Což takhle dát si drink

„Mami, jdu se projít“, povídá mi k večeru dcera. Spíš randka, slyšela jsem její mobil. Večer, píp sms a dcera potřebuje na čerstvý vzduch. „Za hodinu doma“ říkám, aniž zvedám hlavu od počítače. Píšu, nevnímám čas, ale vnitřní mi říká, že hodina je dávno pryč. Dcera zrovna přichází, má štěstí.

Vybavuje se mi vzpomínka na mládí. Můj táta je bezva, nejlepší na světě. V telecím věku jsem měla poněkud jiný názor. Táta je autoritativní typ, nelze s ním diskutovat. Je schopný, na co šáhne, to mu jde. Jak mohl mít tak neschopnou dceru, že by záměna v porodnici?  

Poslušnost byla samozřejmostí. Kromě toho – zdravit nahlas, mluvit zřetelně, nesmát se jako debil, pevný stisk ruky. Odpovídat slušně, leč věcně, nekecat se zvědavou učitelkou, ještě zvědavější sousedkou, kdejakým hňupem na ulici. Artikulovat, chovat se distingovaně. Dbát slov soudruha Lenina: „Učit se, učit se, učit se“, nedělat kraviny, rozvíjet ducha a tužit tělo pravidelným pohybem. Studium-práce-pohyb a tak dokola. Jak já záviděla holkám, které se mohly jen tak poflakovat. Dnes? Občas mi dcera říká: „Mami, ty jsi jako děda, to je hrozný.“ Hm, musím se zamyslet.

Můj táta měl docela jasnou představu o mém partnerovi. Charismatický intelektuál, nejlépe primář světoznámé kliniky, případně člen filharmonie. Zkrátka žádný blbec. Doktor vede. Má peníze a všichni se před ním posadí na zadek.

Všechno mělo být jinak. Zamilovala jsem se do barmana! Z kritérií mého táty, jejichž výčet by vydal na dlouhý seznam, nesplňoval snad vůbec nic. Asi proto mi tááák imponoval.  Nespoutaný, pohodář, kouřil si svoje Camelky a Gitanky, večer se zásobil videokazetami a dobrým pitím, noc byla dlouhá. Často zval kámoše, míchal jim drinky, hudba na plné pecky, život je fajn. Dělal si, co chtěl, mluvil si, co chtěl. Vysmátý, s ničím si nelámal hlavu. Učení, práce, pohyb? Můj táta by řekl: „Naprostý hňup, ignorant, smích ala kobyla, chování nevhodné dalšího komentáře.“ Zkrátka zjev.

Z pochopitelných důvodů jsem trvale odmítala návrh, že nás poctí návštěvou. On to nechápal, já měla jasno. Ti dva se nesmí setkat! Můj táta a barman! Jednou jsme měli zasloužilou nedělní siestu po víkendovém maratonu na chalupě. Naši usrkávali kafíčko a já předstírala čtení. Náhle se u branky rozštěkali psi. Stál tam „barman“! Udělalo se mi nevolno a to už se blížil táta. Barman k němu spontánně přiskočil, nasadil kobylí úsměv a místo podání ruky vrazil do ruky láhev čehosi, mamce povadlý karafiát a šel dál, aniž čekal na pozvání! Proboha hřích, vlastně už více! Cestou komentoval: „Supr chalupa, to muselo bejt práce, hm pěkný kytky a nebylo by kafe po tý dlouhý cestě?“ Sledovala jsem mého otce, jak lapá po dechu a vrávorá. V místnosti se chytá stolu a snaží ze sebe vypravit slovo. Já se zase snažím zlehčovat atmosféru, která by se dala krájet, vymýšlím nouzový plán a nouzový východ. Do toho suverénně vstoupí mamka a s humorem sobě vlastním konečně odlehčuje: „Což takhle dát si drink, snad byste nám mohl nějaký namíchat.“ Zcela paralyzovaný otec konečně promluvil: „Já bych si dal snad něco ostřejšího.“ Šel do spíže, pár typických záklonů hlavy…

No samozřejmě barman už je dávno pryč a já také někde jinde. Šťastně vdaná a spokojená. Když tohle četl můj manžel, musel se smát. Tuším, co by řekl. „Tak tohle jestli bude číst tvůj táta, najde několik hrubek, zkonstatuje jako moc dlouhé a slohově nepropracované a vůbec, co mám co psát takové nesmysly.“ A já vím, co by řekl ještě: „Barman nebo inženýr, pořád stejný debil.“ Můj manžel by mohl mít pět doktorátů, stejně by na něm nezůstala nit suchá.

Skořice a hladina glukózy

Tiché rozhovory

O penězích řekli

Autor: Veronika Bujoková | pondělí 3.6.2013 8:36 | karma článku: 12,51 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Veronika Bujoková

Migréna a kofein – je skutečným pomocníkem?

Jak se to vezme. Většina migreniků si ráno s chutí vypije kávu a většina má představu, že silná káva může migrenózní záchvat zadržet. Najdou se i argumenty proti. Kofein skutečně může migréně docela rychle zabránit. Avšak reaguje prostřednictvím závislosti. Mnoho pacientů trpících migrénou pije kávu kvůli nízkému krevnímu tlaku. Na chvíli káva pomůže, ale po dvou až třech hodinách účinek odezní a člověk se cítí ještě hůř než předtím. Blížící se únava vyžaduje další kávu a ta může vést k migréně.

12.2.2014 v 8:36 | Karma: 11,37 | Přečteno: 3168x | Společnost

Veronika Bujoková

Pohřebiště lidských vztahů

Tak jsem se dřív trápila. Co mi kdo řekl a neřekl, co mi kdo vyčetl, kdo mi vynadal, kdo mě ignoroval a jak jsem se měla chovat já. Míša mi řekla, že se přetvařuju, Eva zase, že jsem moc vážná a Vlasta dokonce, že jsem nafoukaná. Mirka se urazila, že jsem si s ní málo povídala.

7.2.2014 v 8:36 | Karma: 13,18 | Přečteno: 514x | Společnost

Veronika Bujoková

Susan na to vyzrála

Od doby, kdy téměř padesátiletá žena vstoupila na jeviště soutěže Britain ́s Got Talent, uplynulo už pár let. Mezitím se tam vystřídalo mnoho dalších. Všichni zažili dlouhé čekání, únavu a stres, někteří se setkali s úšklebky, nesouhlasným mručením či pobavenými pohledy. Jen pár vyvolených zažije pocit slávy. Takové už soutěže jsou.

31.1.2014 v 8:36 | Karma: 14,91 | Přečteno: 574x | Společnost

Veronika Bujoková

Red Bull že dává křídla?

Po staletí se vypráví příběh o jednom vládci, který často zval hosty do svého paláce. Dostalo se jim královského zacházení. Brzy však měli poznat, jak je vládce krutý. Byl pro ně připraven velký pokoj s krásnou postelí. Každý z hostů se však musel přesně vejít do jejích rozměrů. Pokud se nestalo, byly mu nemilosrdně useknuty nohy nebo byl bolestivě natahován. Mnoho jich přišlo o život.

9.1.2014 v 8:36 | Karma: 10,75 | Přečteno: 536x | Společnost

Veronika Bujoková

„Malá Praha“, které slunce přeje

Klikatí se v hustém porostu stromů, pomalu a jistě stoupá. Kdo vytrvá, naskytne se mu pohled z dávných dob. Čas se tu opravdu tak trochu zastavil.

19.12.2013 v 8:36 | Karma: 13,30 | Přečteno: 405x | Fotoblogy
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 959x
Mám ráda dobré knihy, dobrou muziku, dobré jídlo, lidi, zvířata, les a řeku. Miluji především rodnou Šumavu. Ráda se učím, ráda pomáhám druhým. Bez zdraví však nic není.
Redaktorka webu www.diety-recepty.cz