Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hurá na prázdniny

Přichází opravdu období, které i Feng Shui může označit jako prázdniny. Červenec totiž patří z pohledu energií pěti elementů k energii Země. Je to doba, kdybychom se právě měli umět zastavit, zpomalit a zhodnotit vše, co se nám za první půlrok podařilo či nepodařilo udělat. Z hodnocení první půlky roku tak můžeme udělat i plány na druhou půlky, kdy bychom měli začít sbírat plody naší práce, tj. období sklizně. Aby byla sklizeň co největší, bude to od nás přeci jen vyžadovat ještě hodně energie.

žlutá barva patří k elementu zeměJiří Černák

Bohužel se však od letního slunovratu dostáváme do období, kdy všeobecně energie ubývá, Slunce se nám začíná čím dál tím více schovávat a tak za nás již moc práce neudělá. O to více budeme muset přiložit ruku k dílu my, lidé. Abychom to vše zvládli, měli bychom načerpat v tomto období co nejvíce sil. Proto bychom si všichni měli dopřát dovolenou. Některé státy toto dobře chápou a vyhlašují na období letních prázdnin dokonce „oficiální dovolenou“, kdy by si všichni lidé měli odpočinout, jako např. Itálie, ale i jiné evropské země.
I když se Slunce již nebude projevovat svými nejsilnějšími energiemi, přeci jen má stále ještě hodně velkou sílu. Slunce patří k energii ohně, která velmi silně působí na naši psychiku a oblast srdce, tj. krevní oběh, srdce jako takové, krevní tlak a podobně. Proto bychom to o letních prázdninách neměli moc přehánět s ohnivými činnostmi, jako jsou intenzivní sporty. Vše jen lehce, příjemně a hlavně nezapomenout odpočívat. Budeme také potřebovat pitný režim, aby tělo mělo dostatek tekutin pro svoji činnost.
Letní měsíce přímo svádění k různým piknikům, grilovačkám, ohňům apod. Bohužel i toto jsou energie, které posilují oheň a mohou být pro někoho (zvláště kardiaky, lidi, kteří mají problémy s tlakem apod.) i nebezpečné. Proto bychom se měli rozhodně vyhýbat kumulacím energie ohně. Když už musíme grilovat, tak rozhodně ne v poledne, kdy je slunce nejsilnější. Nechme si to na večer, kdy se energie oslabí a nejsou již tak agresivní.
K létu patří také zmrzlina a studené nápoje s ledem. I když to všichni milujeme a těšíme se na to, i zde bychom měli být obezřetní. Všichni dobře víme, jak nám dovolenou umí zkazit protivná angína. A vězte, že i v dobách největších veder je angína velmi rozšířená. Proto není dobré zbrkle hltat ledové nápoje a zmrzliny. Když už, tak si je vychutnejme v klidu a jezme/pijme pomalu, aby tělo nezaznamenalo v parnu teplotní šok. Podobně nám mohou problémy způsobit příliš studené bazény v hotelových centrech. I zde bychom to neměli přehánět. Tělo se vždy snaží vyrovnávat velké teplotní rozdíly a čím větší rozdíl mu připravíme, tím více energie musí na vyrovnání teplot věnovat a tím nás celkově oslabuje. No a my jsme pak náchylnější ke všem možným napadením zvenčí.
A tak jak praví již starodávné moudro: všeho s mírou. A to i o prázdninách. Mějte se moc fajn a šetřete se! J

Autor: jirka černák | úterý 28.6.2011 12:59 | karma článku: 6,62 | přečteno: 853x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik