Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přehmat Strany rovných příležitostí (SRP)

Vedení Strany rovných příležitostí (dále SRP) jednalo s poslancem Ottou Chaloupkou (za Věci veřejné) o řešeních "romské" problematiky v ČR. Proti tomu se ale však postavilo mnoho Romů a romských organizací. Vznikla i petice. Z tohoto kroku nejsem nadšen ani já. Pokusím se vysvětlit proto proč.

1. Věci veřejné patří do propadliště dějin

Snaha Věcí veřejných zapojit se do témat, které hýbají politikou a společností (ceny potravin, podpora vládě či právě "řešení otázky s nepřizpůsobivými")  je dle mě jen jejich snahou maskovat své aféry například se svým expředsedou Johnem, Vítem Bártou či nekolikrát opakovaným váháním podpory vlády a následným odchodem do "opozice". Věci veřejné s největší pravděpodobností po volbách (ať budou kdykoliv) opustí sněmovnu a i v současné sněmovně jsou na okraji dění.

Tyto jednání pak zviditelňují i samotné členy této strany. Jde se předpokládat, že někteří členové se po očekávatelném krachu v parlamentních volbách budou snažit "prorazit" ve volbách senátních. Taková to jednání pak pro ně může být vítaná "PR kampaň".

2. S xenofoby se nejedná

Poslanec Otto Chalopka před jednání ukázal několikrát svou xenofobní povahu. Navíc,  jak již jsem psal, na svém profilu se nestyděl ani vyhrožovat svým oponentům smrtí.

 

Otto Chaloupka na Facebooku podporuje i mnoho stránek zakládaných přímo neonacisty. Jednou z nich je například stránka "Národ v ohrožení".  Zde se například i objevují tyto komentáře.

 

 

 

 

 

 

 Podlě mě je důležité zasednout za jednací stůl, ale pouze však s lidmi usilujícími o vytváření sociálního smíru. Zákony s dílny xenofobů jako jen pan Chaloupka nebo paní Řápková by jen zvýšily sociální napětí a nespravedlnost v zemi.

3. Dohodnutá řešení jsou zcestná

 V dohodě mezi vedení SRP a Ottou Chaloupkou je například jaké si "přezkoumání" inteliginece dětí, zda-li se hodí do rodinné nebo základní školy. To by buďto vzbudilo opravněné rozhořčení u majority, pokud by se jednalo o přezkoumání všech, v případě jen Romů by se jednalo o tzv. rasový zákon. Jakékoliv zákony nadržující/postihující nějaké části obyvatelstva jsou v rozporu s ústavou - základní listinou lidských práv.

Vedení strany tak jen uznalo své neznalosti v této problematice. Problémem v školství z pohledu Romů je úplně jinde. Samotným problém navíc je obecně existence nějakých speciálních (zvláštních, rodinných) škol. Cílem ministerstva školství by mělo být tyto školy rušit a například formou nultých ročníků a vyrovnávacích tříd děti s poruchami učení (bez rozdílu etnického nebo sociálního původu) pomalu zařadit do reformovaného rovnostářského vzdělávacího systému.

Problematické by bylo i odměňování dětí na základě výsledků. To by opět jen zvýšilo nesnášenlivost majority vůči Romům. Je možné i na základních a středních školách zavést stipendijní programy, ale ty by se musely týkat (i podle ústavy) všech obyvatel.

4. Zakládání etnických stran je nešťastné

V samotném vzniku stran na základě etnického původu se mi zdá spíše negativa. Chápu samozřejmě i pozitiva - možnost hájit práva svého etnika. Tyto strany však nejsou obvykle přijímány většinovou společností a vytvářejí tak spíše bariéry. To se ukázalo například v případě maďarských stran na Slovensku. V případě romského etnika si navíc musíme uvědomit, že v ČR žije cca 400 tísíc Romů. Starších 18-ti let je podle odhadu asi 65%. Z toho ale dalších cca 25% jsou občany jiného státu(především Slovenska) a v Čr mají zařízený jen pobyt. Ve výsledku tedy voličská síla lidí tohoto etnika činí maximálně 3%. To nedává straně bez nezadnebatelné podpory etnických Čechů žádnou šanci dostat se do poslanecké sněmovny. Na komunální úrovni  je tato šance již samozřejhmě vyšší, ale tu mají romské osobnosti bez této strany i uvnitř jiných stran kde zároveň můžou ovlivňovat ostatní straníky a tak měnit politiku daných stran.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Cemper | úterý 23.7.2013 18:12 | karma článku: 8,17 | přečteno: 812x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3583x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. května 2024  19:52

Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní...

Klíčový svědek: Platil jsem, aby o Trumpovi nevycházely negativní zprávy

13. května 2024  18:16,  aktualizováno  19:27

Někdejší právník amerického exprezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen u soudu vypověděl, že v roce...

Slibovala, že rozvod nic nezmění. Přesto Melinda Gatesová v čele nadace skončí

13. května 2024  19:23

Z pozice spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových odchází Melinda Gatesová, v pondělí to...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.