Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

WikiLeaks a svoboda internetu

A je obsah WikiLeaks opravdu tak třeskutý, že je s to otřást světem? Nebo je to jen zásobárna v podstatě bulvárních informací typu, jestli si paní Medveděvová holí podpaždí?

 

Nevím a zkoumat to nehodlám. Nemám na to čas a zřejmě ani šanci se toho dobrat. Každopádně je fakt, že materiály z WL se jako třeskuté tváří a že se v souvislosti s jejich odkrýváním jedním dechem hovoří o tzv. svobodě internetu. Což jde jedno s druhým, protože ve spojitosti s informacemi nedůležitými by se nikdo žádných svobod nedovolával.

Svoboda internetu... co že to vlastně je? Dvě dráždivá slova, která si podvědomě spojujeme s tzv. právem na informace. A to je zase – fakticky i v našich myslích – do značné míry provázáno se svobodou projevu. A v „cause WL“ hrají ústřední roli právě tyto dva pojmy.

 

Nebudu teď podrobně rozebírat jedno ani druhé a omezím se na konstatování, že obojí máme mnohdy tendenci považovat za něco jiného, než čím to ve skutečnosti je. Ani jedna z těchto výsad totiž není bezbřehá a má své poměrně přesné, byť (díkybohu) i vcelku široké vymezení.

Stručně řečeno, právo na informace mě neopravňuje domáhat se poznatku, jak často soused Novák spí se svou manželkou, a svoboda slova mi nezaručuje, že si můžu beztrestně stoupnout na náměstí a s megafonem v ruce vyjadřovat přesvědčení, že pan Vopička odnaproti si zaslouží bídně zahynout, a pořádat veřejný konkurz na toho, kdo mi to pomůže zařídit.

 

Ne každý však tohle ví a ne každý je ochoten to vědět. I proto se protagonisté WL (a jejich sympatizanti) mohou bojem za tyto svobody zaštiťovat. Nechci předjímat, jestli „to myslí upřímně“, nebo jestli „je něco za tím“, protože v důsledku je to úplně jedno.

Akce WL totiž tak jako tak žádnou obhajobou svobody internetu – ani svobody jako takové – není. Je to v lepším případě obhajoba nezodpovědnosti a dětského (či spíše dětinského) vzdoru. „Já chci a chci a chci! A proto to tak bude a bude a bude!“ A svoboda bez zodpovědnosti se už nejmenuje svoboda, nýbrž neurvalost, bezohlednost a šílenství.

V horším případě tu ovšem máme co dělat s útokem na nic menšího než na podstatu státnosti – ať už vědomým a úmyslným, či nikoliv. Hlasitě pronášené „odvážné“ úvahy o falešnosti diplomatů totiž v podtextu dodávají, že státy nemají právo na diplomacii a na státní a vojenská tajemství, že nemají právo usilovat o bezpečnost svého území a svých občanů. S ohledem na velkou náchylnost značné části populace naslouchat hospodským moudrům typu, že stát vlastně nepotřebujeme, je globalizace takovýchto úvah nepředstavitelně výbušnou matérií.

Protože ať nás státy a jejich aparáty jakkoliv prudí, ztrpčují nám život, omezují nás a vyvádějí koniny, že to až odpírá zdravému rozumu, pořád platí, že bez státnosti jsme absolutně v háji.

 

Poslední dobou se rádo špekuluje o tom, co že je základním kamenem civilizace – nejen té naší. Mluví se o morálkách, vírách, náboženstvích, ideologiích, tržních, rodinných a sociálních vztazích, o svobodě a svobodách a o všeličem jiném. Jenže tím nejzákladnějším ze všech základních kamenů, tím, s nímž stojí a padá sama možnost zrodu a trvání jakékoliv civilizace, je státnost.

Příkladů z historie je habaděj. Namátkou třeba tzv. evropská doba temna, čili několik staletí dlouhé období, jež následovalo po zániku antického Říma. Několik set let trvalo, než se zkonsolidovaly nové státní útvary; několik set let těžko představitelného marasmu a bídy, několik set let strašlivého úpadku vzdělanosti, věd, umění, techniky i hospodářství. Několik set let, během nichž v té části Evropy, kam nesahal vliv Konstantinopole, prakticky zanikla architektura coby jeden z ukazatelů existence civilizace. Až s klopotným znovunastolením státnosti začalo pozvolna docházet k obrodě, kterou bychom klidně mohli nazvat zázrakem vzkříšení evropské civilizace.

 

Pro mě osobně z toho plyne, že útočí-li kdo na státnost jako takovou – pozor, nikoliv na nějaké konkrétní státní zřízení, vůbec mě nezajímá, jestli to dělá schválně, nebo jen proto, že mu hrabe; zda chce moje dobro, nebo jestli mě chce poškodit.

Škodí mi, ať chce, nebo ne. To jednak. A za druhé se nemůžu zbavit dojmu, že se tu zase někdo ohání mým dobrem a všeobecným, nejlépe celosvětovým blahem. A v takových momentech moje pomyslná červená kontrolka bliká, div se nestrhne.

 

Moc dobře totiž vím, že tohle ještě nikdy nedopadlo dobře. Velkohubé ohánění se sice vznešenými, leč z kontextu vytrženými ideály a přísliby nastolení Ráje na Zemi, zatím pokaždé vedlo spíš k zotročování než ke svobodě. A každý, kdo se stavěl – či snad komu bylo umožněno stavět se – do role spasitele, za tím zůstala především pohroma, rozvrat a utrpení nevinných. Ať už se jmenoval Robespierre, Hitler, Stalin či Pol Pot.

Proto jsem vůči spasitelům všeho druhu krajně ostražitá a nedám dopustit na naše oblíbené rodinné rčení: „Jak uvidíš spasitele, tak ho kopni do...“

 

A ještě douška – někteří považují Juliana Assange za statečného člověka. Já ne. Statečná je podle mě paní Su Ťij, pan Liou Siao-po, statečná byla Milada Horáková, hoši z operací Silver A i Silver B a spousty dalších, kterým za jejich myšlenky, slova a činy hrozily drakonické postihy – a oni to věděli. Julian Assange je zbabělec. A nejen proto, že mu – díky dnešnímu hyperkorektnímu světovému milieu nehrozí nic – a on to moc dobře ví.

A mimochodem – ani jeden z těch opravdu statečných lidí si na spasitele nikdy nehrál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Čížková | pátek 10.12.2010 16:25 | karma článku: 21,94 | přečteno: 1645x
  • Další články autora

Helena Čížková

Co víš o svém sousedovi?

Já o těch svých nevím nic. A také o nich nic vědět nechci, jsou mi srdečně ukradení. Nevím, jestli chodí v neděli do kostela, v pátek do synagogy, ve středu do kina, zda vstávají v šest nebo v jedenáct... a vědět to nehodlám.

12.1.2016 v 20:23 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Transka... aneb Jak si připadat jako ufon

Bylo nebylo, dávno tomu, kousek od mého pracoviště sídlila kavárna. Na stěnách zajímavé obrazy, na stole dobrá káva a zákusky, za barem milý personál. A tak jsme tam chodili. Na pracovní schůzky i posezení s přáteli. Až jednou...

9.10.2015 v 16:27 | Karma: 24,71 | Přečteno: 3216x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát...

Svůj k svému, říkala moje babička. A taky říkala, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Samozřejmě na ty výroky neměla „autorská práva“, ta náleží lidem, jejichž jména nejspíš již nikdy nezjistíme.

20.9.2015 v 22:40 | Karma: 33,32 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Pořiďte si trendového Downa

Přeháním. Zatím to tak daleko nedošlo. Ale co není, může být, jak praví nikoli klasik, nýbrž to, čemu se říká lidová moudrost.

15.9.2015 v 19:19 | Karma: 24,04 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Helena Čížková

Dopisy z Gottlandu XI.

Aneb všichni Češi jsou tlustí, smrdutí, závistiví, xenofobní a tak nějak celkově úděsní; až na mě, samozřejmě.

13.9.2015 v 19:16 | Karma: 18,88 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1744x
...raději to nebudeme rozmazávat.

Více na Jazyková inkvizice