Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Energie času – jaké energie nás čekají příští týden?

Jistě jste v posledních dvou dnech díky změně počasí z dlouhé zimy do příjemného tepla zaznamenali i změny ve svých pocitech, ale i změny ve svém chování. Přesně tak na nás působí energie času. Bohužel jsme již civilizací tak „odpojeni“ od přírody a jejích cyklů, že vnímáme opravdu jen velké změny. Ty menší, pravidelné však přecházíme bez povšimnutí. Ale ne tak náš mozek, ten je stále zaznamenává a podvědomě tak reaguje na změny času. A tak se cítíme různě v různá roční období (jinak na jaře, jinak v létě atd.), ale také jinak ráno, odpoledne, nebo večer. Ale cítíme energie jednotlivých dní? Ano, někdy si řekneme: „Dneska se všechno nějak vleče.“, nebo „Dneska to krásně odsýpá.“ atd. Ano, někdy máme pocit, že ten den se „něco“ děje, ale nevíme, že to může být právě díky energiím dní. A jaké energie nás čekají příští týden?

V pondělí a úterý nás čekají kovové energie, které jarní energii dřeva (od 5.2. vládnou jarní energie dřeva) mohou lehce „osekat“. Takže bude lepší opustit to jarní „dovádění“ a věnovat se spíše něčemu klidnějšímu. Mohou to být různé rutinní záležitosti, práce s penězi, papírování apod. Rozhodně v tyto dva dny neplánujte nic nového. Kov by vám bránil v rozletu. Středa a čtvrtek pak budou mít tendence vás „uzemnit“. Mohou to být dny nudné, skleslé, zadumané, přemýšlivé. Máte-li o čem přemýšlet, pak to nechte právě na středu či čtvrtek. Nemáte-li nic k dumání, pak můžete klidně využít energii jarního dřeva a tuto skleslou energii země dřevem ovládnout. Takže jděte ven, do přírody a užívejte si jara. Tím tu možnou skleslou náladu země přebijete. No a konec týdne je už jen radost. Až do neděle nám bude vládnout oheň. Takže jděte mezi lidi, za zábavou, udělejte si nějakou radost. Hlavně neseďte doma. Využijte tyto silné energie, protože oheň těchto dní bude navíc vyživován jarní energií dřeva (dřevo živí oheň).

Je velmi důležité energie času znát. Známe-li jejich působení, dokážeme je použít k našemu prospěchu tím, že využíváme jejich působení a nejdeme proti nim. Tento rok např. vládne energie kovového tygra. Hlavní energií je tedy energie kovu a energie tygra. Budeme-li znát principy těchto energií, lépe se na ně připravíme a budeme je zvládat lépe, než ti, kteří je ignorují.

Stejně tak s jarem přichází jarní energie (a ty začínají působit již 5.2.), které nás ovlivňují celé jaro až do 4.4. Jarní energie jsou velmi agresivní, rychlé, nespoutané. Jsou to energie klíčících rostlin, které si za každou cenu prorážejí cestu z půdy na slunce. Díky této agresivitě a mohutnosti jsme velmi vyčerpaní. Protože jarní energie nám vyčerpávají tzv. aktivní energii a tím oslabují hlavně játra, žlučník a zrak. Když to ale víme, umíme se jim bránit. Chodíme hodně ven, do přírody a tím čerpáme novou energii. Podporujeme element vody: dodržujeme pitný režim, v přírodě chodíme k vodě (řeka, rybník, potok), dáváme si hodně vody do prostoru (vázy s čerstvými květinami, mísy s vodou, vodní fontánky atd.). Hlavně tuto energii v sobě nedusíme, takže všem emocím dáme volný průchod, nic nenecháváme uvnitř. Mocná energie dřeva chce ven. Je to skvělá energie pro začátek nového, pro nové nápady, plánování nových akcí apod. Je to také vhodný zdroj pro element dřeva, takže se bavte, choďte mezi lidi, nebuďte sami doma. Tím by na vás „jarní“ únava dolehla o to více. Ale pozor. Je třeba odpočívat. Když se cítíme unaveni, znamená to, že jsme vyčerpali svojí aktivní energii a musíme ji nejprve doplnit, než začneme znovu pracovat, bavit se apod.

 

Krásný den vám všem přeje

Jirka Černák

Poradce

Feng Shui

I-Ťing

Čínská kosmologie

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: jirka černák | pátek 19.3.2010 15:20 | karma článku: 6,41 | přečteno: 578x
  • Další články autora

jirka černák

Jak porodit zdravé dítě?

Lékaři se chlubí svými (až téměř) zázraky, že dokáží udržet při životě novorozeně i když přijde na svět jen po velmi krátkém těhotenství. Takové děti se téměř vejdou do dlaně dospělého člověka a díky péči lékařů a vyspělé technice dokáží přežít.

12.5.2014 v 8:43 | Karma: 7,33 | Přečteno: 716x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jak zůstat zdravý

Přístup naší civilizace ke zdraví je dosti „nemocné“. Dlouhá léta se vědci a lékaři zabývali hlavně tím, jak léčit nemoci, jak je vyhubit a ničit. V tomto ohledu lidé dosáhli opravdu velkých úspěchů. Některé zákeřné nemoci se podařilo vymýtit, některé velmi omezit. U dalších nemocí se podařilo najít vhodné léčby, takže lidé se jich nemusí obávat jako dříve. V tomto ohledu asi nelze nic vědě ani lékařům nic vyčítat.

7.5.2014 v 17:41 | Karma: 9,83 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Citrusy - dobré pro zdraví až teď

Pomeranče a další citrusy má většina lidí spojené hlavně s obdobím zimy a Vánoc. Lidé je v této době konzumují hlavně pro doplnění chybějících vitamínů. Bohužel ale absolutně opomíjejí jeden zásadní fakt: kdy, kde a proč citrusy rostou. Citrusy najdete jen v teplých krajích a rostou v období vysokých teplot, tedy v létě. Máte snad pocit, že rostou v létě proto, abychom je konzumovali v zimě? Proč tedy rostou v jižních krajích a v horkém létě? Protože jejich hlavní funkcí je ochlazovat. Jejich konzumací se člověk ochlazuje a tím harmonizuje vysoké letní teploty. Pomáhá tak svému tělu se s horkem lépe vyrovnat. Tělo tak nemusí vynakládat tolik své vlastní energie k ochlazení.

7.5.2014 v 15:40 | Karma: 11,00 | Přečteno: 836x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Jste stále vyčerpaní?

Posilujte svoji energii! Vyčerpáním své energie oslabujete své zdraví a zkracujete si život. Život každého člověka prochází navíc různými etapami. Tyto etapy jsou různé náročné na vydávání energie.

17.4.2014 v 9:27 | Karma: 7,38 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

jirka černák

Farmářské trhy

Je již sezóna farmářský trhů. Měli byste ve svém okolí vyrazit na „průzkum“, kde a jaké potraviny farmáři nabízejí. Protože potraviny jsou zdrojem vaší aktivní energie, je správný výběr potravin opravdu klíčový nejen pro vaše zdraví, ale také pro vaši dlouhověkost.

16.4.2014 v 17:25 | Karma: 8,75 | Přečteno: 613x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

  • Počet článků 119
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 880x
Founder of HAPPINESS ACADEMY
(First Happiness Education in CR)
Chief Happiness Officer - first in Czech Republic :)
ČERNÁK INTERIOR DESIGN - consultant
START-UP ADVISOR
Coach, Speaker, Writer
Holistic Alternative Positive Psychology
Feng Shui Advisor
Yi Jing (I-Ťing) Consultant
Personal and company advancement
Helping people and companies achieve fulfilment, balance and growth in their lives and business, create pleasant living and working environment and experience happiness

Specialties: Holistic Alternative Positive Psychology, Consulting, Coaching, Yi Jing (I-Ťing), Feng Shui, Chinese Cosmology, Reiki, Psychology, Marketing, Communication

Seznam rubrik