Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Feng Shui – Bydlet raději směrem na jih, nebo na západ….???? (Seriá

V osmém díle si povíme něco krátce o vlivu světových stran na naše bydlení (ale stejně tak se energie směrů aplikuje na podnikání, kancelář atd.). Každý z nás z vlastní zkušenosti ví, že světové strany mají velmi silný vliv na to, jak se nám v dané lokalitě bydlí. Víme, že již od dávných dob byla snaha umísit dům tak, aby vchod a jeho hlavní část byla směrována na jih. Bylo to vždy spojeno se světlem slunce a teplem. Ale již méně víme o ostatních vlivech, které na nás světové strany mají.

Východ nám přináší nový den. Jsou to energie, které narůstají na síle, přinášejí zvyšující se teplotu a intenzitu světla. Je to energie, která patří k elementu dřevo. Dá se říci, že přinášejí nový život do nového dne. Jsou to energie velmi agresivní. Proto prudké ranní slunce v očích, když se právě probouzíme, nemusí být to pravé pro naši ložnici. Rozhodně si v ní dlouho spokojeně nepospíme až do oběda. To nás prostě slunce a východní energie nenechají. Musíme-li ale naopak brzo ráno vstávat do práce, není lepší budíček, než čerstvá energie východu.
Jih nám kromě světla a tepla přináší velmi silnou ohnivou energii (z pěti elementů patří jih k ohni). To je energie, která je velmi aktivní, působí na nás velmi jangově, tj. jako by nás nutila stále něco dělat, něčím se zabývat, hlavně neodpočívat, nelelkovat. Tím také působí na naši psychiku, nervozitu, prudké emoce. Z hlediska zdraví neblaze působí na vyšší krevní tlak, vyvíjí větší zátěž na srdce, cévy, oběhový systém atd. Takže máme-li celý dům situovaný na jih, pak si v něm moc odpočinku neužijeme. Je to vhodný směr pro místnosti, kde se věnujeme velmi aktivním činnostem, kdy potřebujeme silný „akční“ náboj.
Západ nám už energii přeci jen začíná zklidňovat. Je to čas, kdy se den blíží ke svému konci, takže silné slunce slábne a z velkého tepla přecházíme do příjemnějšího ochlazování (v létě velmi příjemné). Jsou to energie elementu kov. Tyto energie nám umožňují si odpočinout po dlouhém dni a připravit se na přicházející večer. Je to vhodný směr pro všechny jistotnosti, kde si chceme v klidu odpočinout, nevěnovat se již velmi aktivním činnostem.
Sever je klid, chlad, tma. Je to ta nejklidnější energie, patří k elementu voda. Je to energie zimy, kdy se vše ukládá k zimnímu spánku. Takže je velmi vhodná pro místnosti, kde chceme odpočívat. Může být vhodná i pro ložnici, ale pozor na její výrazný efekt „spí jako když ho do vody hodí“. V takové ložnici, kde není element vody nijak tlumen, si např. moc neužijeme sexuálních radovánek, protože opravdu nás to bude nutit spát jen zalehneme.
Takže vidíte, že není úplně jedno, jak je váš byt či dům situovaný. Budete-li mít např. ložnici situovanou na východ či na jih, pak vás zde budou atakovat velmi aktivní energie a moc kvalitní spánek vám to asi nepřinese. Naopak obývací pokoj na sever vás bude zase velmi unavovat, aniž byste tam něco namáhavého vykonávali.
Ale jak již víte, každý element se dá redukovat, nebo naopak posilovat. Takže je vždy na nás, jak která místnost působí a jak ji chceme pro sebe upravit. Stačí pak jeden či dva elementy podpořit a vlivy světových stran se změní.
V příštím díle si povíme o působení jednotlivých sektorů v našem bytě.
Zajímá-li vás toto téma, můžete se také přihlásit do naší školy Feng Shui, která začíná v září na dasa@byu.cz nebo na tel. 602 556 479.
Ing. Jiří Černák
Poradce Feng Shui
jirka@byu.cz
602 556 359

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: jirka černák | pondělí 28.6.2010 14:09 | karma článku: 8,02 | přečteno: 1492x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik