Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí. 

Šipka ukazuje na čestné místo citovaného díla.

Pozadí presidenta při novoročním kázání tvoří vždy knihy. Vyrovnané řady tlustých knih přidávají řečníkovi už od nepaměti na důvěryhodnosti. Daleko lépe působí na klienty advokát s kanceláří plnou knih, než ten, který má jenom malý laptop s naloudovanou poslední verzí programu Aspi.  

A tak i letos čekám na novoroční poledne, abych zkontroloval Klausovo pozadí. Bude mít i letos za sebou v knihovničce tu vzácnou dvoudílnou publikaci ve světlehnědé kůži, s červenými štítky a zlatou ražbou? Ano, je tam uprostřed nahoře. Soustava národního hospodářství I. a II. od profesora Karla Engliše s podtitulem Věda o pořádku, v kterém jednotlivci a národové pečují o udržení a zlepšení života, v omezeném nákladu vydal Melantrich v roce 1938. 

V polovině 90tých let koupil tyto dva svazky v mém antikvariátě nechvalně známý ředitel jedné nechvalně známé banky, jako dárek pro Václava Klause. Že pan premiér dárek od bankéře přijal, jsem zaregistroval okamžitě, jelikož si jej umístil viditelně do své tehdejší knihovničky v Strakově akademii. Od té doby se oba svazky několikrát stěhovaly. Za pár týdnů se budou opět stěhovat. Kam? To netuším. Otázkou je, proč Klaus tyto kníhy má stále ve své blízkosti. Jako antikvář věřím v magii starých knih. V energii knih, která se do nich dostala od předchozích majitelů. Na to je potřeba znát jejich provenienci, jejich původ. A tady je. Tyto dvě knížky jsem koupil, včetně mnoha dalších, od profesora národohospodářských dějin Rudolfa Olšovského. Ten ji získal z knihovny známého meziválečného národohospodáře profesora Josefa Macka. V knize byl dokonce vložen koresponďák, kterým Karel Engliš zve Macka na nějakou svoji přednášku a aby se kruh uzavřel, tak v ní byl i papírek s poznámkami Josefa Kaizla, ministra financí v habsburské monarchii. Obojí jsem z knih vyndal a prodal samostatně. Lze se divit, že profesora Klause ty dva svazky tak přitahují? Energie liberálů Engliše a Kaizla se zde míchá s energií socialistů Macka a Olšovského. Magnetismus knihy má tudíž oba póly. Takovým knížkám nelze odolat.  A já taky neodolal možnosti opět zveřejnit něco ze své antikvární kuchyně.

 

P.S.: Prof. Rudolf Olšovský byl mým oblíbeným učitelem na národohospodářské fakultě VŠE. A jak mi na půdě antikvariátu sdělil, já jsem byl jeho oblíbeným studentem.

 

Autor: Milo Burdátš | středa 2.1.2013 23:46 | karma článku: 32,10 | přečteno: 1488x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63

Milo Burdátš

Sport

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29