Chemie v kuchyni - deset zajímavostí

Chemie - to nejsou jen "éčka". Chemie v kuchyni pomáhá - a někdy i obveselí. Deset blogů o tom, co všechno umí chemie, kterou používáme v domácnosti. Čištění stříbra a mosazi, silikon a hrátky s coca-colou. (délka přes 100 min.) 

Dá se rez odstranit Coca-Colou?
Sdělení na internetu znějí euforicky - stačí prý ponořit rezavý předmět na jeden až dva dny do Coca Coly - a výsledek je zaručený. Člověk si prý může ušetřit jak drahou tak jedovatou chemii. Je možné, že chemické látky, přítomné v Cole skutečně rozpouštějí rez nebo se jedná o fake?

Cola je sladká limonáda, obsahující vodu, výtažek z koky (Rudodřevu koky), kyselinu fosforečnou (E338), kofein, glukózovo-fruktózový sirup, limetkovou šťávu, vanilku, karamel, pomerančový a citronový olej, muškátový oříšek, koriandr, skořici, výtažek z květů pomerančovníku a jednu další tajnou ingredienci.

Ani samotná voda ani koření v ní rozpuštěné nejspíš moc přispívat k rozpouštění rzi nebudou - to je jistě jasné i naprostému laikovi. Cola ale obsahuje jednu ingredienci, která vypadá nadějně. Mohla by se na likvidaci rzi skutečně podílet. K okyselení nápoje totiž výrobce používá fosforečnou kyselinu...

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=674656

Chemie v kuchyni - hrátky s Coca-Colou
Dlouho bylo její složení zahaleno tajemstvím. Coca-Cola není jen nápoj s dobře střeženým složením - může být také zajímavou hračkou. Oblíbený trik spočívá v interakci s určitým druhem bonbonů. Namátkou - například s mátovou verzí bonbonu Mentos. Po vhození do lahve s Coca-Colou, následuje eruptivní reakce, při které se uvolňuje naráz velké množství CO2. Cola pak z lahve pod tlakem vystříkne. Tento pokus je velice efektní - vzniklá fontána může být vysoká klidně i sedm metrů.

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=676466

Chemie v kuchyni - jak vyrobit vlastní umělou hmotu
Umělá hmota se vyrábí náročnými chemickými procesy. Jeden druh se ale dá vyrobit i doma v kuchyni. Příslušný recept je dokonce starý už několik set let. Středověká umělá hmota se dělala - z mléka.
Každý vynález má své vlastní dějiny - a v případě první umělé hmoty jsou to dějiny prošpikované legendami. Jedna z nich pojednává o kočce, která se procházela po pracovním stole v laboratoři švýcarského chemika Adolfa Spittelera. Přitom převrhla lahvičku s formaldehydem. Ten se měl vylít do misky, ve které měla kočka mléko. Mléko se srazilo - a připravilo kočkomilnému experimentátorovi překvapení. Stala se z něj pevná, rohovitá hmota, která trochu voněla celuloidem. “Ta by se jistě dala nějak využít”, napadlo ho - a spolu s vědcem Wilhelmem Kirsche se pak pokusili vyvinout speciální psací destičku pro školní děti. Měla se barevně podobat listu papíru - a mělo se na ni dát psát tužkou. To všechno se událo v roce 1897. Zhotovit novou destičku se mimochodem nakonec nepodařilo. Přesto nezůstala jejich umělá hmota zapomenuta.
Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=677368

Chemie v kuchyni - je silikon škodlivý?
Formy na pečení, které se dají lehce umýt, stěrky, chňapky a podložky - kdo by neznal silikonové pomocníky? Může být silikon škodlivý? Některé silikonové formy lehce páchnou. To vyvolává pochyby, zda je silikon tak neškodný, jak se říká. Neuvolňují se z něj škodliviny? Mám pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Naprostá většina forem, chňapek a jiných silikonových pomocníků není zdraví škodlivá. Není to ale úplná samozřejmost. Jak je poznáte? 

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=678355

Chemie v kuchyni - jak uvařit vajíčko za studena?
?Když máte k dispozici vařič nebo troubu, dají se vajíčka pohodlně uvařit, upéct nebo usmažit. Jak je ale připravit bez pomoci vyšší teploty a kuchyňských přístrojů? Experiment jen pro dospělé...
Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=684140

Chemie v kuchyni - je libo modré nebo červené zelí?
Možná jste si toho také všimli. Uvaříte polévku z červeného zelí - a pokrm je modrý nebo fialový. Proč je modré zelí někdy červené? Jak a proč mění barvu? Na vině je tentokrát chemie.
Červené (nebo modré) zelí obsahuje jedno specifické barvivo - kyanidin. Jeho název zní sice nebezpečně a trochu připomíná jedovatý kyanid - ve skutečnosti je ale úplně neškodné. Dává barvu většině červeného ovoce nebo zeleniny. Kyanidin - to je složitější organická struktura, která spojuje 15 atomů uhlíku. V různých místech se na ně váží tu atomy vodíku, tu kyslíku. Navíc se na kyslík může vázat další vodík. Právě tyto změny jsou důvodem, pročnám pod rukama zelí někdy mění barvu.

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=657379

Jak vyčistit mosat? Kečup proti patině na mosazi
Elegantně a rychle vyčistí vaši mosaz - v minulém blogu rozebíraný kečup. Obsahuje totiž značnou porci octa. Ocet nebo jiná slabá organická kyselina reaguje s povrchovou vrstvou usazené špíny a rozkládá ji.

Celý proces čištění se pak obejde bez drhnutí a cídění, kterým se leštěný povrch mosazných předmětů spíše poškrábe než očistí. Následující obrázky popisují malý kuchyňský pokus.

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=670317

Chemie v kuchyni - jak vyčistit stříbro?
Proč se vlastně stříbro špiní a jak ho vyčistit? Pomocí soli a alobalu nebo jinou metodou? 
Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=670892

Chemie v kuchyni - proč se ryba servíruje s citronem
Proč smrdí ryby rybinou a co má společného citron s rybím zápachem? Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se ryba servíruje s citronem?

Citronová voda se podává také hostům, kteří si pochutnali na krabech. Myjí si v ní ruce. To napovídá, že citron hraje v rybí společnosti ještě jinou roli než úlohu potraviny.

Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=671684

Chemie v kuchyni - fialové brambory a zelená voda
Proč jsou některé brambory fialové? A proč je voda, ve které se vařily - temně zelená? Na vině je, tak jako často, chemie.
Pokračování zde: https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=673572

 

Autor: Dana Tenzler | pondělí 1.6.2020 8:00 | karma článku: 16,18 | přečteno: 925x