Chemie v kuchyni - leštidlo do myčky

Co je to vlastně leštidlo do myčky a dá se něčím nahradit? Je leštidlo do myčky jedovaté? Použití leštidla v koupelně. (délka blogu 3 min.)

Leštidlo do myčky

Ten, kdo myje své nádobí v myčce, ho jistě zná. Průhledná tekutina, která slibuje, že se bude umyté nádobí lesknout a nebudou na něm šmouhy a stopy po kapkách vody. 

Vaše myčka přidává do poslední mycí vody jen několik mililitrů této tekutiny. Přesto pomáhá leštidlo lepšímu schnutí nádobí. 

Jakou chemii obsahuje? Je snad dokonce jedovaté? 

Dobrá zpráva - příliš škodlivé rozhodně není, i když bez “chemie” se samozřejmě neobejde ani tento zázračný pomocník. 

Leštidlo obsahuje tenzidy, které snižují povrchové napětí vody. Díky tomu může voda stékat po povrchu nádobí a nezachycuje se tu, aby tvořila (nechtěné) kapky. 

Kromě toho se dá v leštidlech také nalézt kyselá složka. Ta má neutralizovat zbytky z chemických procesů, které odstartovala mycí tableta a kromě toho se stará o ionty (vápník a hořčík), které by mohly tvořit kotelní kámen. Kyselou složkou může být kyselina citronová nebo mléčná. 

Leštidlo také někdy obsahuje rozpouštědla (alkohol), konzervační přísady a vonné přísady. 

Je tedy vidět, že opravdu nebezpečné přísady leštidlo neobsahuje. Přesto by se mělo uchovávat tak, aby se k němu nemohly dostat malé děti nebo domácí zvířata - protože jeho jednotlivé komponenty rozhodně nejsou jedlé. 

Myčka a její chemie

Nádobí, které dáváme do myčky, má na svém povrchu různé zbytky jídla. K těm znečištěním, kterých se chceme za každou cenu zbavit, patří mimo jiné tuky. V tabletách nebo prášku na mytí nádobí se pak nacházejí substance jako soda nebo Na2CO3. Ty přijdou do styku s nečistotami na nádobí jako první - během hlavního mycího programu. 

Pomáhají “zmýdelnit” tuky, tedy pozměnit je chemicky takovým způsobem, aby se mohly spolu s vodou spláchnout do odpadu. 

Zatímco se tuky převedly na složku, která se dá opláchnout, zůstávají v myčce jako výsledek proběhlých chemických reakcí - zásadité sloučeniny (louhy). Pokud bychom je ignorovali, usazovaly by se v moderních myčkách (které pracují s minimem vody k oplachování) na nádobí a tvořily tu nevzhledný našedlý povlak. Nejlépe by pak byl takový povlak vidět na skleněných předmětech, ale také některé příbory jsou náchylné na zašednutí. 

Právě proto se do leštidla přidává také zmiňovaná kyselina. Ta pak tyto zbytky neutralizuje. Leštidlo tak nejen aktivně leští (pomocí tenzidů) ale také zabraňuje, aby nádobí při delším používání myčky zašedlo. 

Domácí leštidla

Vyplatí se kupovat leštidlo hotové - nebo se dá zhotovit v domácích podmínkách? Internet se hemží domácími recepty. Zato výrobci myček nejsou ani trochu nadšení domácí tvořivostí a před různými alchymistickými mixturami vesměs varují. 

Většina domácích receptů se skládá ze směsi alkoholu a kyseliny citronové. Někdy jsou tyto návody redukované a najdete v nich jen citronovou kyselinu. Nadšenci dokonce doporučují, dát do myčky rovnou rozkrojený citron. 

Může citron udržet nádobí v myčce bez poskvrnky? Osobně nejsem moc optimistická, i když někteří na tyto domácí pomocníky nedají dopustit. Kyselina citronová se logicky musí vymývat z citronu už během hlavního mytí. Kolik kyseliny ještě zbude na poslední proplachovací cyklus myčky? Vždyť rozkládat a odmývat organické sloučeniny je hlavní úlohou mycích tablet, které jsou dnes opravdu dokonalé. 

Větší šanci na úspěch má podle mě domácí mixtura skládající se z alkoholu a kyseliny citronové. Ta se dá připravit tak, že tvoří, stejně jako průmyslová leštidla, vodní roztok. Ten si pak může myčka dávkovat podle potřeby a podle svých programů. 

Leštidlo v koupelně

Dobrou službu mimochodem vykoná leštidlo na nádobí i v koupelně. I tam se uplatní jeho schopnost snižovat povrchové napětí vody. Můžete si tak ušetřit část práce při čištění sprchy nebo zrcadel, případně oken. Po vyčištění se prý má na hadřík nanést leštidlo a sklo ještě jednou přetřít a přeleštit. Voda, která se pak na takto upravenou plochu dostane, má tendenci lépe stékat a netvoří už kapky nebo intenzivní stopy.  

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 15.8.2019 8:00 | karma článku: 30,76 | přečteno: 5474x