Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Předstírání jako charakteristika dnešní doby

Měli bychom říkat, co si myslíme, nebo si myslet, co říkáme? To se paní Závistivá potká s paní Falešnou. Paní Falešná se pohotově zeptá, co doma a kam jde studovat dcera. Paní Závistivá by nejraději řekla, že samozřejmě na prestižní francouzské gymnázium, ale protože dcera má svoji hlavu a prospěch nevalný, jde na učiliště. Paní Falešná má k tomu hned několik pohotových vět o tom, že přeci potřebujeme také lidi, kteří umí rukama a že ti študovaní neseženou žádnou práci.

Rychle přejde k tématu dovolená a nezapomene se pochlubit, že letos jedou na Mallorcu, ale už stihli i Bulharsko. Paní Závistivá skřípe zuby, ale nedá na sobě nic znát. S falešnou skromností poznamená, že dovolenou nejraději tráví v Jižních Čechách. Nač poznávat cizí země, když u nás je tak krásně.

Paní Falešná si nemůže nevšimnout, že paní Závistivé poněkud odrůstají vlasy a oblečení nemá zrovna podle nejnovější módy, ale protože to paní Závistivá vycítí, pohotově dá paní Falešné přednášku o přírodním způsobu života bez zbytečných barev.

Nakonec paní Falešná pozve paní Závistivou, ať někdy určitě s manželem přijdou, otevřou lahvinku dobrého vína, které si dovezli loni ze Španělska a ugrilují nějaké to masíčko. Paní Závistivá, s krabicovým vínem v igelitce a americkým úsměvem dodá, že určitě někdy ano, moc rádi. Se stále milými úsměvy se rozchází do doby, než jsou si z dohledu.

Paní Falešná si říká: „To je ale chudinka, jak to s ní ten její může vydržet.“ A paní Závistivá? Ta odchází ještě více naštvaná, než když odcházela z práce, kde jí kolegyně Ambiciózní nadzvedla mandle, kolegyně Přetvářka pochválila sukni, kterou má už dva roky, kolegyně Hulvátová poznamenala, že by měla lépe volit kombinace, kolegyně Vychloubačná se pochlubila milencem a kabelkou od Armaniho, zn. Made in China a kolegyně Intrikánka jí dorazila, když jí řekla, že jí šéf nemá v lásce a hodlá na podzim propouštět.

Předstíráme.

Že je veselý každý sňatek, krásná každá nevěsta, roztomilé každé miminko. Že umění je jen krásné a velcí lidé velcí. Předstíráme v práci práci, v kostele víru, ve vztazích kamarádství. Doma předstíráme ledacos.

Čím výš člověk stoupá po společenském žebříčku, tím více předstírá. Kdo nepředstírá a snaží se o pravdu a čistotu, je skoro blázen, přinejmenším divný. Někdo se rychle přizpůsobí a takzvaně zapadne a jiný ne a má problémy.

No lehko se mluví a hůř se dělá. Mezilidské vztahy nikdy nebyly jednoduché. Irena Kačírková, známá charakterní herečka, ale především skvělý člověk o tom věděla svoje, protože se odmítala chovat tak, jak se předepisovalo, jak to druzí chtěli. Takoví lidé to mají vždy těžší, ale o to více se můžou podívat sami na sebe.

„Já jsem byla prevít. Sama vůči sobě. Vůbec jsem to neměla v začátcích snadné, protože…nu prostě proto, že jsem nebrala na vědomí to základní pravidlo. A sice, že důležité je žít ne tak, jak si přeji, ale jak je třeba. Ale nemám si nač stěžovat.“ Irena Kačírková
Jiné články autorky

Popelnice ozdobená šperky

Vydláždili ráj a postavili na něm parkoviště

Křik není argument

Slova jako rána mečem

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 8.10.2012 14:44 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1528x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3169x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz