Chuť čerstvě nakrájeného sýra z jednoty. Znáte ji ještě?

Při každém výletě na Šumavu zažívám kulinářské orgie. V místní jednotě mi totiž přímo přede mnou nakrájí sýr na tenounké plátky. I ten nejlevnější eidam rázem chutná jako delikatesa. A tak se ptám, proč to nemáme všichni a všude?

Zpátky ve velkém městě zklamaně bloudím supermarkety. Postupně navštěvuji Lidl, Albert, Penny a Normu. V žádném z těchto supermarketů jsem nenašel pult se sýry, kde by mi prodavačka nakrájela sýr na přání. Kde by se mě zeptala, kolik sýra a v jaké tloušťce. Nemusela by se na mne ani usmát, stačilo by pouze nakrájet sýr. Samozřejmě si můžu sám vytáhnout z chladicího boxu předražené balení silně nakrájených plátků z mlékárny. 100 gramů v masivní plastové vaničce uzavřené robustní fólií. Lépe zabalené než křehké vánoční ozdoby. Je to ekologické? Těžko. Co když chci 150 gramů? Tak si kupte dvě balení a polovinu jednoho pak vyhoďte.

Nejmarkantnější rozdíl je ale v té chuti. Kdo ten rozdíl neochutná, ten neuvěří. Tentýž druh sýra, tentýž výrobce. Tenounký plátek čerstvě nakrájeného sýra z krámu mi chutná mnohem více než plátek identického sýru, který jsem vyndal z plastové vaničky zakoupené v supermarketu. A nejen mně. Lidé najednou mlaskají nad tenounkými plátky nejlevnějšího eidamu a ještě se mne ptají, co je to za výborný sýr.  

Vzpomínám na časy před třiceti lety, když byl v každé vesnici malý krámek se sýrovými cihlami, které vám na přání nakrájeli. Časem tyto krámky vytlačily velké supermarkety, kde se veškerá komunikace redukuje na větu: „Máte naši aplikaci?“ Možná si vše idealizuji, ale neprohráli jsme my spotřebitelé boj o krájený sýr? Neprohrály naše chuťové pohárky? Samozřejmě je pro supermarkety jednodušší plnit chladicí boxy trvanlivými baleními sýra než zaměstnávat někoho, kdo vám ten sýr nakrájí. Ale nejednají tak na úkor kvality života nás spotřebitelů?

Neprohrály i naše peněženky? Právě listuji reklamním letákem jednoho nejmenovaného řetězce a nacházím v něm na straně 2 přesně tentýž sýr, co jsem zakoupil v jednotě. Liší se pouze obalem. V nabídce mají plastové balení 100 gramů eidamu 30 % od Madety za 19,90 Kč. Označeno jako „neporazitelná akce týdne“. Směji se, v jednotě jsem tentýž sýr kupoval v čerstvě nakrájeném stavu za 13,90 Kč za 100 gramů. Ušetřil jsem přes 30 % oproti neporazitelné akci v supermarketu s platností 30. srpna až 5. září 2023!

Ano, v malém krámku šumavské jednoty rád nakupuji. Dříve jsem trpěl předsudkem, že místní jednota musí být mnohem dražší než efektivní supermarkety s velkým obratem. Realita mě bohužel vyléčila. Malá jednota je častokrát levnější než supermarkety ve velkých městech, což mě velmi šokuje. Chcete další příklad? Koupili jste v srpnu levněji slunečnicový nebo řepkový olej než já v jednotě? Cena ze soboty 19. srpna 2023 je proklatě nízko: 24,90 Kč. Kdo dá méně? Nic samozřejmě není černobílé. Malé krámky nabízejí na mnohem skromnější ploše menší výběr než supermarkety. Některé zboží mají určitě i dražší než jinde, ale jsem rád, že můj nákup pomáhá zaplatit místní prodavačky, které mi ochotně nakrájí sýr. Rád přispívám k udržení lidí v regionech, aby se například ze Šumavy nestala chatová oblast bez místního obyvatelstva.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelík | čtvrtek 31.8.2023 10:13 | karma článku: 42,01 | přečteno: 5226x