Hurá na prázdniny

Přichází opravdu období, které i Feng Shui může označit jako prázdniny. Červenec totiž patří z pohledu energií pěti elementů k energii Země. Je to doba, kdybychom se právě měli umět zastavit, zpomalit a zhodnotit vše, co se nám za první půlrok podařilo či nepodařilo udělat. Z hodnocení první půlky roku tak můžeme udělat i plány na druhou půlky, kdy bychom měli začít sbírat plody naší práce, tj. období sklizně. Aby byla sklizeň co největší, bude to od nás přeci jen vyžadovat ještě hodně energie.

žlutá barva patří k elementu zeměJiří Černák

Bohužel se však od letního slunovratu dostáváme do období, kdy všeobecně energie ubývá, Slunce se nám začíná čím dál tím více schovávat a tak za nás již moc práce neudělá. O to více budeme muset přiložit ruku k dílu my, lidé. Abychom to vše zvládli, měli bychom načerpat v tomto období co nejvíce sil. Proto bychom si všichni měli dopřát dovolenou. Některé státy toto dobře chápou a vyhlašují na období letních prázdnin dokonce „oficiální dovolenou“, kdy by si všichni lidé měli odpočinout, jako např. Itálie, ale i jiné evropské země.
I když se Slunce již nebude projevovat svými nejsilnějšími energiemi, přeci jen má stále ještě hodně velkou sílu. Slunce patří k energii ohně, která velmi silně působí na naši psychiku a oblast srdce, tj. krevní oběh, srdce jako takové, krevní tlak a podobně. Proto bychom to o letních prázdninách neměli moc přehánět s ohnivými činnostmi, jako jsou intenzivní sporty. Vše jen lehce, příjemně a hlavně nezapomenout odpočívat. Budeme také potřebovat pitný režim, aby tělo mělo dostatek tekutin pro svoji činnost.
Letní měsíce přímo svádění k různým piknikům, grilovačkám, ohňům apod. Bohužel i toto jsou energie, které posilují oheň a mohou být pro někoho (zvláště kardiaky, lidi, kteří mají problémy s tlakem apod.) i nebezpečné. Proto bychom se měli rozhodně vyhýbat kumulacím energie ohně. Když už musíme grilovat, tak rozhodně ne v poledne, kdy je slunce nejsilnější. Nechme si to na večer, kdy se energie oslabí a nejsou již tak agresivní.
K létu patří také zmrzlina a studené nápoje s ledem. I když to všichni milujeme a těšíme se na to, i zde bychom měli být obezřetní. Všichni dobře víme, jak nám dovolenou umí zkazit protivná angína. A vězte, že i v dobách největších veder je angína velmi rozšířená. Proto není dobré zbrkle hltat ledové nápoje a zmrzliny. Když už, tak si je vychutnejme v klidu a jezme/pijme pomalu, aby tělo nezaznamenalo v parnu teplotní šok. Podobně nám mohou problémy způsobit příliš studené bazény v hotelových centrech. I zde bychom to neměli přehánět. Tělo se vždy snaží vyrovnávat velké teplotní rozdíly a čím větší rozdíl mu připravíme, tím více energie musí na vyrovnání teplot věnovat a tím nás celkově oslabuje. No a my jsme pak náchylnější ke všem možným napadením zvenčí.
A tak jak praví již starodávné moudro: všeho s mírou. A to i o prázdninách. Mějte se moc fajn a šetřete se! J

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: jirka černák | úterý 28.6.2011 12:59 | karma článku: 6,62 | přečteno: 853x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33

jirka černák

Jak zůstat zdravý

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38

jirka černák

Farmářské trhy

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75