Lentilkový lockdown

Bylo, nebylo, vlastně byla a nebude v Česku fabrika, která vyrábí barevná čokoládová cukrátka – lentilky.  

Známe ten příběh likvidace českých produktů jako přes kopírák. Tradiční výrobek, vyráběný v tomto případě už od roku 1907 /1/ a oblíbený po mnoho generací, prostě zmizí z trhu. Nahradí ho něco lepšího, novějšího, zdravějšího a hlavně odjinud.

Tento konkrétní příběh je o výrobě lentilek, barevných čokoládových dražé, tradičně balených v papírové tubě. Jejich dlouholetého výrobce Sfinx koupil nadnárodní koncern Nestlé a ten nyní přesune výrobu lentilek do Hamburku. Koncern už vyrábí jakási cukrátka „Smarties“ a hodlá s jejich recepturou sjednotit též recepturu lentilek. Budou tak mít méně cukru a více čokolády a zákazník to uvítá, vyšlo to tak na základě spotřebitelských testů /1/, tak tomu věřte a usmívejte se.

Jsem zvědav, jestli to nedopadne jako u pudinku Dr. Oetker, kde měl český 9% kakaového prášku a německý 16%, a kdy to výrobce vysvětloval tak, že čeští a polští zákazníci vyžadují vyšší obsah kakaa. Proto dostali obsah nižší. Logické, není-liž pravda? /2/

Zpět k Nestlé: Ještě pitomější výmluvou koncernu pro přesun výroby do jedné megatovárny v zahraničí, což se samozřejmě z hlediska jednotkových nákladů vyplatí, jsou řeči ohledně technologie a ekologie obalů.

Věřte nevěřte, ale balení lentilek do papírového obalu  je „technologicky náročné“! V Česku to prostě nejde, v Německu to ale půjde. A ještě navíc je prý třeba lentilky balit ekologicky. Představuji si to tak, že aby v ekologii výroby ještě překonali současné papírové tuby, tak budou v Hamburku sypat lentilky do papírových kornoutů ze starých novin, jak se to dělávalo kdysi na tržištích. A protože k tomu nebude nutná kvalifikovaná pracovní síla ani žádná mechanizace, mohou do činnosti zapojit i nové pracovníky ze zámoří, kterých nyní mají v Německu značný přebytek. Pak se to všechno ekologicky naloží na kamion a doveze přes půl Evropy do České republiky. Ovšem je možné, že Nestlé křivdím, a že bude přeprava provozována opravdu ekologicky, tj. pěšky. Výše zmínění pracovníci mají totiž s pěším přesunem na dlouhé vzdálenosti značné zkušenosti.

Takže sbohem lentilky, zdravím vás do Hamburku. Budu si Vás teď kupovat s obzvláštní chutí, prostě „z lásky k Česku“, jak hovoří slogan jistého obchodního řetězce.

No nic, doufejme, že Sfinxu v Holešově se přesun výroby lentilek (vlastně „smarties“) významně nedotkne, a že tento podnik bude i nadále mít dostatek zakázek a objemu výroby. Na mnoho jiných, a to i věhlasnějších podniků, však bumerang transformace hospodářství přiletel nejprve ze strany  kýženého investora, a když přiletěl znova, přinesl naopak uzavření podniku, protože odletěl pro první fázi zase někam jinam, kde byla zrovna levnější pracovní síla. Víme ovšem, že až příliš často v Česku náhrada za uzavřený podnik nevznikla a výroba dané komodity se prostě zcela přesunula do zahraničí.

Nedělám si tímto textem ambice na rozbor toho, zda pár dalších let existence tradičních českých značek pod nadnárodními koncerny bylo lepší, než je nechat napospas volnému trhu bez vstupu zahraničního investora. Zakončím však text provokací:

Doufejme, že inteligenci spotřebitelů urážející výmluvy Nestlé nebyly jen zahřívacím kolem pro situaci, až bude Volkswagen zavírat Škodovku. Oba podniky totiž nedávno vyměnily ředitele svých středoevropských poboček...

 

Zdroje:

  1. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/lentilky-spoecnost-nestle-vyroba-hamburk.A201012_103112_ekonomika_misl
  2. https://www.dtest.cz/clanek-7465/evropsky-pruzkum-rozdilu-kvality-potravin
  3. https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani/lentilky-se-stehuji-do-hamburku/r~ab25c3640c5e11eba25cac1f6b220ee8/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-1&utm_campaign=Aktualne

18:15: Oprava překlepu. Jedná se o Sfinx v Holešově, nikoli v Holešovicích. Za upozornění děkuji panu Valíčkovi.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | pondělí 12.10.2020 16:30 | karma článku: 46,59 | přečteno: 8948x