Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Občas se stane ...

Občas se stane, že jste obšťastněni nějakým darem díky rodičům, prarodičům, strýčkům nebo i záhadným tetičkám, příjemné. Mohou vám jej přenechat z důvodů nepoužívaní nebo pro radost, ale též i z důvodů smutnějších, jako poslední vůle... takový je život.

web

Já budu dnes kopat za dary chtěné, takové, které si přejeme a které i dostaneme? 

Víte, můj děda je skvělý člověk. Žije s babičkou na Moravě ve městě, které dalo světu náramné pivo Holba. Celý život něco řídil, na vojně řídil velikou Tatru, potom vojenského gazíka, v civilu byl muž mnoha vozů, které měl vždy ve vzorném pořádku. Svoji profesi spojil také s řízením, celý život byl řidič lesního nákladního vozidla. Můj hrdina, který mě brával do garáží kroutit velkým volantem a který mě naučil mít rád auta. Mé první „r“ jsem se naučil na slově „Tatra“. 

Jednoho dne, v roce 2004, mi děda sdělil, že plánuje ježdění pověsit na hřebík, že už ho má dost, ale že si ještě dojede v létě do lesa pro borůvky a potom mi předá klíčky od svého vínového Favorita. Kdybyste mě v tu chvíli viděli, byl jsem v sedmém nebi. Dědův Favorit byl neskutečný stroj, dokonale vyladěný, vyčištěný, připraven vždy bezchybně posloužit svému majiteli.  

Letní dny minuly a s nimi i sezóna borůvek. V této době jsem byl jak na trní a vymýšlel, jak se dědy nepřímo optat, kdy mi tedy auto daruje, že léto už je fuč a já se přeci tak těším, vždyť mám už vymyšlené dokonce i jméno pro své první vozidlo. Vymýšlel jsem si i celkem pravdivé sliby, že budu hodný a uctivý k rodičům, že budu uklízet … prostě klasika, která je známá snad ze všech rodin, když o něco jde.   

Na podzim se děda začal o Favoritu bavit sám. Řekl, že na svůj slib pamatuje a že mi udělá ještě v zimě technickou, vymění pneumatiky, abych měl s autem co nejmenší starosti a pak ať si pro něj přijedu. Opět, má nirvána byla nepopsatelná „brzy se zařadím do automobilového světa, budu její součástí, budu řidič k pohledání, který tvrdej chleba má“.

Zima minula, mé vysněné auto technickou i pneumatiky získalo a já se zas netrpělivě ošíval. Neměl jsem nač čekat a tak jsem na dědu lehce zatlačil, kdy tedy bude možné si pro vínového fešáka na Moravu přijet. S ledovým klidem, který znají jen profesionální řidiči, mi odpověděl, že již brzy, že nyní staví ve městě nový supermarket a až jej dostaví, což by nemělo trvat déle než rok, nebudou již muset s babičkou dojíždět pro nákup do vzdálenějšího města, pak ať si pro něj přijedu, že jej už vážně nebude potřebovat.

Co vám budu povídat, píše se rok 2012. Supermarket postavili, možná, že by za tu dobu stihli postavit i další, dokonce i na několik sezón borůvek došlo, technické kontroly Favorit zvládl od té doby již čtyři a já v koutku duše stále doufal, že děda nezapomněl a že se ozve a nabídne mi své životní vozidlo, které bych řídil s takovou pokorou a láskou.

Jednoho nedávného víkendového dne, kdy jsem si výjimečně zapomněl mobilní telefon doma, jsem vyrazil pokořit noční město, mi zazvonil mobil. Jestli hádáte, že mi volal můj děda, pak hádáte skvěle. Proč ale volal? Nic není ztraceno, záhy se rozsvítil mobil ještě jednou a na mobil došla textovka, v níž bylo napsáno, ať se co nejdříve ozvu, že se Favorita potřebuje zbavit neb slíbil sousedovi svoji garáž. Skvělé, moje čekání se vyplatilo a nyní čeká na poličce v mém telefonu jako nejlepší sladkost, jako jediná dívka na opuštěném ostrově.  

Jestli byste čekali šťastný konec…pak ještě chvilku vydržte.

Přišel jsem z města s hlavou plnou moudrých myšlenek, které jsem potřeboval rychle někomu sdělit a kdyby se tak nestalo, jistě by se svět přestal točit. V domnění, že píší mé moudro kamarádovi, odepsal jsem omylem dědovi na jeho zprávu: „Bohatství je dráždidlem ke špatnosti“ Publius Ovidius Naso.

Vezmu to již v rychlosti, nemá cenu se týrat. Ve finále to vzalo rychlý spád.  Děda si z mé zprávy vydedukoval, že by mě svým darem snad mohl zkazit, což by samozřejmě nerad a tak milého Favorita odvezl další den do šrotu. Pravda, už nebyl takový fešák, jako v roce 2004, kdy první nabídka padla, ale stejně, nostalgie.

Musím se nějak utěšovat, asi to tak mělo být, možná mi mé moudro zachránilo krk před jinými řidiči, jistě to tak bude, proč by to tak nebylo…proč? Protože jiný důvod raději hledat nechci !

 

 

 

Autor: Jiří Cejpek | středa 19.9.2012 15:11 | karma článku: 8,17 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Jiří Cejpek

Blablabla auto

Další firma, která se opět otevírá společnosti po více jak dvaceti letech spánku, je jediný prodejce motocyklů, automobilů a jejich příslušenství před rokem 1989, přátelé přivítejme opět Mototechnu ...

4.10.2012 v 16:01 | Karma: 9,65 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Jiří Cejpek

Polygamie, monogamie ... vyberme si.

Podle vědců se mužská varlata nacházejí uprostřed mezi gorilou a šimpanzem. Nicméně z genetického hlediska je nám nejbližší šimpanz. Lidská výbava se odlišuje jen o 1,2%, např. zajímavý Šimpanz bonobo ...

6.8.2012 v 10:46 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1492x | Diskuse| Ostatní

Jiří Cejpek

„Mějte nás rádi, jsme krásní a někdy i neškodní“

Tento článek popisuje dva veselé střety se čtyřnohými kolegy, které není radno podceňovat :)

27.3.2012 v 19:07 | Karma: 17,39 | Přečteno: 974x | Diskuse| Ostatní

Jiří Cejpek

Naše banka nelže, jen nám neřekla všechno ...

Myslím, že tato situace nemohla dopadnout jinak, než jak dopadla. Banka, která rozdává nových zákazníkům batohy a děti na pískovišti křičí „splátky, splátky“, byla mým ústavem šestnáct let ...

9.2.2012 v 15:54 | Karma: 33,04 | Přečteno: 2052x | Diskuse| Společnost

Jiří Cejpek

Sex nebo orgasmus za 34 kč?

Ano, pánové, podívejme se pravdě do očí, že naše minutová filosofie, samozřejmě s nadsázkou (plus, minus), přísluší většině aktivním souložícím amatérům ...

10.11.2011 v 15:36 | Karma: 15,18 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1444x
Mam rád chytrý humor a lidi, kteří jsou tvůrčí a nebrání se sebekritice. Mam rád zlaté české ručičky a dobu, kdy český průmysl udával směr.

Seznam rubrik