Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez poradce ani ránu. Jaké je poslání poradců.

Řádný občan s obyčejným selským rozumem chápe, že část jeho daní jde na udržování velkého vládního aparátu. Chápe, že historicky se vytvořila ministerstva, na těch ministerstvech vznikly odbory, sekce a oddělení. Řádný občan chápe proč všichni ti ministerští radové, sekční šéfové, vedoucí oddělení berou vysoce nadprůměrné platy. Jsou to přeci ti nejlepší odborníci na danou problematiku. Jsou vybírání v konkurzech, jsou lustrování, prověřování, jsou jim hrazená školení a stáže v zahraničí, mají přístup k těm nejtajnějším informacím. Prostě nikdo by neměl být lépe informován a větší odborník, než tito specialisté v drahých oblecích.

"Poradce nechci na práci, chci ho na vybírání provizí"

Bohužel řádný občan se selským rozumem se mýlí. Tito dobře placení profesionálové zřejmě vůbec netuší, o co na jejich ministerstvech jde. Zřejmě jsou tam jenom stafáží, která má za úkol zahřívat židle, popíjet erární kafe a psát si cesťáky. Kdyby byli skutečnými odborníky, proč by pak každý ministr si najímal za těžké peníze externí poradce, že?

Nebo je to jinak?

Jako řádný občan a daňový poplatník se skutečně musím ptát, proč každý ministr, ať už levého či pravého ražení, si najímá poradce a dokonce i šéfy poradců, když má ministerstvo plné prověřených, odborně zdatných odborníků s dlouholetou praxí v oboru. Proč se neradí s těmito odborníky, kteří berou plat, za to že pracují pro ministra? Proč se ministr radí s lidmi, kteří ani netuší, kde jsou na ministerstvu záchodky?

Už od dob první Klausovy vlády, ministři pochopili, že ministerstvo a jeho osazenstvo je pro ně nepřátelským bojištěm. Ti první poradci byli kolegové z Prognostického a Ekonomického ústavu, na které nezbyly ministerské posty. Tito první poradci byli jakž takž vzdělaní a hlavně měli stejné smýšlení, jako jejich kamarád ministr. Kontrolovali mu jeho rezortní státní podniky, vstupovali do dozorčích rad a hlavně hlídali, aby soudruzi ředitelé nerozkradli celé národní hospodářství.

Jak je to dnes?

Zřejmě už od doby Zemanovy vlády bylo zavedeno nové pojetí poradce. Velmistr všech poradců soudruh Šlouf změnil zadání. Poradce nemá radit, poradce má vykonávat černou práci.

Slovo poradce je sice od slova radit, poradcové dnes však vykonávají ty práce, které by kterýkoliv ministerský úředník odmítl dělat, či spíše by okamžitě běžel na první policejní stanici podat TO (trestní oznámení).

Poradce má zřejmě dnes tyto úkoly:

- jedná s lobbysty, se kterými by se ministr neměl ukazovat

- jedná s kriminálníky, se kterými by se nikdo neměl ukazovat

- sonduje, která soukromá firma je ochotna odvést provizi ze státní zakázky

- sjednává s ochotnou firmou výši provize

- vyjednává se šéfy jiných státních úřadů způsob, jak ochotnou firmu obdarovat státní zakázkou

- osobně realizuje vyzvednutí provize a její vyprání přes vlastní poradenskou firmu

- konečně příjemný úkol, z provize si vezme provizi

- zbytek provize převádí na politickou stranu svého chlebodárce, nejlépe prostřednictvím inzerce ve vnitrostranickém zpravodaji

- na závěr osobně zametá stopy, likviduje žalobami poctivce a vyhrožuje novinářům.

Dojení státu je i pro poradce velmi náročné a stresující, proto jsou často součástí oficiálního doprovodu ministra do zahraničí, kde jsou omluveni ze všech konferencí a mítinků a mohou se věnovat golfu, krásným dívkám z eskortservisu a luxusním restauracím.

Každý poradce však musí počítat a taky počítá i riziky, která jejich těžká až otrocká práce přináší. Může narazit na nepodplatitelného úředníka, na chytrého novináře, na zarputilého policistu či na závistivého kolegu. V tom případě musí počítat s tím, že jeho boss se ho okamžitě a veřejně zřekne, zruší mu smlouvu a vyplatí mu pouze polovinu odstupného. Je taky možné, že jej předhodí veřejnosti, jako největší zlo, označí ho za psychopata, psychotika, paranoika, schizofrenika, za nesvéprávného kreténa, kterému věřil, ale ten bez ministrova vědomí jednal jeho jménem a dokonce si nechal vytisknout navštívenku se státním znakem. No hrůza.

U vědomí všech těchto skutečností, chtěl by se někdo z ctěných čtenářů stát ministerským poradcem?

Autor: Milo Burdátš | středa 15.12.2010 21:24 | karma článku: 45,34 | přečteno: 6825x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Sport

Olympiáda zarazila kdejakého milovníka poezie do křesla před televizní obrazovku. I já, pražský antikvář si vychutnávám dokonalou souhru těla, obdivuhodné výkony a emoce z vítězství i proher. Zapátral jsem ve svých skladových zásobách a chtěl jsem najít ty nejstarší verše, opěvující fenomén zvaný sport. A ehle, prozápadně orientovaný český básník Karel Mašek (1867-1922) napsal krátkou veselou báseň s názvem Sport. Vyšla někdy před rokem 1904, tudíž ještě před první londýnskou olympiádou.

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Poezie a próza

Milo Burdátš

Dopis totálně nasazeného

Výraz totální nasazení, "totaleinsatz" už asi mladým nic neřekne. V průběhu války bylo mnoho desítek tisíc mladých Čechů posláno na práci do Říše. Mnoho takto nasazených mi vyprávělo svůj příběh, někdo měl horší, někdo zase lepší vzpomínky. Tyto příběhy jsem si nezapisoval, ani je nenahrával a je to škoda. Avšak tím, že pracuji v antikváriátě, se mi do rukou dostane občas dopis totálně nasazeného, jako je tento. Dříve než zmizí z povrchu zemského ho přepíšu do blogu. Možná jsem voyer a možná jenom amatérský historik.

27.6.2012 v 22:40 | Karma: 25,53 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Bártovo chování je mezi úspěšnými podnikateli běžné

Naprostá většina národa jásá, že úspěšný a bohatý podnikatel dostal co proto. Konečně došlo i na někoho, kdo má za sebou politickou stranu, poslaneckou imunitu, finanční zajištění a za manželku pohlednou blondýnu. Mladý soudce Šott odsoudil za potlesku plebejců a hospodských povalečů Víta Bártu k podmínečnému trestu za uplácení. Jenže Bárta byl soudní mašinérií sešottován za věc, která je u úspěšných a zárověň lidských podnikatelů každodenní rutinou. Mají se teď všichni sociálně cítící byznysmeni bát trestu?

13.4.2012 v 23:12 | Karma: 46,31 | Přečteno: 11276x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Katolická církev si přivlastnila Havla

Týden truchlení za Václavem Havlem měl vyvrcholit tzv. státním pohřbem. Nebyl jsem u toho, pouze jsem ve své prodejně pustil rozhlas. A nestačil se divit. I několik náhodných zákazníků rovněž začalo kroutit hlavami. Co se jim i mně na té smutné události nezdálo. Jeden zákazník to vyjádřil slovy: „Prostě se nemůžu srovnat s tím, že prezident republiky, ano republiky, má pohřební obřad, jako kdyby to byl monarcha“.

25.12.2011 v 23:33 | Karma: 38,88 | Přečteno: 2398x | Diskuse| Politika

Milo Burdátš

Douška nad Magorovou rakví

„Mílo, ty zkurvenej maďarskej židáku, mám pro tebe dobrou zprávu. Dlouho jsem uvažoval, zda můžu někomu věřit. Kravaťákům se věřit nedá, alkoholikům taky ne, intoši taky stojej za prd. Zůstals jedinej. Takže jsem se rozhodl, že tě poctím právem půjčit mi pětistovku.“ Zazněl hluboký nakřáplý hlas Ivana Martina Jirouse vulgo Magora, hned poté, co vstoupil do antikvariátu.

10.11.2011 v 21:31 | Karma: 36,12 | Přečteno: 1969x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.