Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

Opojení tímto úspěchem však tito lidé zapomněli na to, že by bylo lepší, kdyby člověk vůbec neonemocněl. Nemoc je totiž „nepřirozená“. Jde o situaci, kdy se děje „něco“ jinak, než má, než je přirozené. Došlo k porušení rovnováhy a tím vzniká nemoc. Takže se dá velmi zjednodušeně říci, že pokud se lidé naučí udržovat neustále rovnováhu, pak se nemoc nikdy nedostaví. Ano, je tomu opravdu tak. Ale člověk ve svém životě se potýká se stejným problémem, jako provazochodec na laně. Neustále se snaží udržovat balanc, ale ne vždy je to možné. Jednoho dne prostě k nerovnováze dojít musí. To je přirozený proces. Kdyby totiž nastala neměnná rovnováha, nebylo by potřeba pohybu, tedy změny, celý svět by se pak zastavil a to by byl vlastně konec světa. Takže na jednu stranu buďme za nerovnováhu rádi.

Co by se ale lidé měli naučit je poznání, kdy a kde k nerovnováze dochází. Pokud poznáte situaci, že právě někde dochází k nerovnováze, můžete být schopni tuto nerovnováhu hned napravit. Pak se vše opět vyrovná a nebezpečí nemoci je zažehnáno. Rozpoznat nerovnováhu je poměrně jednoduché. Dá se to lehce naučit. Důležité ale je to neustále trénovat a tuto svoji schopnost neustále rozvíjet. Jedním způsobem, jak poznáte, že dochází k nerovnováze ve vašem těle, je známý pocit „něco na mě lete“. Každý z vás ten pocit zná. Vaše kůže je citlivá, necítíte se dobře po celém těle. Když na sebe šáhnete, je to nepříjemné až někdy bolestivé. To je moment, kdy vaše tělo bylo napadeno nemocí a začíná s touto nemocí bojovat. Pokud je však nákaza silnější než vaše tělo, pak se nemoc dostane dovnitř těla a nemoc je na světě.

V takovém případě funguje velmi jednoduchý návod, jak se nemoci vyhnout. Je to tzv. metoda tří energií: Jin – Jin/Jang – Jang. Pokud cítíte, že „na vás něco leze“, začněte hned svému tělu pomáhat v boji proti napadení. Čínská medicína tomuto jevu říká, že byla napadena vaše tzv. „wei qi (čchi)“. My tomu říkáme, že byla napadena naše imunita. Proto ji musíte hned posílit. Imunita patří k tzv. elementu kovu. Ten má za úkol lidské tělo chránit před napadením zvenčí. Ke kovu patří ležení. Pokud vás tedy něco zvenčí napadlo, je nutné si hned ten den lehnout. Důležité je ležet co nejvíce na zádech a vydržet takto ležet celý jeden den a noc. Ve svém pokoji si vytvořte jinové energie (přítmí, ne horko, klid, žádný pohyb). Tělo pak posilte i silným (osmi hodinovým) vývarem z hovězího či kuřecího masa. Důležité je také dodat dostatek minerálů. Jinové energie posilují tělo. Slabé tělo nemůže bojovat a neudrží tak ani funkce těla (to jsou jangové energie) a lehce onemocní. Ležením v jinové energii své tělo posílíte. Druhý den opět musíte strávit v leže, ale k jinovým energiím přidejte i jangové. Na část dne roztáhněte závěsy, pusťte trošku slunce. Ale ne na celý den. Tím se síla Jinu a Jangu vyrovná. Třetí den je již tělo silné a je potřeba posílit jangové energie. Pusťte k sobě slunce, udržujte teplo, dejte si do pokoje čerstvé květiny a můžete také využít pestré barvy. Snažte si udělat nějakou radost, něco, co vám přinese radost a dobrou náladu. Je dobré, aby vás třetí den někdo navštívil. Tím se posílí funkce vašeho těla a budete tak za tři dny opět silní a zdraví jako rybička.

Je to jednoduché. Jedinou podmínkou je včas rozpoznat začínající nerovnováhu, oslabování imunity a hned zalézt do postele a ležet a ležet a ležet. Pokud však tuto chvíli „propásnete“ tělo se pod náporem napadení velmi oslabí, neudrží nemoc jen na povrchu a ta pronikne do těla a udělá velkou neplechu. Pak již tři dny nestačí a vaše tělo se nemocí ještě více oslabí. Věnujte svému tělu pozornost. Ví, co potřebuje.

Autor: jirka černák | středa 7.5.2014 17:41 | karma článku: 9,83 | přečteno: 618x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak se proslavit právě teď

Přichází období nejsilnějších energií – léto. Letní energie se probudí již první týden v květnu. Jejich předvoj bude Garant měsíce Had, který začne vládnout již poslední týden dubna. Je to období pro největší aktivitu. Vše má dosahovat svého vrcholu, vše se má posouvat ke své největší slávě.

16.4.2014 v 12:29 | Karma: 6,97 | Přečteno: 416x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik