Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P79e49t55r 63N92e73d85o50m46a

19. 10. 2020 3:10

Tak si rikam, jake to je asi byt treba stejne stary American. Zije ve stale stejne zemi, stale existuje vetsina obchodnich znacek, ktere ho obklopovaly od narozeni, plati stale stejnymi penezi. Tady nezustal v zadnem ohledu kamen na kameni. Ja zazil uz 3 druhy platidel (ceskoslovenske socialsiticke, cesko-slovenske, ceske), 3 ruzne formy zeme ve ktere ziji (CSSR, CSFR, CR) atd. Nektere obchodni znacku zustaly , ale produkty uz jsou vetsinou jine(jako napr. piskoty apod) a patri zahranicimi vlastnikum. Jedine co zustalo je znelka vecernicku na CT, pokud je tam stale ten panacek v auticku. Ten American musi mit velmi silny pocit kontinuity, spolehlivosti a stability, to mu zavidim.

0 0
možnosti
KT

přesně takhle jsem reagovala pod článkem. a dostala vynadáno:-)

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za článek a za příležitost přidat k tématu několik informací zde v diskusi. Byli jsme ve Sfinx Holešov na exkurzi loni v létě s dětmi z kroužku programování a robotiky, osobně jsem byl nadšen všemi aspekty výroby, úrovní technologií a automatizace. Co se týče Lentilek, v Holešově se vyrábí z polotovaru - čokoládových čoček ze Zory Olomouc (pozn.: Zora Olomouc vyrábí celý sortiment čokolád Orion!!). Výrobní zařízení Lentilek v Holešově je poměrně jednoduché - je to taková velká míchačka, ve které se čokoládové čočky obalují do cukrové polevy, a pak balící linka. Na Lentilky jsem se před exkurzí těšil, ale při zpětném ohlédnutí za celou výrobou mám dojem, že Lentilky zabírají docela malou část továrny - jak prostorově, tak člověko-hodinově. Hlavní "cvrkot" továrny obstarává výroba pěnových, želatinových a tvrdých bonbonů, pro jejichž receptury má Sfinx vlastní vývojové oddělení (!!!) a vyváží je na všechny možné světové trhy. Továrna jede neustále na směnný provoz a jen tak-tak stíhá pokrýt poptávku, jakýkoli výpadek strojů nebo lidí znamená okamžité stížnosti a tlaky obchodních řetězců. Bohužel jsme tam nemohli fotit, ale jedno z mnoha překvapení byla velikánská skladovací hala plná gumídků, žížal, ... a všelijakých tvrdých bonbonů, kde o většině tohoto sortimentu jsem předtím nevěděl, že se u nás vyrábí.. Vše, co v té hale bylo, vyprodukovala pouze ranní směna! K tomu ještě - jestli si dobře pamatuju - Sfinx Holešov zajišťuje výrobu vánočního a velikonočního sortimentu (kolekce? figurky?...), který se musí vyrábět mnoho týdnů dopředu, aby byly obchodní řetězce včas zásobené.

Až když výrobu Sfinx projdete jako celek, uvidíte, že management Sfinxu i Nestle řeší neustále X provozních a obchodních problémů, které jsou pro nezainteresovanou osobu nudné, nebo naopak překvapivé. Přesun výroby, která funguje, do jiné továrny je velké rozhodnutí s vážnými důsledky, které zatíží všechny zúčastněné, proto hádám, že za tím budou hodně silné důvody, o kterých ma

3 0
možnosti
Foto

(zdejší systém mi usekl poslední větu předchozího příspěvku, měla znít takhle: "Přesun výroby, která funguje, do jiné továrny je velké rozhodnutí s vážnými důsledky, které zatíží všechny zúčastněné, proto hádám, že za tím budou hodně silné důvody, o kterých management nemusí chtít informovat konkurenci a tedy ani veřejnost.")

0 0
možnosti
JP

J11o24s98e60f 16P44i48b98i84l

14. 10. 2020 9:25

Jen malá faktická poznámka: tradiční balení v papírové tubě není až tak tradiční. Za mého mládí byly Lentilky v hranaté papírové krabičce.

10 0
možnosti
LB

Ano, pamatuji také. A vzhledem k tomu, že ta krabička neměla na konci plastové víčko, tak to bylo ještě ekologičtější. Ale papírovou krabičku vyrobit v ČR neumíme, kdežto Němci to zvládnou, je to přece jasné...

0 0
možnosti
MK

To plíživé přebírání české ekonomiky je depresivní. Po tom, co jsme přišli o banky, cukrovary, soběstačnost v zemědělství, je tu agresivní Flixbus a Arriva (stojí za ní Deutsche Bahn). Dále to pokračuje lentilkami a kdoví, jaký tradiční a osvědčený výrobek bude další na řadě.

7 1
možnosti
Foto

V podstatě můžu být nadnárodním koncernům vděčná, díky jim mám stále menší spotřebu sladkostí. Zkazily se sušenky od Opavie (snad už všechny a "Bleble dobré ráno" to nespasí), Margotka se stala nepoživatelnou o chuti kokosu si člověk může leda nechat zdát, hašlerky jsou málo hašlerkové a dalo by se pokračovat. A podobný trend je i u jiných výrobků - třeba okurek.

20 0
možnosti
MP

Za chvili nam zrusi i lentilky pod kobercem, protoze cesti zakaznici pozaduji minimalne dvojky ;-DR^

1 0
možnosti
TT

Co když je teď budou dělat menší nebo větší, nedejbože jiného tvaru? Budeme se to muset znovu učit správně zařadit?

Tak jo!

0 0
možnosti
BN

Z malých detailů se skládá celek...

3 0
možnosti
BN

Omluva za špatně umístěný příspěvek

0 0
možnosti
JF

A kdepak jsou Fiala, Němcová, Stan, Piráti a umělecká fronta :-)))

8 0
možnosti
JP

Kdož jsme v 90.letech řekli, že západní firmy tady kupujou české podniky jen proto, aby je mohli zavřít, aby neměli konkurenci, byli jsme za škarohlídy. Neb jen západní firmy hos ́podaří ekonomicky/ekologicky/i jinak -icky, naše firmy jsou prý 100 let za vopicema a kdesi cosi. Tak teď máme co jsme chtěli, do rachoty zvesela, že, budovati sqělý rozvinutý kapitalismus s lidskou tváří.

5 0
možnosti

Když jste to v 90 letech řekli, byli jste za škarohlídy bez ekonomického vzdělání a jak vidět, nic se na tom nezměnilo.

Naše firmy neměli know-how, technologie, management, kapitál a kontakty měli jen na podniky které neplatily.

1 4
možnosti