Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kočárky a psi sem nesmí aneb to naše burantsví

Těžký život novopečeného otce - chtělo by se říct. Poté co jsem se stal otcem jsem konečně pochopil, proč moderní kočárky mají vzhled offroadu. Je to nutnost, když chcete projet hladce po rozbitých chodnících většiny českých a moravských měst. A najednou objevuji nové: Psi a kočárky, zákaz vjezdu!

Zvláštní spojení, že? Že jste nic podobného neviděli? Že naopak většina veřejných prostranství, obchodních domů, kaváren je dnes bezabriérově vybavena, a že chytří podnikatelé se snaží využít současného baby-boomu a maminkám doslova podstrojují a pro jejich ratolesti staví dětské koutky?

Ano, to všechno jsem také viděl a kvitoval. Nicméně, občas zavítám i do měst, kde čas jako by se zastavil. Kde Vás vyhodí z cukrárny proto, že tam jedete s kočárkem. To město stojícího času je Česká Třebová.

Dějství první: cukrárna na náměstí. Osoby a obsazení: hosté u pěti stolů, poslední stůl v koutě volný. Na scénu přichází moje partnerka, já a náš syn, toho času pětiměsíční kojenec v kočárku. Akce: já s kočárkem mířím k volnému stolu vzadu. Obsluha: "Tam s kočárkem nemůžete." Na otázku proč odpovídá znovu první větou. Odcházím se slovy Na shledanou. Uvnitř se slovy, tak si to kafe a zákusky strč..však ty už na to přijdeš kam.

Dějství druhé: chuť na kafe a zákusek se šlehačkou dosahuje maxima. Cukrárna v ulici u náměstí. Překonávám příkré schody s kočárkem před sebou. Osoby a obsazení: značně protivná obsluha, zírá na mě a čeká jako pavouk na svou obět. Obět: Já, partnerka a náš syn. Ostatní hosté: jeden pán v rohu. Akce: vytlačil jsem kočárek do schodů, pavoučice čeká. Otevírám dveře a vítezoslavně vjíždím dovnitř. Vůně kafe mi rozevírá chřípí. Sliním. Pavoučice vyráží: "Sem s kočárekm nesmíte, neumíte číst? Kočárky a psi, vstup zakázán!". Už říkám i to, co si myslím uvnitř. "Můj kočárek nekouše, proti vzteklině je očkován. Proč bych sem nemohl nechápu. Prostě nesmíte, zněla logická odpověď." S kyselým "Na shle" se loučím.

Druhé dějství mě rozhodilo. Nemá smysl se dohadovat s oblushou. Chci vědět, co má majitel proti kočárkům. Vygooglovávám jeho telefon. Nejmenovaný pán nejprve není v provozovně. Když jsem neodbytný, je tam. Co se děje? Ptám se, jestli trpí kočárkofobií. Netrpí. Tak proč k němu kočárky nesmí. Prý se tam nosí horká káva, kočárek by se mohl polít. Aha, horká káva si obvykle preferenčně vybírá kočárek v trajektorii jejího pádu (tady jsme si asi nerozuměli ve slově trajektorie). A co vozíčkář, namítám, ten k Vám může? Může, to je něco jiného. Vozík má taky čtyři kolečka, namítám. Ale dá se s ním zajet ke stolu, namítá on. Nechce, aby si maminky zvykaly chodit do cukrárny, pak by prý mohly přijet i tři. A vydělat, to chce, směřuju k jádru věci. Chce. Ale maminky si prostě musí nechat kočárky venku. A když budou tři, můžou si z nich postavit vláček, ne (ve Třebové mají vláčky rádi)? Diskutujeme a diskutujeme, až mi pán práskne s telefonem.

Fajn. Občas šlápneš do ho.na, občas narazíš na pitomce. Ale co dělat, když počet případů obojího začne povážlivě stoupat? Jsem pro diskusi s pitomcem. Slušnou ovšem, ale neústupnou. Jak má takový člověk poznat, co ještě si lze dovolit a kam už se zajít nedá? Nebojme se ozvat všude tam, kde nás škrtí. Dejme jim poznat, že žijeme v civilizované půlce světa.

Před rokem jsem byl krátce v Anglii a ve Skotsku. Zažil jsem tam podobný šok ale opačného charakteru. Když jsem vyšel z metra a upadlo mi zavazadlo, mladík za mnou ochotně přispěchal na pomoc. Když jsem omylem narazil v Inverness na mostě do paní, ta se mi ještě omluvila. Na tom mostě jsme se chviličku přeli o to, čí je to vina. Nedala si vymluvit, že její. Rozešli jsme se s přáním hezkého dne.

Diskutujme s pitomcem. Nezapomeňme mu potom popřát hezkého dne. Takže, pane majiteli cukrárny ve Třebové, protože jste mi prve práskl s telefonem, chci Vám alespoň touto cestou popřát: Hezké dny! 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladislav Chrastný | pátek 13.3.2009 16:42 | karma článku: 27,80 | přečteno: 3412x
  • Další články autora

Vladislav Chrastný

Král Jezevec

Báseň o králi, který se tolik bál až se celý úplně vytratil. A než zmizel, ještě stihl vzkázat svému lidu, buďte tady všichni v klidu.

24.3.2020 v 13:10 | Karma: 13,47 | Přečteno: 278x | Diskuse| Osobní

Vladislav Chrastný

Král hulvátů

Nejsem takový puritán, abych se pohoršeně odvracel nad každým hovnem vyřčeným (nepočítaje v to hovna našláplá). Ale to, že takové a horší vulgarity použije prezident České republiky v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, je neomluvitelné hultvátství a arogance moci.

2.11.2014 v 20:05 | Karma: 38,96 | Přečteno: 3453x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Koho vodku piješ, toho píseň zpívej

Prezident Edvard Beneš, ve snaze odčinit podrobení se mnichovskému diktátu a zřejmě též z nedůvěry ve sliby tehdejších spojenců, vehnal Československo do mrazivé náruče Sovětského svazu. Mráz z Moskvy se v české kotlině držel více než čtyřicet let a za tu dobu pozastavil pohyb ve společnosti a zahubil téměř vše, co nás spojovalo s civilizovaným Západem.

5.9.2014 v 21:06 | Karma: 21,16 | Přečteno: 825x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Bonzáctví vyvětrá, stačí si počkat

Mezi látky éterické patří třeba silice. Jsou těkavé, nerozpustné, často vonné. Bonzáctví sice smrdí, ale evidentně vyvětrá též, byť po pětadvaceti letech.

25.11.2013 v 8:00 | Karma: 14,14 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Vladislav Chrastný

Buduj socialismus, posílíš mír a dostaneš metál od prezidenta!

Když jde o to, nastolit režim nový, je třeba bourat staré a tradiční hodnoty a zvyklosti. Nejprve je stačí označit za idiotské, pak je ignorovat. Následně je třeba občanům ukázat ty hodnoty, by měli následovat. A kdy jindy, než v den samostatného českosloveského státu. Buduj socialismus, posílíš mír!

29.10.2013 v 8:17 | Karma: 27,62 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2558x
Autor je aktivním včelařem.