Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Véčkaři a antivéčkaři

My pracovníci antikvariátů máme jednu výhodu. Občas objevíme nějakou tu tiskovinu, knihu či časopis, nebo i originální dokument, které potvrzuje či vyvrací tradované historky. I dnes se mi do ruky dostala takové tiskovina.

Letni cislo revue Vinice Pane, s dopsanym heslemBurdats, Milo

I dnes se mi do rukou dostala tiskovina, která mi připomněla rozhovor, či spíše přednášku, kterou mne oblažil starší kolega stavitel Kruliš. Samozřejmě to bylo v době, kdy jsem tak trochu nuceně pracoval ve stavebnictví. Přednáška se týkala akce "véčkarů" v letech Protektorátu.

Že nevíte, kdo to "véčkaři" byli? Tak čtěte dále. V roce 1941 britská rozhlasová stanice začala vysílat výzvu, aby ve všech okupovaných zemích jejich obyvatelstvo tajně začalo malovat písmeno "V" jako symbol vítězství spojenců na hitlerovským Německem. A sám Churchill se stal ikonou této akce a dával se fotit z roztaženými prsty do vé. To byla výzva pro mladé středoškoláky. Ukrást křídu ve třídě bylo velmi jednoduché. Zato nakreslit písmeno "V" uprostřed noci na budovu státní správy, to chtělo trochu odvahy. Říkali si véčkaři a kreslili véčka, kam se dalo. Na lavičku v parku, nebo na vrata četnické stanice. Na druhý den ráno se v některých občanech objevila potřeba být řádným občanem a nakreslená písmena mazali mokrým hadrem. Ty bychom mohli nazvat slovem antivéčkaři.

Byla to prý vzrušující zábava a zároveň taková ta typicky česká pasivní rezistence. Jenže nikdo netušil, že se situace obrátí. Z véčkařů se stanou antivéčkaři a z antivéčkarů zase véčkaři. Jak k tomu došlo?

Joseph Goebels opět provedl svůj propagandistický majstštyk. Na den 17. července vyhlásil akci Viktoria. Všechny veřejné budovy měly být ozdobeny velkým písmenem "V" na znak vítězství říše na všech frontách. A tak bílým vápnem malovali úřední sluhové velké V na kdejakou budovu. Ajznboňáci jej nakreslili na čelo každé lokomotivy. Zahradníci vysázeli véčko do mnoha záhonů v městských parcích. A dokonce dlaždiči udělali největší "V" v zemi na dlažbě Staroměstského náměstí. A tu se zase omladina změnila pro změnu zase v antivéčkaře. Přemalovávali bílá V. Dopisovali k nim slova Veritas Vincit, což bylo heslo Pravda vítězí z prezidentské standardy. Nebo se k velkému V dopsalo volové a tak podobně. Tak protektorátní správa přitvrdila. Nahnala policii a četnictvo, aby hlídalo symboly "V" a požádala svazy vydavatelů, aby se přidala propagace písmene "V" i v tiskovinách. Došlo přímo k direktivnímu příkazu ozdobit obálku véčkem. A tak letní vydání všech periodik bylo ozdobeno nekonečnou řadou slov začínajících na V. Nejčastěji se jednalo o větu Všichni Věříme Ve Velké Vítězství Vůdce. Jakékoliv zesměšnění těchto hesel mohlo být trestáno.

I malý vydavatel miniaturního periodika Antonín Ludvík Stříž musel na letní číslo svého sborníku Vinice Páně umístit nařízené heslo. Antonín Stříž byl knězem nejčistšího srdce, vzdělaný, kultivovaný, byl básníkem, spisovatelem a překladatelem. Zaměstnáním byl kanovníkem Královské kolegiátní kapituly na pražském Vyšehradě. Když mu z tiskárny přivezli celý náklad letního dvojčísla Vinice páně do jeho vyšehradské kanceláře, prý se mu sevřelo srdce. Na jeho duchovně orientovaném časopise se skvěla věta "Věříme Ve Vítězství říše". A zde začínala historka, které jsem mohl i nemusel věřit. Pan kanovník vzal do ruky pero, namočil jej do černého inkoustu a na téměř všechny titulní stránky doplnil heslo slovem Boží. Věříme ve vítězství říše Boží. Teď už spokojeně začal vkládat čerstvá čísla do obálek a psát na ně adresy abonentů. Samozřejmě povinné výtisky pro úřady a Národní knihovnu nechal netknuté. Naštěstí mezi abonenty nebyl řádný konfident a tak pana kanovníka nikdo neudal, avšak mezi zasvěcenci byl považován za jediného antivéčkaře, který antivéčkařskou akci provedl veřejně.

No a dnes se v antikvariátě objevila velká krabice knih, mezi kterými bylo i mnoho čísel katolické revue Vinice Páně. Vzpomněl jsem si na historku stavitele Kruliše a začal jsem hledal letní číslo z roku 1941. Našel, i s tím přípisem "Boží". A tak potvrzuji pravdivost jedné historky o véčkařích a antivéčkařích.

Autor: Milo Burdátš | pondělí 28.6.2010 20:46 | karma článku: 33,83 | přečteno: 2220x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Sport

Olympiáda zarazila kdejakého milovníka poezie do křesla před televizní obrazovku. I já, pražský antikvář si vychutnávám dokonalou souhru těla, obdivuhodné výkony a emoce z vítězství i proher. Zapátral jsem ve svých skladových zásobách a chtěl jsem najít ty nejstarší verše, opěvující fenomén zvaný sport. A ehle, prozápadně orientovaný český básník Karel Mašek (1867-1922) napsal krátkou veselou báseň s názvem Sport. Vyšla někdy před rokem 1904, tudíž ještě před první londýnskou olympiádou.

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Poezie a próza

Milo Burdátš

Dopis totálně nasazeného

Výraz totální nasazení, "totaleinsatz" už asi mladým nic neřekne. V průběhu války bylo mnoho desítek tisíc mladých Čechů posláno na práci do Říše. Mnoho takto nasazených mi vyprávělo svůj příběh, někdo měl horší, někdo zase lepší vzpomínky. Tyto příběhy jsem si nezapisoval, ani je nenahrával a je to škoda. Avšak tím, že pracuji v antikváriátě, se mi do rukou dostane občas dopis totálně nasazeného, jako je tento. Dříve než zmizí z povrchu zemského ho přepíšu do blogu. Možná jsem voyer a možná jenom amatérský historik.

27.6.2012 v 22:40 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Bártovo chování je mezi úspěšnými podnikateli běžné

Naprostá většina národa jásá, že úspěšný a bohatý podnikatel dostal co proto. Konečně došlo i na někoho, kdo má za sebou politickou stranu, poslaneckou imunitu, finanční zajištění a za manželku pohlednou blondýnu. Mladý soudce Šott odsoudil za potlesku plebejců a hospodských povalečů Víta Bártu k podmínečnému trestu za uplácení. Jenže Bárta byl soudní mašinérií sešottován za věc, která je u úspěšných a zárověň lidských podnikatelů každodenní rutinou. Mají se teď všichni sociálně cítící byznysmeni bát trestu?

13.4.2012 v 23:12 | Karma: 46,31 | Přečteno: 11276x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Katolická církev si přivlastnila Havla

Týden truchlení za Václavem Havlem měl vyvrcholit tzv. státním pohřbem. Nebyl jsem u toho, pouze jsem ve své prodejně pustil rozhlas. A nestačil se divit. I několik náhodných zákazníků rovněž začalo kroutit hlavami. Co se jim i mně na té smutné události nezdálo. Jeden zákazník to vyjádřil slovy: „Prostě se nemůžu srovnat s tím, že prezident republiky, ano republiky, má pohřební obřad, jako kdyby to byl monarcha“.

25.12.2011 v 23:33 | Karma: 38,88 | Přečteno: 2398x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Douška nad Magorovou rakví

„Mílo, ty zkurvenej maďarskej židáku, mám pro tebe dobrou zprávu. Dlouho jsem uvažoval, zda můžu někomu věřit. Kravaťákům se věřit nedá, alkoholikům taky ne, intoši taky stojej za prd. Zůstals jedinej. Takže jsem se rozhodl, že tě poctím právem půjčit mi pětistovku.“ Zazněl hluboký nakřáplý hlas Ivana Martina Jirouse vulgo Magora, hned poté, co vstoupil do antikvariátu.

10.11.2011 v 21:31 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.