Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hubneme nebo hrubneme

Není lhostejné, jak žijeme a hlavně co jíme. To už ví pomalu každé malé dítě. Přesto se tak mnohdy nechováme. Co nám brání?

Tak trochu všechno. Čas pro výběr surovin, chuť a radost s přípravou jídla a stolu, trpělivost a také znalosti. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Neznalostí si přitěžujeme. Dřív za nás vařila Vitana, dnes kdejaký přístroj. Friťáky, různé trouby od mikrovlnné, přes multifunkční až po chytrou, která všechno zvládne sama. Nic proti technice, ulehčí práci a ušetří čas, který všem tak trochu chybí. Ale člověk má tendenci pohodlnět a žádný přístroj nenahradí ruce člověka.

Už v obchodě se můžeme naladit výběrem správných surovin. Doma pak přípravou, krájením a vařením spojeným s vůněmi, kořením a dobrou náladou, těšením se na dobré jídlo. Většina namítne, kde na to vzít čas. Ale kdo mluví o hodinách vaření. I hodina je příliš, za dvacet minut se dá uvařit bezva jídlo, zdravé i dobré. Tomio Okamura řekl: "Příprava jídla nemá být delší než jeho konzumace."

Jídlo by mělo být klidnou chvílí a ne frontovým útokem. Honem rychle, není čas. Většinou jíme izolovaně, každý u svého počítače nebo televize. Jídlo se zhltává ve velkém. Hlavně se pořádně nadlábnout, ať je dlouho klid. Tělo, poraď si! Okrádáme se o společný čas a do toho se ničíme, jídlo už není lékem, ale jedem.

Není se co divit, že přibývá hyperaktivních dětí, dětí s poruchami učení, alergiků, astmatiků, atopiků, hlavně obézních. Řadíme se na přední místa ve výskytu rakoviny tlustého střeva, výrazně přibylo cukrovkářů, kardiaků a lidí s vysokým cholesterolem. A kam dál to povede? Po nás potopa? Když se někdo dožije stovky, dívají se na něj jako na úkaz a všichni se diví, jak to dělá. Jak? Záhada?

Karel Čapek kdysi napsal: „U nás se oproti jiným zemím nepěkně jí a především nepěkně servíruje. Ušetřete si polovičku práce s přípravou oběda, ale přidejte si čtvrtinu práce s přípravou stolu. Není třeba si k večeři oblékat zrovna smoking, ale také není třeba si k večeři zout boty a vyhrnout rukávy, jako by se měl v potu tváře kydat hnůj. U nás se z jídla nestala denní společenská událost rodiny, ale opět si myslím, že tady není tak vinen muž, který se prostě vrhá na předhozené jídlo, jako hospodyně, která si nedá práci se slavnostní úpravou stolu. Co platno, tuhle válku o vyšší životní úroveň českého člověka může vyhrát jen regiment žen. U nás se nepěkně jí, protože se udržuje ideál překypujícího koryta. Donese se na stůl celá husa a teď ji, obře, požer. Stůl je opulentní, ale přitom jednotvárný. Naber si jednoho jídla, místo aby sis pohrál s miskami, nacpi se, místo aby sis po troškách mlsal. Můžeš mít k večeři čtvereční stopu roštěné s knedlíkem, ale za ty peníze a snad laciněji bys mohl mít ještě jednu sardinku, třikrát do úst kotletky, kousek sýra a hrst ořechů nebo čeho.  Česká hospodyně tě raději umlčí roštěnkou, vedena k tomu nevímjakou kletbou, snad strachem z umývání talířů. Nemohu si pomoci, ale z množství jídla na míse se mi jaksi zvedá žaludek, množstvím každé jídlo hrubne.“

Boj s vlastním tělem

Pijte vodu

30sekundová mysl Warrena Buffetta

 

Autor: Veronika Bujoková | čtvrtek 16.5.2013 8:55 | karma článku: 7,99 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3171x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:34

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz