Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepodmíněný základní příjem: utopie nebo možná realita?

Na sociálních sítích v okruhu mých přátel se hodně diskutuje téma nepodmíněného základního příjmu. Jako mantru ji přijala Česká pirátská strana, uvažuje a diskutuje o ni například i politické hnutí Změna, Zelení či lidé točící se kolem protikorupčních a občanských iniciativ. Kdysi o něm dokonce uvažovala i ODS. Paradoxně je oblíbený však i mezi zastánci marxistických myšlenek.

V praxi tento příjem znamená, že by všichni lidé bez rozdílu věku, nebo například zda-li mají práci nebo ne, dostávali od státu určitou částku (dejme tomu 5 tisíc Kč), s kterou by mohli manipulovat dle své uvážení. Zkrátka stát by část peněz, které inkasuje z daní rozdělil mezi lidi a tím by prý zvýšil míru rovnosti.

Jako teorie se mi zdá tato myšlenka dobrá. Žijeme ve světě kde vše je založené na výrobě a zemědělství. Žijeme také v době kdy ale spousta lidí nemá práci ikdyž pracovat chtějí. Existují tedy dvě varianty. Neustále se snažit pobízet firmy (třeba daňovými úlevami), aby navyšovaly výrobu a tím nabíraly další lidi čímž se zvýší množství peněz s kterými můžou disponovat obyčejní lidé, čímž se přirozené zvýší i poptávka po nových službách (v místech  bydliště i pracoviště) což zapříčiní další pracovní místa... Jenže. Potřebuje vyrábět víc a víc? Potřebujeme pěstovat víc a víc? Nebo se vyrábí věcí a jídla dostatek a není potřeba neustále zvyšovat jejich výrobu? Pokud zní odpověď ano (v národním měřítku zřejmě to tak je, otázka jak v celosvětovém) tak takřka ideální se zdá možnost právě onoho základního příjmu. V ideálním případě by to znamenalo, že lidé by se díky tomu vzdali určité části pracovní doby, protože by jim příjem dejme tomu za 25 hodin týdně spojený s příjmem od stačil a onu práci by převzali lidé co nyní práci nemají. Lidé by tím měli více volného času, tudíž čas kdy můžou lidé trávit spolu se svými rodinami, měli by čas pomáhat svému okolí, obci, občansky se angažovat...

Jenže nepodmíněný základní příjem má podle mě tři hlavní zádrhele kvůli kterým je nerealizovatelný.

První je, že podnikatelé se těžko vzdají lidí, který pro jejich podnikání jsou přínosem. Zkrátka. Úspěšná webdesignová firma, která chce vydělávat nepotřebuje dva web designery, kteří u ní budou dělat 25 hodin týdně. Potřebují jednoho skvělého, který za 40 hodin je schopný udělat to co ti dva za 50 mnohem lépe. A kvalitnímu webdesignerovi se trávit 40 hodin v práci vyplatí, protože za to dostane adekvátně zaplaceno.

Druhý zásadní problém je, že je pravděpodobnost, že by si lidé zvykli na tento základní příjem bez práce a nebyli by motiváni k práci, někteří by si možná i zvykli žít z takto malého příjmu a tím by do ekonomiky nevnášeli žádný pozitivní vklad. Tím by se snížil objem peněz v ekonomice, projevilo by se to na službách, tudíž i vybraných penězích a stát by za chvilku neměl z čeho ten nepodmíněný příjem hradit.

Třetí a zásadní je, že stát disponuje vždy s omezeným množstvím peněz a tím, že by je rozdělil mezi všechny by nezbil dostatek prostředků pro lidi, kteří jeho pomoc skutečně potřebují. Zkrátka zdravému člověku 5 tisíc Kč stačí, protože si k tomu přivydělá část peněz v práci. 5 tisíc však nestačí k přežití invalidnímu důchodci či starému člověku, který nemá šanci si už díky svým obtížím dál přivydělat. Je hezké poslouchat od politiků, jak se musí zefektivnit výběr daní, jak je nutné zabráním korupčním únikům, jak je nutné zdanit daňové ráje... Opravdu hezky se to poslouchá. Ale dokud neuvidím černé na bílém, že počet vybraných peněz se zvýšil aniž by nezvýšily daně a stát je schopný s jimi disponovat efektivněji neuvěřím, že by se to neprojevilo na lidech, který skutečně pomoc státu potřebují.

Zkrátka. Nepodmíněný základní příjem dle mého názoru je prima myšlenka. Je to vlastně základ anarchistické myšlenky akorát převedené do peněžního a tržního systému. Zkrátka, že lidé budou dobrovolně dělat a spravedlivě si rozdělí práci a za to dostanou své potřeby. V tomto případě peníze, které smění za své potřeby. Jenže... Já osobně jsem byl anarchista a vlastně jsem přestal být právě kvůli tomu, že nevěřím, že lidé začnou dělat něco dobrovolně. Že jsou dobrovolně domluví, budou spolupracovat a vlastně, že jich základem je rovnost. Na začátku 21. století bohužel ne. Možná někdy později, ale teď ne. Nebo jsme dokonce možná tu cestu k rovnosti už promarnili - po válce kdy k ní příležitost byla ale nějak se to změnilo v rudou tyranii, která se rovností jen oháněla. Nevím.

(Tento článek je mojí úvahou k tématu. Netvrdím, že mám pravdu a rád se v rámci slušnosti nechám přesvědčit o opaku :-) ).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Cemper | středa 20.11.2013 11:29 | karma článku: 16,18 | přečteno: 2024x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3583x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

VIDEA TÝDNE: Přehlídka v Moskvě, pohled do černé díry a autobus v řece

12. května 2024  18:52

V Rusku se konala tradiční vojenská přehlídka ke Dni vítězství. Záběry kamer odhalily třeba i to,...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Los Angeles se topí v bezdomovectví. Řešením může být nepodmíněný příjem

12. května 2024  18:44

Los Angeles bylo kdysi dávno vzorem moderního města, kterým se Amerika chlubila. V posledních...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.