Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhovor s typickým voličem Babiše

Stále upozorňuji, že největší problém české společnosti je v tom, že lidé si ve velké míře přestávají rozumět a co je ještě horší, přestávají se poslouchat a uzavírají se do svých světů, čímž se radikalizují 

U nás to ještě není tak hrozné, ale když vidím brutálně rozdělenou společnost v USA či Británii, tak se bojím, aby to nedošlo i k nám. Proto, i když s některými lidmi nesouhlasíme, tak je důležité jim dát prostor a poslechnout si jejich pohled na svět.

Z toho důvodu jsem vytvořil krátký rozhovor s mojí babičkou, která je prototypem typického voliče Babiše a Zemana. Chci pochopit důvody, co je k tomu vede a snažit to zprostředkovat i dalším lidem.

Je to důchodkyně a žije v chudém okrajovém regionu.  

Blíží se 30. výročí Sametové revoluce. Jak hodnotíš posledních 30 let demokratického režimu?

Katastrofa. To, co se slibovalo se nesplnilo. Že se prý budeme mít jak na Západě. Mzdy úplně jiný. Výhody možná mají jen mladí lidé, kteří mohou cestovat, ale nemají peníze na byty, na půjčky a na to, aby založili rodinu.

Jaké výhody a nevýhody ve změně režimu vidíš? Pro tebe osobně a pak pro společnost obecně.

Nevím, co by se pro mě osobně přímo zlepšilo. Jako nežijeme si špatně. Nemám sice ani průměrný důchod, ale nějak vyžijeme. Jsme dva a tím to je jednoduší. Lidé v okrajových regionech průměrný důchod nemají. Výhody opravdu nevidím. Sice můžeme cestovat, ale nejsou na to peníze, je to jen pro vyvolené. Potraviny jsou drahý. A když jdeme po slevách, tak si z nás důchodců dělají jen srandu. Výhody fakt nevidím, i když hodně přemýšlím (směje se).  

Jaký názor máš na privatizaci a přechod od socialismu ke kapitalismu?

Privatizace dopadla strašně, protože všechen náš český průmysl a zemědělství skoro neexistuje. Zemědělství sice nějaké máme, ale všechno se vyváží a my musíme nakupovat ze zahraniční, na to my jako důchodci nemáme. Plánované hospodářství bylo podle mě lepší a třeba ve školství to fungovalo líp.

Jak hodnotíš naše vrcholné představitele, zejména prezidenty Havla a Klause? K Zemanovi se dostaneme později.

Havla jsem před revolucí vůbec neznala. A pak když jsem ho jako prezidenta poznala, tak mě taky zklamal. Zejména tou jeho amnestií, když pustil, kde koho. A vadilo mi, že měl směr pouze na Západ. Jako člověk asi v pohodě, ale jako politik v žádném případě. Klaus kdyby zůstal jen u ministra financí, tak by to docela šlo, to jsem ho měla i ráda, ale pak privatizací u mě definitivně skončil. Byl to prostě špatný nápad, lidé mysleli, že z toho něco budou mít a nakonec skoro nic. Nedodržel sliby.  

Jsi volič ANO a Andreje Babiše? Proč si ho v posledních volbách volila?

Jojo volím ANO, ale do obecních voleb jsem radši volila STAN. A volila jsem ho proto, že se mi líbilo jeho… (přemýšlí). Stál si za svojí věcí a nepřebíhal z jedné strany do druhé. Jde si za svým cílem, aby se to trochu zlepšilo a bylo to lepší než za Kalouska a Nečase. Babiš nám to slíbil a zatím to plní, zvyšuje důchody, pomáhá mladým rodinám a sociálně slabším, ne jako dřív, kdy si přidávali hlavně na svých výplatách.

Proč si odešla od Sociální demokracie k ANO?

Protože jsem neměla ráda Sobotku. Byl to slaboch a vůbec jsem mu nerozuměla, jen plácal kecy a kloudnýho neřekl nic. Když měl nějaký projev, tak se z toho nikdo nic nedozvěděl. Ano, v roce 2013 jsem ještě volila Sociální demokracii, ale ne Sobotku, toho jsem nikdy nemusela. Volila jsem vždycky hlavně stranu. Paroubek se mi třeba líbil, ten taky normálně mluvil k lidem. A líbilo se, že když prohrál volby, tak čestně odešel.

A nevadí ti ty jeho kauzy, střet zájmů, Čapí hnízdo atd.?

Ty kauzy nepřehlížím, ale myslím, že to je na něj připravený a chtějí ho dostat z politiky. Protože kdyby se začali šťourat i jinde, tak by to bylo horší. Karel Schwarzemberg když dostal dotace na Orlík nebo jaký má sídlo Kalousek. Kde na to vzali? Babiš mohl něco získat během privatizace, ale neukradl to, většinu si poctivě vydělal a to už před revolucí. To, že vlastnil media nebo, že je druhý nejbohatší člověk v republice, tak mi to nevadí, hlavně když bude dělat něco pro lidi.

Vadilo by ti, kdyby se premiérem stal někdo jiný z ANO?

To by mi asi nevadilo, protože mi ho je docela už i líto. Třeba ta Schillerová mi přijde slušná.

Volila si 2x za prezidenta Miloše Zemana. Proč?

Pokaždý jsem viděla totiž, že je to čestný člověk, který nikoho nikdy nepodrazil. Schwarzemberga jsem neměla ráda od začátku a Drahoš byl slabý, nastrčená postavička a figurka. Ten byl fakt příšerný. Jasný, mohl tam být třeba i někdo jiný, třeba Hilšer se mi zdál v pohodě. Horáček zase jen vydělával na lidech. V prvním období jsem byla se Zemanem spokojená na sto procent. Tam fakt nebylo nic, co bych mu vytkla. V druhém období už mě však zklamal, ale třeba to je tou nemocí. Nevím. Líbilo se mi, jak jezdí po těch krajich mezi lidi. Je lidový. Teď už se mi ale moc nelíbí.

Jak si spokojená s touto vládou Babiše?

Vždyt se to pořád mění. Člověk pomalu neví, kdo tam je. Je to průměrný.

Myslíš, že existuje někdo ze stávajících politiků, kteří by Babiše a Zemana mohli nahradit?

Nevidím nikoho. Koho? Že by tam šli Piráti? Jsou mladý, nezkušený a dopadne to jak po revoluci, kdy byla mladá nezkušená vláda a pak to dopadlo, jak to dopadlo. Fiala je příšerný. Jen plácá, nikdy neřekne nic konkrétně. Vůbec nechápu, proč jsou ty demonstrace. Mě se zdá, že jsou tam ti lidi zaplacení.

Jaký máš názor na EU?

Zklamala mě. Naše země a region vůbec nerespektuje a bere nás jako otroky. Co vyrobíme, tak se pošle tam a oni nám nazpátek pošlou zmetky. Teď to prostě nefunguje. Dneska nejsme samostatný, řídíme se jen co řekne Brusel. Kdybychom měli stejný postavení jako na Západě, tak bych to možná brala. Nemám ráda nesmyslný příkazy. Ale chápu, že vystoupení by byla katastrofa. Chyba byla, že jsme tam vůbec vstoupili. Neřekli nám totiž pravdu. I já jsem tenkrát hlasovala pro vstup. Cítím se podvedená.

Jakou vidíš největší hrozbu nebo výzvu pro ČR do budoucnosti? Jaké jsou největší problémy?

Problém je teď asi prezident, protože mě fakt za poslední měsíce hodně zklamal. Školství, zdravotnictví, průmysl. Všechno jde do háje. Děti, co vychází ze školy vědí kuloví. Nejsou doktoři ani učitelé. Ruší se nemocnice. Pak i další jako migrace, sucho, ale to neovlivníme. Hlavní je ten problém jako školství či to zdravotnictví.

Dokážeš respektovat a naslouchat i lidem, kteří mají jiné názory, než ty které si tady řekla?

Když by to někdo dokázal dobře zdůvodnit a přišel by někdo, kdy není políben politikou, tak mě možná dokážou přesvědčit. Ale zatím jenom plácají… A teď jdem na kafe.

 

Ač s drtivou většinou těchto názorů nesouhlasím a popravdě mě docela překvapily, vůbec nelituji toho, že jsem si to poslechnul. Je dobré totiž slyšet názor i z jiné strany, než slyšíme všude okolo. Proto vás prosím, aby jste si to přečetli, popřemýšleli nad tím, sdíleli přátelům a snažili se poslouchat a respektovat i lidi s jiným názorem. Protože, jak říkal Masaryk: ,,Demokracie je diskuze.“  

Autor: Jan Broul | neděle 4.8.2019 10:00 | karma článku: 35,62 | přečteno: 2675x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik