Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie po Česku: boj proti extremismu jako záminka

V pátek 7. února byl násilně vyklizen squatt v Neklanově ulici. Při něm byla i zatčena dvojice lidí, která přišla podpořit squattery před budovu za údajný útok na úřední osobu. Samotnému squattingu se nyní věnovat v tomto článku nebudu ačkoliv ho považuji za legitimní způsob upozornění na chátrající nemovitosti. Zarážející je však jednání orgánů činných v trestním řízení - policie, stát. zastupitelství a soud po zatčení těchto lidí. Dle informací například týdeníku A2 dvojici obviněným bylo odepřeno právo po celou dobu vazby se setkat se svým advokátem.

Při zrychleném soudním řízení pak byla odepřena účast veřejnosti ale především prý nebyli vyslechnuti svědci druhé strany, tedy obhajoby mladíků a nebylo též přihlédnuto vůbec k verzi mladíků a i přesto byl vynesen velmi přísný rozsudek. Podmíněné odnětí svobody na pět měsíců s odkladem na osmnáct měsíců. Nutno dodat, že oba obžalovaní se na místě odvolali a tudíž je rozsudek nepravomocný. Obžalováni byli údajně za to, že jeden z nich nechtíc přivřel jednomu policistovi prst do dveří a ten mu malinko otekl a druhý za údajné strčení do policistů po té co byl vytlačován a bylo mu nedáváno.

Kdybych nyní odbočil tak za výtržnosti neonacistů v Ostravě kde neonacisté po policistech házeli například dlažební kostky, sklenice a mlátili je tyčemi, obušky či "boxery" nebyl obžalován takřka nikdo. Co víc. Když sledoval dění, nebránil jsem se pocitu, že policie mohla v klidu zabránit násilí už zablokování nenahlášeného pochodu v samotném počátku, ale neučinila tak. Dle mého názoru tedy policie jedná vždy jinak a jak se ji to zrovna hodí. Důvodem je podle mě především existence takzvaného protiextremistického oddělení Policie České republiky, které tyto operace de facto řídí.

 Jedná se o ideologickou kliku tohoto režimu. Za léta kdy jsem byl aktivní jsem si s touto složkou policie užil také své. Toto oddělení v podstatě sleduje činnost každého hnutí, které se mu zdá nebezpečné z pohledu ohrožení současného systému. Od mladých bolševiků přes marxisty, anarchisty, antifašisty, členy enviromentálních hnutí (vč. Zelených), humanistů až po neonacisty. Sledují však i hnutí jako ProAlt nebo Occupy, které jsou tvořeni i členy demokratických stran - například Mladými sociálními demokraty či Piráty. Zkrátka kdo se jim nehodí, tomu dají nálepku extremista. Žádná jasná hranice však neexistuje. To jim dává pravomoc pronásledovat kohokoliv.

Přitom samotné protiextremistické oddělení je soubor kreatur. Znám je například případ kdy se jejich členi poprali v hospodě nedaleko Ruzyně. Zlé jazyky tvrdí, že je to soubor lidí, kteří nebyli přijmutí k BIS, UPOOZ či byli z nich pro neschopnost propuštěni. V praxi to znamená i to, že zprávu o výroční zprávu o extremismu vypracovává jak BIS tak i toto oddělení policie nezávisle na sobě.

Praktiky tohoto oddělení jsou však velmi nestandardní. Já osobně se za dobu své aktivity s nimi setkal několikrát. Jednalo se například o volání majitelovi budovy na Žižkově, kterou jsem měl pronajatou. Jednalo se o volání majitelovi bytu kde jsem bydlel. Jednalo se o volání zaměstnavatelovi. Vždy s informací kdo to u nich bydlí/pracuje ve víře, že tím vytvoří tlak na ukončení smlouvy. Někdy se jednalo o povedený pokus, jindy ne. Tyto lidé chodili šmírovat snad na jakoukoliv akci a když si je člověk chtěl vyfotit, byl zásoben mnohdy nadávkami a výhrůžkami.

Existence tohoto oddělení znamená víceméně nejednotné rozhodování při jednotlivých akcích a nikdy není jisto jak se zrovna tito pánové a dámy vyspí a kde kterou tabulku potřebují zaplnit počtem obviněných, zatčených apod.. V zemi kde existují taková to oddělení nebude nikdy existovat právo na spravedlivý proces a lidská práva budou existovat jen na papíře, nikoliv se skutečnosti. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Cemper | úterý 11.2.2014 12:41 | karma článku: 12,75 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Jan Cemper

Okamurovo míchání ras

Předseda SPD Tomio Okamura v pátek na jednání během jednání o „návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky“ přednesl projev, ve kterém začal propagovat doslova nacistickou ideologii o míchání ras.

25.11.2018 v 22:22 | Karma: 22,45 | Přečteno: 1719x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

„Švédští demokraté“ a jejich nacistické kořeny

Nyní je moderní kde koho nazývat neonacistou. Tu SPD Tomia Okamury, tu AfD, tu někoho jiného. Ne, tyto strany jsou silně populistické, nacionalistické, ale neonacistické nejsou.

11.9.2018 v 17:36 | Karma: 20,83 | Přečteno: 3583x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Poskytovatel rychlých půjček, manažer Argemy jako odborník na kulturu, to jsou lídři SPD

Myslíte si, že je to s touto republikou zlé a při pohledu například na celoživotního poslance Marka Bendu se vám dělá zle? S touto republikou může být ještě hůře.

2.10.2017 v 12:11 | Karma: 27,58 | Přečteno: 3345x | Diskuse| Politika

Jan Cemper

Hradní sbližování s ultrapravicí

Prezident Miloš Zeman v inauguračním projevu zmínil, že chce bojovat proti neonacistickým bojůvkám v ulicích.

2.12.2016 v 15:18 | Karma: 23,23 | Přečteno: 991x | Politika

Jan Cemper

Článek veřejně hanobící prezidenta republiky

Touto formou, v návaznosti na návrh zákona z dílny poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bych chtěl napsat tento článek hanobící prezidenta republiky - dokud to jde. Pan "prezident" Zeman není můj prezident a je ostudou této republiky.

15.11.2016 v 16:43 | Karma: 32,44 | Přečteno: 1909x | Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  22:54

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, vláda separatistů může skončit

12. května 2024  22:50

Ve volbách do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení více než 94 procent hlasů vedou...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2240x
Narodil jsem se v roce 1986 a v současné době bydlím na Kolínsku. Snažím se propagovat etický způsob života k ostatním lidem (bez rasismu, homofobie, sexismu...) i zvířatům a přírodě (vegatariánství a ekologii) a také demokratické principy. Jsem administrátorem kampaně Proti projevům nenávisti. Dále se mj. podílím na projektu "S barvou ven", či ekologických aktivitách. Jsem řadový člen Strany zelených.