Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Nejlepší cukroví je to, které nesníte"

Nebo je to jinak? Nedávno jsem četla článek o zdravém vánočním cukroví, do kterého nepatří různé nezdravé náhražky, bílý cukr, bílá mouka, všelijaká chemie a tak podobně. Zajímavá byla ovšem diskuse k onomu článku. Diskutéři se rozdělili na dva tábory. Jedni propagovali zdravé mlsání, většina si stála za klasikou. Přikláním se ke klasice. Proč?

Nic nemám proti rozinkám, máku, ovesným vločkám, melase. Je to dobré i zdravé, proč ne.

Zastávám však heslo, že jíst se má všechno. A když všechno, tak všechno. A protože jsem spíše konzervativní typ, mám ráda na vánočním stole pravé poctivé cukroví, které pekla moje babička. Byla vyhlášenou cukrářkou. Pekla celé rodině i známým, poctivě a ráda. Z dnešního moderního pohledu pekla nezdravě. Ovšem její cukroví vůbec nebylo těžké, jak by se zdálo, naopak bylo nadýchané a voňavé. Zakládala si na tom, aby suroviny byly čerstvé. Každý rok jsme dostali krabici asi třiceti druhů cukroví, a když jsme poznamenali, že už nemusí tolik péct, pěkně nám vynadala. Vzpomínám na její cukroví, nikdy jsem už lepší nejedla.

Já tolik neřádím, ale pečení si užiju každý rok. Upeču „nezdravé“ i to „zdravé“ a každý rok je to stejné. Návštěvy spolehlivě luxují to „nezdravé“ a „zdravé“ ochutnají ze slušnosti.

Proč to takzvaně „nezdravé“ cukroví tak mizí a to druhé smutně kouká z talíře? Zkrátka protože všem více chutná. Takové vanilkové rohlíčky, rumové kuličky nebo vosí hnízda. Kdo by odolal.

Vtip je v jednom. Cukrovím se necpeme k prasknutí, jako to dělal můj strýc, kterému nikdo neřekl jinak než „Kulpikle“, protože pořád kul na rodinu nějaké pikle. Na strýce nelze zapomenout. Vypadal jako vyhazovač z nočního baru, cukroví opravdu jedl po hrstech a kuřata celá, u stolu hlasitě mlaskal a většinou druhé připravil o jejich porci se slovy: „Ty už nebudeš viď.“ Kdo by strýčka odmítl.

Takže kdo nejí cukroví po hrstech a občas si zajde na procházku, ten si s klidem může dopřát trochu cukroví i dobrého jídla. Je otázka, co je vlastně zdravé a co ne, ale to už je námět na jiný článek.

V práci jsme měli kolegu. Měl padesát kilo i s postelí a na saku nosil placku s heslem - Žij zdravě. Maso nechával na talíři, brambory rozrýpal, snědl jen kousek salátu, co byl na ozdobu. Byl zelený jako ten salát. Moučníkům se pro jistotu vyhýbal obloukem. No a už tu není. Jak s oblibou říkám: „Všechno je jinak.“

Nezastávám názor, že člověk má jít do hrobu zhuntovaný. Myslím, že jíst se má opravdu všechno, ale je třeba to doplnit. Všeho s mírou.

V souvislosti s cukrovím jsem zažila před lety zajímavou historku. Jednou o Vánocích mě navštívila nečekaně kamarádka, kterou jsem neviděla delší čas. Byla samoživitelkou, matkou osmiletého syna, velmi pečlivou, snad až moc v některých věcech. Zdraví především! A tak její syn znal jako sladkost pouze rozinky, jedla se jen zelenina, fazolky mungo, klíčky a podobné věci. Adam se choval trochu divně. Nakukoval do odpadkového koše s otázkou, jestli ten kousek staniolu, co tam je, není od čokolády. Tu viděl všude, snad i v prádelníku. Cukroví na stůl přijít nesmělo, tak jsem měla dózu naplněnou cukrovím v kuchyni. Nicméně večer byl fajn. Po návštěvě jsem se jala uklízet a jaké bylo moje překvapení, když poměrně velká dóza s cukrovím byla zcela prázdná. Řekla jsem dětem, že to nemusely takhle „zbodnout“ na posezení, ale ony se dušovaly, že nic neměly. Nějak jsem to už dál neřešila. Po letech jsem ve městě potkala Adama už v teenagerském věku, vysokého kluka s velkýma očima, jak s nimi vždy koulel po celé místnosti, jestli nespatří nějakou sladkost. Tehdy se mi přiznal, že si všiml cukroví v kuchyni, neodolal a snědl ho celé, doslova ho do sebe nacpal. Strašně se pak styděl, ale po letech jsme se tomu smáli.

No asi se opravdu nic nemá přehánět. Nebo je to jak jedna pisatelka v diskusi o zdravém a nezdravém cukroví poznamenala: „Nejlepší cukroví je to, které nesníte“.

Já si dopřeju cukroví každý rok, ale taky hory a řádění s dětmi v mrazivé zimě. Člověk si protáhne kostru, vyčistí hlavu a užije společný čas.

Někde jsem četla, že když si žena myslí, že po zákusku přibere tři kila, tak je přibere. Na tom něco je. Psychika je mnohdy víc než všechny diety světa. Je dokázáno, že genetické zatížení přidá nebo ubere až deset let života. Člověk toho moc neovlivní. Genetika je mocná.

Pár tipů na netradiční cukroví

Řezy s tureckým medem

Karamelové kornoutky

Kakaové hvězdy

Ořechové čtverečky

Další články autora

Na geny jsme příliš krátcí

Hyeny v lidských podobách

Džentlmen jako opak frustráta

Autor: Veronika Bujoková | čtvrtek 13.12.2012 15:00 | karma článku: 13,21 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3171x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz