kuchyňské váhy. Nevěříte?
Pokračování najdete zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682857

 

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 18.5.2020 8:00 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1144x