Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umím si představit, že...

Určitě nejsem první ani jediný, kdo se pozastavuje nad tímto newspeakem našich politiků, kteří nám zleva či zprava prostřednictvím masmédií sdělují, že si umí či dovedou něco představit. Nechci se pouštět do detailního zkoumání geneze této fráze v rámci českého jazykového úzu, avšak mám pocit, že v mediálním diskurzu našich politiků se význam tohoto sousloví oproti jazyku běžných lidí poněkud posunul.

Minulou středu odpoledne jsem šel s kamarády na jedno. Vrátil jsem se kolem páté ráno – no dovedete si to představit. Nedávno mě zastavili policajti, když jsem je přes Velkou Bíteš osmdesátkou – no dovedete si to představit. A přestože vám teď vyústění obou těchto svých zkušeností zatajím, s největší pravděpodobností se vaše informovanost od skutečnosti příliš neliší.

Když vám však jako politik ve vší vážnosti sdělím, že si dovedu představit stavbu dálnice, umím si představit společnou vládu s jinou stranou a dokážu si představit zvýšení cen za některé služby, znamená to, že to chci a něco pro to udělám? Nebo vím, že by to tak chtěli voliči, ale já nejsem schopen či ochoten pro to něco udělat? Nebo vím, že to tak pravděpodobně bude, ale nejsem ochoten za to nést odpovědnost? Máme se bát nebo těšit?

Přitom takovéto informace sdělované osobami na zodpovědných místech mají mnohem závažnější a globálnější dopad, než to, jak mě minulý čtvrtek ráno přivítala přítelkyně či jak shovívavé ke mně byly policejní orgány z okresního ředitelství Žďár nad Sázavou.

Ostřílené mediální hvězdy z řad našich politiků tuto frázi uchopily a namísto implikace jistého, byť nevysloveného, z ní udělaly nástroj, který naopak sdělovanou myšlenku jakékoli přisuzovatelné míry pravděpodobnosti zbavuje. A mluvčí pak dokonce zbavuje i zodpovědnosti za to, co sami řekli. Fenomenální řešení. Tomu, kdo to vymyslel či zavedl, by v příslušných kruzích měli udělit nějaké ocenění. Napadá mě i název, ale nechci zde být vulgární.

A tak jsem si vytvořil vlastní mechanismus čtení takto sdělovaných informací – možná mi za to jednou nabídnou členství v klubu skeptiků. Pokud si politik dovede představit něco přínosného, užitečného či vítaného, pak se toho stěží dočkáme. Pokud si naopak dokáže představit něco, čemu bychom se zuby nehty bránili, pak to berme za daný fakt. A kdybychom se, nedej bože, spletli, tak je to pro nás jen dobře. Takže vlastně dej bože.

Jistě nejsem sám, kdo by se rád v našich politicích a v naší politice pletl. Napadá mě, že jedna z politických stran tuto nadějnou skepsi integrovala i do svého předvolebního hesla. Zatím jsem je viděl na billboardech. Skutečnost uvidím po volbách, zatím si nic představovat nebudu.

I když si sám dokážu také lecco představit. Třeba politiku jako službu občanům. Ráno by v parlamentu či na místním úřadě zazvonil zvoneček, poslanci a zastupitelé by vyskočili na kola a rozváželi po domech mléko a pečivo. Nebo politiku jako poslání. Zvolený kandidát by se vzdal svého majetku ve prospěch státu a zasvětil by svoji politickou kariéru asketickému životu a úsilí o blahobyt svých spoluobčanů. Pravda, v historii takoví byli, ale dnes si je za vzor asi nikdo nebere.

V branné výchově blahé paměti (či neblahé paměti, jak kdo chcete) jsme se učili, že válka je násilným pokračováním politiky státu. Už tehdy jsem se snažil představit si, jak papaláši v obleku vyběhnou na louku za městem a rozdají si to na férovku, něco jako dvě bandy fotbalových chuligánů, akorát by se namísto šál strhávaly třeba kravaty. I když při pohledu na některé naše politiky i tato schopnost představy hraničí s nadstandardními dispozicemi.

Zato v případě některých našich k světu vypadajících političek by mohlo dojít na zcela jiné představy, rozepisovat se zde nicméně nebudu. Je však možné, že právě tímto směrem útočí na mužský elektorát ženská část kandidátky jedné nové ambiciózní strany. Proč ne. Jedná se o originální a poutavý prostředek a pokud je účelem více, než jen teplé místečko v parlamentu, pak nechť je i takový prostředek posvěcen. Nicméně nemohu se ubránit dojmu, že kdyby se chlapi z kandidátky sebrali a šli se porvat na fotbal, asi by vzbudili daleko větší, byť regionálně příznakový, ohlas.

Kdybych si šlehnul nějaké LSD, nejspíše bych si dokázal představit tolik vizí skvělé budoucnosti, že napěchovat jimi svůj volební program, nešlo by mě nevolit. Drogy nicméně neberu, a tak svoji budoucnost přes veškeré upřímné sliby i dobře míněná varování politiků růžově nevidím. Alespoň tedy ne v tom smyslu, že bych se o ni nemusel v každém případě a v prvé řadě postarat sám. Přesto by nebylo na škodu vidět na zodpovědných místech politiky, kteří namísto sdílení svých představ dokážou zaujmout jasné stanovisko a nejlépe v souladu s ním i cosi vykonat.

Autor: Martin Brňovják | neděle 2.5.2010 7:01 | karma článku: 11,58 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Martin Brňovják

MS v Kataru 2022 – demagogie není na místě

Nechápu rozhořčení, které způsobilo přiřknutí fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru, např. v článku pana Štěrby na Britských listech, ale i mnoha jiných mudrlantů. Tato země, ač malá a fotbalově dosud nepříliš významná, má na tuto akci dostatek prostředků, fotbal je v oblasti ve velké oblibě a v neposlední řadě se jedná o atraktivní turistickou destinaci jistě i pro fotbalové fanoušky. Konec argumentace.

4.12.2010 v 10:58 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Sport

Martin Brňovják

Fotovoltaické panely, mimozemšťané a jaderné ohrožení

Pamatuji si, jak v době vehementní snahy přeměnit každou křižovatku na kruhový objezd publikoval kdosi úvahu o tom, že se jedná o dovedně skrytý systém signalizace pro mimozemšťany. Hloupým pozemšťanům se řekne, že to je pro jejich bezpečnost (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a pohodlí (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a zákeřní vesmírní usurpátoři již mohou v klidu dolaďovat topografii nasazení svých sil.

3.10.2010 v 11:11 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Brňovják

Eurosojuz a nová slohotvornost

Britské listy často neopomenou upozornit na jedinečnost a rychlost, s jakou přinášejí své postřehy. Například v článku „Eurosojuz“ z 8.9.2010 (zde) jest k přečtení úvaha o tom, že Evropská unie je vlastně Evropský svaz.*

8.9.2010 v 14:57 | Karma: 11,10 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Společnost

Martin Brňovják

Nedrážděte Izrael bosou lodí

Kdysi jsem navštívil jedny známé, jejichž soused naproti přes silnici měl na zahradě několik pozoruhodných exponátů bojové techniky z druhé světové války. Paní domácí si stěžovala, že pokaždé, když odjíždějí na nějaké vojensko-historické setkání, jim tím bazmekem zlikvidují kus plotu kolem zahrádky a že veškeré stížnosti jsou neúčinné. S trochu cynickým humorem jsem schválil její rezignovaný postoj, copak se snad můžete o něco hádat se sousedem, který má na zahradě tank?

2.6.2010 v 21:24 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Martin Brňovják

Tak nám zabili Hitlerovu dálnici

V Brně - Žabovřeskách je oblíbená tato anekdota: - JE TO VELKÉ, ŠPINAVÉ, SMRDÍ TO A LEŽÍ TO ZA KOMÍNEM, CO JE TO?

27.5.2010 v 15:17 | Karma: 19,73 | Přečteno: 1774x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Obří Macronův risk. Premiérem za Národní sdružení chce být 28letý Bardella

10. června 2024  10:59,  aktualizováno  11:48

Kandidátem Národního sdružení (RN) na post francouzského premiéra bude 28letý znovuzvolený...

ŽIVĚ: Slovenští politici okomentují výsledky voleb do europarlamentu

10. června 2024  10:56,  aktualizováno  11:37

Přímý přenos Slovenská vládní strana Směr-SD se vyjádří k výsledkům víkendových voleb do Evropského parlamentu,...

Srna skočila cyklistovi za jízdy do náruče, zraněný muž letěl do nemocnice

10. června 2024  11:34

Kuriózní dopravní nehoda se přihodila cyklistovi na Semilsku. Při jízdě na kole mu do náruče...

Kalousek by měl kandidovat za TOP 09 v národních volbách, říká Pospíšil

10. června 2024  11:32

Jiří Pospíšil, který po deseti letech skončil v Evropském parlamentu, chce, aby TOP 09 do voleb do...