Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Feng Shui – Astrotyp člověka (Seriál článků o bydlení podle Feng Sh

Díl druhý – Astrotyp – typologie člověka (třetí díl budeme věnovat otázce, jaké typy prostoru rozeznáváme a k čemu nám mohou sloužit).Feng Shui se zdaleka nezabývá jen úpravami našich obýváků, ložnic apod. Úkolem Feng Shui je harmonizovat energie člověka se všemi energiemi, které ho ovlivňují, tj. prostoru i času (člověk se pohybuje pouze v prostoru a čase). Abychom energie člověka mohli harmonizovat, musíme je nejprve znát. K tomu nám pomáhá právě Astrotyp.

Bavíme-li se o energiích, máme na mysli energie Jin a Jang, energie pěti elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda), dále pak tzv. 12 pozemských zvířat (jistě znáte znamení draka, opice, hada či koně) a 28 nebeských zvířat (dómů). Tyto energie jsou všude kolem nás (v prostoru a v čase) a také v nás. Energie, které nám byly dány do vínku pro tento života na naší planetě pak určují, co nám v životě vyhovuje lépe, co méně, co nás vyčerpává, co nás naopak povzbuzuje atd. Aby byl náš život co nejvíce harmonický je dobré, když své energie harmonizujeme s energiemi kolem nás, tj. energiemi prostoru (kde žijeme, bydlíme, pracujeme atd.) a času (kdy co děláme).
Astrotyp nám na základě chvíle zrození, tj. chvíle, kdy jsme poprvé nadechli tyto energie, ukazuje, čím jsme pro život vybaveni. Ukazuje nám na mnoha úrovních, co, kdy a kde pro nás bude nejpříznivější. Víme tedy jaké energie jsou pro nás vhodné v různých etapách života (dětství, puberta, zrání, zralost, stárnutí a stáří). Dále nám ukáže jak je poskládána naše osobnost (typologie člověka) z hlediska: mentální úrovně, intelektu, podstaty, síly a emocí, komunikace a vnějšího projevu, fyzické a sexuální úrovně. Díky tomuto velmi detailnímu popisu „kdo jsme“ a na co jsme v životě vybaveni umíme určit, jaké energie jsou pro nás vhodné v prostoru a v čase. Astrotyp si můžete nechat spočítat na dasa@byu.cz nebo 602 58 44 78.
Na základě těchto znalostí pak již víme, jaký prostor je vhodný pro člověka s převahou jangové energie, jaký prostor je příjemnější pro člověka jinové energie. Kdybychom pro jangového člověka připravili prostor silně jangový, asi bychom mu mnoho nepomohli, naopak, mohli bychom mu velmi ublížit. Musíme si uvědomit, že disharmonie energií přináší do života nepohodlí, nejprve psychické, které se pak projeví fyzickými projevy nemocí (víme, že převážná většina nemocí je psychosomatických). Číňané také místo slova nemoc používají výraz „disharmonie“. To samé pak samozřejmě platí i o energiích pěti elementů. Člověk s převahou energie dřeva potřebuje úplně jiný prostor, než člověk s převahou energie kovu atd. Víme, že někdo má rád velké, vzdušné prostory, někdo naopak menší, útulnější apod.
Proto je velice důležité vědět, pro koho daný prostor připravujeme, ještě než se vůbec pustíme do nějaké práce či přípravy návrhů budov, interiérů exteriérů apod. Ne každý „trend“ je pro všechny. Je-li zrovna v kurzu zelená barva, neznamená to, že je vhodná pro každého. Někoho zelená barva může nabíjet čerstvou energií, jiného člověka může naopak velmi vyčerpávat. Takže základním bodem, ze kterého musíme při přípravě prostoru vycházet je to, pro koho tento prostor připravujeme.
Znalost Astrotypu je tedy podmínkou toho, abychom mohli sladit prostor s daným člověkem. Neznalost Astrotypu je jako pouštět se do operace a nemít k dispozici předoperační vyšetření pacienta. Operace mu obecně může prospět, ale v konkrétním případě může danému jednotlivci velmi ublížit.
V příštím díle si řekneme více o typech energií Jin/Jang a jak se projevují v prostoru. Nashledanou příští pátek, 21.5. 2010.
Ing. Jiří Černák
Poradce Feng Shui Interiér
jirka@byu.cz
602 22 69 33

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: jirka černák | pátek 14.5.2010 10:59 | karma článku: 6,21 | přečteno: 872x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik