Jídlo bychom měli vychutnávat

Hlavním zdrojem energie je samozřejmě potrava. Je třeba však vzít v úvahu, že i pro strávení přijaté potravy je třeba určité množství energie. Každý jistě dobře zná pocit, kdy se najedl téměř k prasknutí a po takové porci stěží budete mít energii pro běžné činnosti pracovní, natož pohybové, sportovní. Nejlepší možností v takových případech se jeví gauč a horizontální poloha těla.

Přiznejme si, že to tohle určitě není to, co bychom měli po jídle zažívat. Ztrácí se zde původní význam příjmu potravy – dodávání energie. Tu sice tělo přijalo, ale k čemu to bylo, když potřebuje stejné množství vydat, aby mohlo trávit to, co jsme do něj nacpali?

Naučme se jíst optimální porce – jak složením, tak velikostí. Jaké to jsou? Takové, po kterých budeme mít pocit sytosti, dostatek energie pro zvládání běžný činností a po cca 3 hodinách znovu pocítíme hlad. Prospějeme tak své trávicí soustavě. Zabráníme výkyvům hladiny krevního cukru, který se na trávení podílí, a hlavně budeme mít opravdu pocit, že nám jídlo energii dodává a nebere.

Jezte pomalu, vychutnávejte si každé sousto i jednotlivé potraviny, ze kterých se pokrm skládá. Zbytečně nekombinujte velké množství potravin. V pokrmu musíte vždy rozeznat, z čeho byl připraven. Vyvarujte se více druhovým kořením, nekvalitním omáčkám a univerzálním dochucovadlům, které způsobí, že pokrm chutná vždy stejně, ať je připraven z čehokoliv. Kdykoliv je to možné, upřednostňujte čerstvé potraviny. Dobrou chuť :)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Chlebková | úterý 29.10.2013 21:22 | karma článku: 4,78 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Lenka Chlebková

Potravinové intolerance

26.2.2015 v 10:16 | Karma: 8,61

Lenka Chlebková

Pestrost tréninku

22.8.2014 v 13:32 | Karma: 6,00

Lenka Chlebková

Motivace při tréninku

18.4.2014 v 9:08 | Karma: 5,30

Lenka Chlebková

Kde je vůle, tam je i cesta

16.4.2014 v 12:30 | Karma: 7,66

Lenka Chlebková

Čí život vlastně žijeme?

24.10.2013 v 22:53 | Karma: 7,78