Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kritika Evropské unie

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce

Čím dál více lidí si začíná uvědomovat, že Evropská unie nefunguje tak jak by měla. Důvodů je mnoho, hlavně se ale odcizila evropským hodnotám a pravému duchu evropského projektu. Tím je volný pohyb osob, společný trh a spolupráce národních států. 

To dávalo smysl a většina Evropanů s tím i souhlasila, jenže se někde stala chyba a z tohoto hezkého snu se stala spíše noční můra.

Pomalu a nenápadně se pravomoci národních států centralizují do Bruselu a lidé zjišťují, že jejich vláda už prakticky nemá žádnou moc a o jejich životech se rozhoduje někde daleko za hranicemi, kde na to nemají vliv.

Podle mého názoru je tato koncepce evropského projektu naprosto nepřijatelná. Je totiž nefunkční, neefektivní a hlavně nedemokratická a čím více se EU integruje, tím je to horší.

Proč je nefunkční a neefektivní je jasné. Tak obrovský celek jako je EU s půl miliardou obyvatel musí neustále řešit nějaké globální problémy, stejně jako Rusko, Spojené státy a další velké země. Jenže to se nedaří, protože EU tvoří 28 států a každý z nich je rozdílný a má jiné zájmy a politiku. To je však přirozené a vždycky jednotlivé členské země budou mít na různou věc různý pohled. To zapříčiňuje, že celý proces rozhodování je strašně pomalý a většinou se stejně nic dohodne, tak jak to vidíme v migrační krizi. Proto Brusel žádnou společnou zahraniční politiku mít nemůže, protože jiné zájmy má Německo a jiné třeba Británie. Už teď to škodí a ubližuje celé Evropě.

Přesto se Brusel snaží evropské státy ještě více integrovat a sjednocovat. Důvod je jasný. Čím více pravomoci bude společných, tím více bude mít Brusel práce a tím také větší moc a vliv. To však poškozuje samotnou demokracii, protože jak známo, čím dále jsou politici od lidí, tím na ně občané mají menší vliv. V praxi to znamená, že o nás rozhodují politici a úředníci v Bruselu, o kterých skoro nic nevíme a kteří ani v naší zemi nikdy nebyli. Tito lidé se vlastně nikomu nezodpovídají a nejsou proto zástupci svých voličů. Starosta v obci nebo poslanec v naší zemi ví, že pokud udělá něco špatně, tak ho lidé v příštích volbách nezvolí. V Bruselu takový strach ale nemají, protože co udělají nebo pokazí, se v členských zemí lidé nedozvědí. Kolik občanů v Evropě zná předsedu evropské komise, své europoslance nebo chodí k evropským volbám? Proto je Brusel naprosto odtržen od reality a od společnosti. Je tohle opravdu ta evropská demokracie, kterou jsme chtěli?

Další z mnoha problému je ohromná byrokracie, za kterou by se nemuseli stydět ani v Sovětském svazu za dob Brežněva. Existují desítky bruselských institucích, které jen aby zdůvodnily svou existenci, vymýšlejí různé směrnice na potraviny, řeší kvóty na mléko a další blbosti. Problém jsou i evropské dotace, které poškozují volný trh a vytváří korupční prostředí.

Těch chyb na nynější Evropské unii je spousta, přesto bych jí okamžitě nerušil nebo z ní vystupoval. Je potřeba spíše provést důkladnou reformu celého evropského projektu a vrátit se ji ke kořenům jako je volný obchod a pohyb osob a samozřejmě přátelská spolupráce evropských demokratických států bez bruselských úřadů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Broul | pondělí 4.1.2016 9:40 | karma článku: 40,03 | přečteno: 3404x
  • Další články autora

Jan Broul

Kdyby Rusko na Ukrajině před rokem vyhrálo...

V dějinách lidstva se najdou momenty, které kdyby se staly jen trochu jinak, tak to doslova změní vývoj světa. Co by stalo, kdyby Rusko na Ukrajině před rokem uspělo?

20.2.2023 v 8:20 | Karma: 27,07 | Přečteno: 830x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Dvě dekády od 11. září - Americké fiasko

Teroristické útoky 11. září 2001 změnily svět a hlavně Ameriku. Podle mého názoru současníci ještě zcela nedocenili důležitost této události, od které dnes uběhlo 20 let. Co se skutečně změnilo?

11.9.2021 v 8:47 | Karma: 19,55 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Svět po pandemii - 1. díl

Korona, korona, korona. Poslední dobou neslyšíme nic jiného. Logicky je to všude téma číslo jedna. Jaké to však bude mít dlouhodobé následky?

4.4.2020 v 8:24 | Karma: 10,88 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Chceme vůbec s islamisty bojovat?

Jsem ohromen tím, co v posledních dnech čtu v českých mediích a v diskuzních fórech. Roky všichni stále hlásají, jak musíme bojovat proti islamismu a terorismu, jak jim nesmíme ustupovat atd.

5.1.2020 v 10:37 | Karma: 37,92 | Přečteno: 1921x | Diskuse| Politika

Jan Broul

Borisův triumf v Británii

V Británii se odehrály asi nejdůležitější volby od konce 2. světové války, které zásadně určily budoucnost země a ve kterých jasně zvítězili Johnsonovi Konzervativci. Jak se to ale vlastně stalo? Proč Konzervativci vyhráli (pro ně

16.12.2019 v 8:10 | Karma: 22,16 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1402x
Honza Broul, student Univerzity Karlovy, průvodce na hradě a zámku Frýdlant. Zajímám se o společenské dění a historii. Mezi další mé záliby patří sport, zejména basketbal.

Jsem pro svobodu, demokracii a konzervativní hodnoty, přesně v tomto pořadí. 

Seznam rubrik