Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psychiatrie - pseudověda

Spojeni slov psychiatrie a pseudověda mě trochu děsí. Nicméně bych řekla, že to má něco, teda spíše hodně, společného. 

Musím říci, že na tento článek jsem se dlouho chystala, jelikož jsem měla v hlavě ohledně tohoto tématu celkem dost velký zmatek. Dostal se ke mně dokument a pár článku zaměřených na téma DSM (diagnostický a statistický manuál mentálních poruch) což je vlastně příručka americké psychiatrické asociace pro diagnostiku a statistiku těchto poruch. 

Abych to vzala zkráceně. Celé to vzniklo už někdy v 19. století, kdy se psychiatři nemohli smířit s tím, že jejich obor není brán jako pravá lékařská věda. Pro své poznatky neměli žádné důkazy, vyšetření apod. Důležitou osobou tu v té době byl Emil Kraepelin, otec psychiatrické klasifikace, který přišel s poruchami jako schizofrenie, maniodepresivní porucha a paranoidní psychóza. Tato jeho klasifikace se velmi rychle ujala a stala se populární. V roce 1950 byla vydána první publikace DSM. Další psychiatři přispívali a rozšiřovali obsah, který se změnil ze tři poruch na dnešních cca 400 poruch. Ale, co je trošku zvláštní…

Po přečtení různých článků jsem se vlastně dozvěděla, že je to trochu jako v politice. Sejde se pár odborníku, jeden z nich nadnese nápad na nějakou poruchu, a když to většina odhlasuje, najdeme tuto poruchu v příštím DSM. Dočetla jsem se, že na světě je přes 130 milionů lidi, kteří trpí nějakou poruchou, depresí apod., ale jsou to jen lidé, kteří se sebrali a šli ke psychiatrovi. Myslím si totiž, že kdyby se celá Praha sebrala a šla k těmto odborníkům, tak všichni odejdou s nálepkou ,,psychicky nemocný". Proč? PENÍZE!!!!

Co si budeme vyprávět, celý farmaceutický průmysl je akorát jeden veliký byznys. Z jednoho rozhovoru jsem se dozvěděla, že jeden psychiatr řekl, že je to vlastně přímý výdělek, jelikož jediná léčba je nasazení antidepresiv a dalších jiných léku. Ročně je vypsáno přes 600 milionů předpisů na různá psychofarmaka. Lékaři si ,,prý" toto všechno odepisuji a dostávají za to penízky. Například dítě, které má diagnostikovanou bipolární poruchu (která prý nejde léčit) je odkázáno na celoživotní užívání psychofarmak, které si samozřejmě musí platit - šup jeden stálý zákazník je rázem tady. Takže mezi psychiatry a výrobci léku je velmi blízké spojeni a jdou si ruku v ruce pro výdělek, ale na druhou stranu kde to takhle není.

Proč jsem z toho celá zmatená?

Jestli někdo četl jeden z mých starších článků, tak ví, že jsem jednou z těchto nemocných. K psychiatrovi jsem chodila, stále chodím, trpím nejednou poruchou a samozřejmě beru prášky. Teďka se mám dozvědět, že mojí ,,poruchu" jen tak odhlasovalo pár lidí? Říkala jsem si, že to bude pěkná kravina, jenže když jsem potom přešla na téma antidepresiva, přečetla si pár článku, rozhovorů, byla jsem ještě zmatenější. Tak třeba…

Antidepresiva jsou především tlumící, oblbovací léky, na základě kterých se má člověk cítit lip. Ve skutečnosti to člověku zakáže projevovat emoce, cítit emoce jako normální člověk atd. Další zajímavou věci jsou tkzv. ,,nežádoucí účinky". Ne, nejsou to nežádoucí  účinky, ale přímé účinky toho léku. Jen to jsou účinky, které člověk chce a nechce. Což je pravda, tyto prášky mi udělaly trošku peklo. Jelikož ve svých 20 letech mi bylo a je neustále špatně, v noci nespím a když už, mám noční můry. Kolikrát jsem si říkala, že je to šílený život a jediné východisko by byla smrt a vše by bylo rázem dobré (jen pro mě samozřejmě). Brala jsem několik těchto léku a ve všech příbalových létacích je napsáno, že zvyšuje riziko sebevraždy. Trošku paradox. Ročně je vyšetřováno kolem 45 000 sebevražd spojených s užíváním psychofarmak - pozor jen v Americe. Šílené je, že kolikrát to byly děti ve 2. - 3. třídě, kterým byla na základě DSM diagnostikovaná porucha, nasazena léčba a skončilo to oběšením. Přitom se v DSM prý píše, že je velmi obtížné rozeznat poruchu od normálního dětství. Kdybyste vzali své dítě k psychiatrovi s tím, že běhá pořad po bytě, neposedí atd. nejspíše mu bude diagnostikována ADHD - hyperaktivita, prášky a hotovo. 

Také je v DSM psáno, že se nesmí používat při soudních řízení apod., ale soudy se podle nich řídí. Četla jsem případ, kdy maminka byla zaměstnavatelem poslána k odborníkovi, on s ní provedl 10 minutový rozhovor, diagnostikoval ženě dle DSM poruchu a řekl, že je pracující matka pro dítě nebezpečná a soud ženě dítě odebral. Ona s tím nemohla nic dělat, jelikož je psychicky nemocná. Jenom mimochodem v Americe vyšlo na povrch, že přibližně 88 % takto odebraných dětí je dopováno tlumícími léky. Z dalšího rozhovoru jsem se zase dočetla, že psychiatrovi zabere určení diagnózy maximálně 5 minut. Jak je tohle sakra možný? Člověka poradně nezná, nebyly provedeny žádné testy atd., ale hned ví, že je člověk nemocný a bude brát prášky, ti lidi jsou vážně geniální. 

Neochota k léčbě, porucha jinak nespecifikovaná podle DSM 

To jsou zvláštní věci. Neochota k léčbě znamená to, že odmítnete-li medikaci, zavření do ústavu apod. a už jste hned psychicky nemocní nebo prostě nejste v pořádku. Porucha jinak nespecifikovaná - to je takový odpadkový koš pro lidi, pro které odbornici nenašli přesný kód jejich poruchy, tak jsou zařazeni sem a jsou taky, jak jinak, než nemocní. 

Zkuste si zadat do vyhledávače ,,ritalin" copak vám vyjede? Mně stránka s názvem: ,,drogy.cz". No to je zajímavý, protože zrovna ritalin je předepisován dětem jako tlumící lék například pro už zmíněnou ADHD. Ve skutečnosti je to metylfenidát což je forma drogy. Jako každá droga zvyšuje krevní tlak, srdeční puls, takže až se dítě jednoho krásného letního dne zadýchá u sportu je tu velké riziko, že muže dostat srdeční příhodu. Další podobné léky, které jsou předepisovány dětem s touto poruchou mají velmi podobné složení jako například kokain. Jsou velmi zneužívány, a proto je americká vláda zařadila do stejné kategorie jako morfin nebo metamfetamin. 

Takže jsem z toho celá trošku vedle. Každopádně jsem přesvědčena, že psychiatrie není věda!!! Rozhoduji se, jestli mám léky přestat brát, jelikož jsem dospěla k názoru, že člověk se musí snažit, chtít, mít kolem sebe rodinu, přátele a potom to půjde lépe.

Stres, úzkost atd. podle mě k lidskému jedinci patři. Myslím si, že není správné, začít brát léky a byt označen nálepkou ,,psychická porucha" například jen proto, že jsem před zkouškou nebo něčím důležitým nervózní. V tomto článku jsem ani nechtěla tvrdit, že jsou všechny poruchy vymyšlené. Poruchy, nemoci jako schizofrenie, pedofilie prostě existují a dle mého názoru je to něco podobného jako homosexualita (která byla v DSM taky zapsaná, ale byla vyřazena), člověk se s tím narodí a je to uvnitř jeho. Taky netvrdím, že touto příručkou se řídí všichni psychiatři, i když vlastně asi ano, jelikož na jejím základě jsou oni vystudovaní. Jsem z toho zmatená!

Budu ráda, když mě zde neukamenujete v komentářích a napíšete své názory. Já si jdu dát gulášek a přeji pěknou neděli. :)

 

Autor: Tereza Brodská | neděle 22.3.2015 13:34 | karma článku: 26,93 | přečteno: 2101x
  • Další články autora

Tereza Brodská

Modrá velryba

Jedna nevinná virtuální hra, která má už na svědomí minimálně 130 mladých životů. Kam tohle ještě zajde?

12.4.2017 v 19:53 | Karma: 24,26 | Přečteno: 2764x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Tereza Brodská

Proč nemám ráda Romy

Byla jsem mladá a hloupá. Možná proto, se má ,,neláska,, k těmto občanům prohloubila ještě více.

18.6.2014 v 0:36 | Karma: 42,28 | Přečteno: 6048x | Diskuse| Ostatní

Tereza Brodská

Stejnokroje na školách

Dokážou smazat sociální rozdíly mezi jednotlivci nebo to jsou jen vyhozené peníze za nic?

16.6.2014 v 20:19 | Karma: 18,03 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní

Tereza Brodská

Born in the 90’s

Narodila jsem se v roce 1994. Existuji tu skoro 20 let a tahle doba, která se rozjela, se mi hnusí víc a víc.

11.6.2014 v 20:06 | Karma: 21,16 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Ostatní

Tereza Brodská

Podporuji mladé podnikatele

Podnikat v době krize může být krizí i pro samotné podnikatele, proto fandím mladým lidem, kteří si jdou tvrdě za svým.

9.6.2014 v 22:39 | Karma: 7,23 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2214x
Knížky, jídlo, přemýšlení, dokumenty, vaření, pečení, čaj, turistika a další a další .. :-)

Seznam rubrik