Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala. 

Dopis C. G. Masarykové z roku 1914Milo Burdats

Jaká je skutečnost. Paní Karla Masaryková, jak si taky v českém prostředí říkala, bravurně zvládala češtinu ještě v 19. století. Měla hudební sluch a jak je známo, hudebníci se cizí jazyky učí velmi rychle. Rodinný přítel Masaryků Dr. Jan Herben vzpomíná, jak po příjezdu do Prahy v roce 1882 se paní Charlotte Garrigue Masaryková okamžitě začala zajímat o českou kulturu. Milovala českou hudbu a literaturu. Přečetla všechny knihy od Boženy Němcové a milovala Nerudu a Machara. O Smetanovi dokázala už v té době psát články v češtině. Možná ji editor něco opravil, ale to editoři opravují i rodilým Čechům. Starala se o velkou rodinu, chodila nakupovat do krámů i na pražská tržiště. Vyřizovala za manžela všemožné záležitosti na poště, úřadech, prokuratuře. Jitka Čvančarová si snad myslí, že by se v Praze koncem 19. století dokázala  domluvit pouze anglicky. 

Články i dopisy paní Charlotty jsou archivovány a tak není problém je dohledat. Já jsem si dovolil pouze naskenovat jeden její dopis z roku 1914 paní Valové. Je napsán tehdejší, ale bezvadnou čestinou. Stejnou češtinou mluvil i T.G.M. 

Doufám, že si Jitka Čvančarová přečte tento dopis a uzná svoji neznalost, tak jako tisíce dalších, kteří tuto informaci rozšiřují.

Na presidentské standartě je přeci nápis "Pravda vítězí!", ať bude vlát nad Karlem či Milošem.

Autor: Milo Burdátš | čtvrtek 24.1.2013 13:42 | karma článku: 43,86 | přečteno: 4334x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63

Milo Burdátš

Sport

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29