Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Halloween? Ne, děkuju

Anglie potemněla, a kam se oko podívá, tam svítí vydlabaná dýně, visí přerostlý pavouk a nebo straší zlý duch či ohyzdná čarodějnice. Přichází totiž noc děsů – Halloween, dlouho očekávaná zábava mladých věkem i duchem!

Halloween není americká blbost, jak se mnozí Češi domnívají, ale zapustil kořeny u Keltů pocházejícíh z oblasti Anglie a Irska. Jméno je odvezeno od večera svátku Všech svatých, kterému předchází; doslova tedy All Hallow’s Eve čili zkráceně halloween.

Posledního října Keltům končilo šťastné období světla, léta a úrody, a druhý den jim začínal nový rok. Staří Keltové ten večer slavili konec roku, jen mu neříkali jako my silvestr, ale Samhainova noc, a to na počest vládce smrti a zesnulých Samhaina. Namísto drahých moderních ohňostrojů zapalovali starodávné a o poznání levnější ohně, a místo ožírání se a luxování chlebíčků v pěkných oblecích na sebe brali ohyzdné masky duchů. Věřili totiž, že v tuto noc se duchové zemřelých a démoni volně producírují po světě a baví se tím, že se snaží vystrašit smrtelníky a provést jim nějaké ošklivé žertíky či zlomyslnosti („triky“). Když je však k smrti vyděšený člověk uplatí nějakou dobrůtkou, dají mu pokoj. Časem však lidi přišli na to, jak temnoty zla ošálit – začali na sebe brát převleky duchů a čarodějnic, a démon pak prý nevěděl, s kým má tu čest, a snížila se pravděpodobnost, že danému člověku uškodí.

Přesně proto se malí Britové a tisíce dětí z ostatních zemí světa, které tento druhý nejkomerčnější svátek po Vánocích přejali, převlékají za hrůzostrašné postavy a doma si vystavují kostlivce, pavouky a vyřezávají šklebící se dýně. Jakmile se pak setmí, hodí na sebe slušivý děsivý kostým a vyrazí s kyblíčkem ve tvaru zubaté dýně či ohyzdné lebky a se sloganem „trick or treat“ (zlomyslnost nebo sladkost) koledovat po městě. Když vydrancují celé sousedství a z kyblíčkové lebky tečou potoky ne mozkomíšního moku, ale průmyslově zpracovaného cukru, vybalí děti v obýváku na gauči  laskominy a veselý den zakončí požíváním postrachu zubařů (chemických tlamolepů) u nějakého šíleného krváku.

Někdo to považuje za vrchol zábavy, já se přiznám, že na to nejsem, a to nejen proto, že jsem věřící. Úplně přesně totiž nechápu, proč 364 dnů v roce odsuzujeme zlo a násilí a pláčeme nad smrtí, a pak se jeden den utrhneme ze řetězu a najednou je hrůza největší legrace? Když mě v Londýně kdysi okradli dva mladící a zmlátili tak, že jsem měla modřiny a bolesti ještě měsíc, tak mi to úplně veselé nepřišlo, stejně jako když jsem o pár let později narazila ve vlaku na šíleného chlapa s nožem. Uznávám však, že ani jeden den nepřipadl na 31. října, takže jsem jen tradičně brečela strachem, bezmocí a bolestí; kdyby mě přepadli o Halloweenu, tak bych jim samozřejmě šla jako poděkování za vzrušení ještě koupit čokoládovou tyčinku!

Rovněž si říkám, co Halloween asi může způsobit citlivým dušičkám některých malých dětí. Jako matka a učitelka prcků vím, že drobotina se často bojí i vlastního stínu, a najednou je obklopena děsivými výjevy, které v Anglii tvoří „výzdobu“ snad v každém obchodě a de facto před nimi není úniku. Doteď si pamatuju, že jako malá jsem v televizi omylem zahlédla pár ošklivých scén z filmů s hvězdičkou, a co člověk jednou vidí a zaslechne, to už nemůže „odvidět“ a „odslyšet“.

Nedávno se mi také ve škole přišla jedna maminka výhružně zeptat, jestli to jako myslím vážně, že by se děti mohly během vyučování koukat na Lvího krále – její syn prý nedávno kus viděl a ještě teď brečí a křičí ze sna, kdykoli si na to vzpomene (mimochodem ano, bavíme se o tom animovaném filmu z dílny Walta Disneyho!). Takže asi takhle. Za mě tedy čokoláda ano, ale čarodějnice ne. A už aby tu byly kouzelné vánoční pohádky, kde dobro vždycky zvítězí nad zlem, protože tak to má v životě být!

 

Autor: Alena Damijo | středa 27.10.2021 10:45 | karma článku: 24,00 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Alena Damijo

Anglický výlet za italskou pizzou

Kolegyně mě požádala, zda bych nejela s její první třídou na výlet do pizzerie v londýnské O2 aréně. Rozhodování bylo nelehké – strávit výživný půl den přípravami na audit bezpečnosti práce, nebo jet zdarma vyrábět výživnou pizzu?

31.5.2024 v 11:00 | Karma: 18,11 | Přečteno: 366x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Tulipánové radovánky

Miluju jarní květy, a když dcera navrhla, že bychom mohli zajet na tulipánové pole na jihu Anglie, nadšeně jsem souhlasila. Už léta toužím navštívit Holandsko a procházet se tam mezi nekonečnými lány

1.5.2024 v 11:00 | Karma: 10,93 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Jak jsem potkala anglického krále

„Příští středu teda děláme ty pohovory na novou školní účetní, platí to?“ ptám se ředitelky, zatímco listuju diářem. „Jo vidíš, to musíme přesunout, protože jsme byli pozvaní na setkání s vysokým královským hodnostářem."

29.3.2023 v 10:30 | Karma: 32,99 | Přečteno: 3136x | Diskuse| Společnost

Alena Damijo

Půl života za Malou louží

Nedávno jsem oslavila své dvacáté přivandrovalečtiny do Anglie. Z tehdejší vyjukané aupairky se stala úča na základce, místo (nuzného) kapesného beru (nuznou) výplatu a stav svobodná, bezdětná se léty proměnil ve vdaná, sdětná.

6.9.2022 v 10:45 | Karma: 30,09 | Přečteno: 1101x | Diskuse| Ona

Alena Damijo

Co je láska?

Jako spousta náctiletých, i já měla v šestnácti pocit, že jsem prakticky expert na vztahy mezi mužem a ženou. Jednak jsem přečetla všechny "Rudolfovky", a pak jsem taky měla sešit s citáty moudrých filozofů, autorů a umělců.

14.2.2022 v 10:45 | Karma: 26,00 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 112
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 1976x
Vždycky jsem milovala knížky a nesnášela cizí jazyky, a tak jsem vystudovala bohemistiku. Bůh má však smysl pro humor: Původně roční aupairský pobyt v Londýně se protáhl na víc než dvacet let, a aby té jazykové ironie nebylo málo, jsem zástupkyní ředitelky na místní základce a učím číst a psát malá Briťata. 
 

KNIŽNÍ VÝPLODY: 
* Anglické listí
* Mé anglické sezony
* Angličan v Česku aneb Czech Me Out
* Češka v Anglii aneb T(r)ipy za všechny prachy
* Rozmarná Anglie aneb Nikdy není tak zle

PŘIPRAVUJE SE:
Srdečné pozdravy z Řecka (Ikar, 07/24) 

DETAILY KNIH:
https://www.knizniklub.cz/autori/59210-alena-damijo.html

KONTAKT:
damijoa@gmail.com