Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí. 

Šipka ukazuje na čestné místo citovaného díla.

Pozadí presidenta při novoročním kázání tvoří vždy knihy. Vyrovnané řady tlustých knih přidávají řečníkovi už od nepaměti na důvěryhodnosti. Daleko lépe působí na klienty advokát s kanceláří plnou knih, než ten, který má jenom malý laptop s naloudovanou poslední verzí programu Aspi.  

A tak i letos čekám na novoroční poledne, abych zkontroloval Klausovo pozadí. Bude mít i letos za sebou v knihovničce tu vzácnou dvoudílnou publikaci ve světlehnědé kůži, s červenými štítky a zlatou ražbou? Ano, je tam uprostřed nahoře. Soustava národního hospodářství I. a II. od profesora Karla Engliše s podtitulem Věda o pořádku, v kterém jednotlivci a národové pečují o udržení a zlepšení života, v omezeném nákladu vydal Melantrich v roce 1938. 

V polovině 90tých let koupil tyto dva svazky v mém antikvariátě nechvalně známý ředitel jedné nechvalně známé banky, jako dárek pro Václava Klause. Že pan premiér dárek od bankéře přijal, jsem zaregistroval okamžitě, jelikož si jej umístil viditelně do své tehdejší knihovničky v Strakově akademii. Od té doby se oba svazky několikrát stěhovaly. Za pár týdnů se budou opět stěhovat. Kam? To netuším. Otázkou je, proč Klaus tyto kníhy má stále ve své blízkosti. Jako antikvář věřím v magii starých knih. V energii knih, která se do nich dostala od předchozích majitelů. Na to je potřeba znát jejich provenienci, jejich původ. A tady je. Tyto dvě knížky jsem koupil, včetně mnoha dalších, od profesora národohospodářských dějin Rudolfa Olšovského. Ten ji získal z knihovny známého meziválečného národohospodáře profesora Josefa Macka. V knize byl dokonce vložen koresponďák, kterým Karel Engliš zve Macka na nějakou svoji přednášku a aby se kruh uzavřel, tak v ní byl i papírek s poznámkami Josefa Kaizla, ministra financí v habsburské monarchii. Obojí jsem z knih vyndal a prodal samostatně. Lze se divit, že profesora Klause ty dva svazky tak přitahují? Energie liberálů Engliše a Kaizla se zde míchá s energií socialistů Macka a Olšovského. Magnetismus knihy má tudíž oba póly. Takovým knížkám nelze odolat.  A já taky neodolal možnosti opět zveřejnit něco ze své antikvární kuchyně.

 

P.S.: Prof. Rudolf Olšovský byl mým oblíbeným učitelem na národohospodářské fakultě VŠE. A jak mi na půdě antikvariátu sdělil, já jsem byl jeho oblíbeným studentem.

 

Autor: Milo Burdátš | středa 2.1.2013 23:46 | karma článku: 32,10 | přečteno: 1488x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Dopis totálně nasazeného

Výraz totální nasazení, "totaleinsatz" už asi mladým nic neřekne. V průběhu války bylo mnoho desítek tisíc mladých Čechů posláno na práci do Říše. Mnoho takto nasazených mi vyprávělo svůj příběh, někdo měl horší, někdo zase lepší vzpomínky. Tyto příběhy jsem si nezapisoval, ani je nenahrával a je to škoda. Avšak tím, že pracuji v antikváriátě, se mi do rukou dostane občas dopis totálně nasazeného, jako je tento. Dříve než zmizí z povrchu zemského ho přepíšu do blogu. Možná jsem voyer a možná jenom amatérský historik.

27.6.2012 v 22:40 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Bártovo chování je mezi úspěšnými podnikateli běžné

Naprostá většina národa jásá, že úspěšný a bohatý podnikatel dostal co proto. Konečně došlo i na někoho, kdo má za sebou politickou stranu, poslaneckou imunitu, finanční zajištění a za manželku pohlednou blondýnu. Mladý soudce Šott odsoudil za potlesku plebejců a hospodských povalečů Víta Bártu k podmínečnému trestu za uplácení. Jenže Bárta byl soudní mašinérií sešottován za věc, která je u úspěšných a zárověň lidských podnikatelů každodenní rutinou. Mají se teď všichni sociálně cítící byznysmeni bát trestu?

13.4.2012 v 23:12 | Karma: 46,31 | Přečteno: 11276x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Katolická církev si přivlastnila Havla

Týden truchlení za Václavem Havlem měl vyvrcholit tzv. státním pohřbem. Nebyl jsem u toho, pouze jsem ve své prodejně pustil rozhlas. A nestačil se divit. I několik náhodných zákazníků rovněž začalo kroutit hlavami. Co se jim i mně na té smutné události nezdálo. Jeden zákazník to vyjádřil slovy: „Prostě se nemůžu srovnat s tím, že prezident republiky, ano republiky, má pohřební obřad, jako kdyby to byl monarcha“.

25.12.2011 v 23:33 | Karma: 38,88 | Přečteno: 2398x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Douška nad Magorovou rakví

„Mílo, ty zkurvenej maďarskej židáku, mám pro tebe dobrou zprávu. Dlouho jsem uvažoval, zda můžu někomu věřit. Kravaťákům se věřit nedá, alkoholikům taky ne, intoši taky stojej za prd. Zůstals jedinej. Takže jsem se rozhodl, že tě poctím právem půjčit mi pětistovku.“ Zazněl hluboký nakřáplý hlas Ivana Martina Jirouse vulgo Magora, hned poté, co vstoupil do antikvariátu.

10.11.2011 v 21:31 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Romská návštěva antikvariátu

Nerad bych se vezl na protiromské vlně, vyvolané událostmi v severním cípu republiky. Spíše bych se rád naskočil na proromskou vlnu. Já však za to nemohu, že mne ta druhá shodila do vody a můj surf dojel ke břehu na té první.

6.11.2011 v 9:46 | Karma: 44,57 | Přečteno: 5452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.