Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotovoltaické panely, mimozemšťané a jaderné ohrožení

Pamatuji si, jak v době vehementní snahy přeměnit každou křižovatku na kruhový objezd publikoval kdosi úvahu o tom, že se jedná o dovedně skrytý systém signalizace pro mimozemšťany. Hloupým pozemšťanům se řekne, že to je pro jejich bezpečnost (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a pohodlí (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a zákeřní vesmírní usurpátoři již mohou v klidu dolaďovat topografii nasazení svých sil.

Dostatečně ilustrační foto.idnes.cz

Neobvyklé či nečekané skutečnosti si občas o nějakou tu konspirační teorii říkají samy a stejně jako si naši praspoluobčané vysvětlovali výrazné přírodní jevy jako zásahy nadpřirozených sil, tak i my přicházíme se svou troškou do mlýna, když se nám dá příležitost.

V případě kruhových objezdů se nakonec opravdu prokázalo, že slouží k bezpečnosti a pohodlí řidičů, anebo jsme si na ně alespoň zvykli, protože abych řekl pravdu, leckde jsou vyřešeny přes dobrý úmysl s prominutím blbě.

Podobný pozoruhodný a dosud nevysvětlený boom však zažila v posledních letech fotovoltaika. Nejen střechy rozsáhlých budov, ale i kdejaké pole či stinný palouček v hlubokých hvozdech na Vysočině jsou pokryty neobvyklými pravoúhlými strukturami, které vypadají … no jako z vesmíru!

Prý alternativní zdroj energie. Lidem se řekne že to je ekologické (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a levné (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a zákeřní usurpátoři … však víme!

Jen to vysvětlení s mimozemšťany tu nějak nenachází opodstatnění. Zatímco kruhové objezdy mají uniformní tvar a ze své podstaty jsou příhodně umístěny do dopravní infrastruktury, struktury solárních panelů mají tvar ad hoc a jsou rozmístěny naprosto bez logiky (bohužel jak pro mimozemšťany, tak pro nás).

A jelikož se jedná o vesměs pasivní zařízení, která energii nevysílají, nýbrž přijímají, ani ta signalizace zde není vysvětlením. Snad jen že by v plochách lesklých panelů byla kamuflována nějaká Tamara. V tom případě se jedná o výborný strategický nápad, protože záškodník stěží eliminuje takové množství klamných cílů.

A proti čemu že potřebujeme pasivní radiolokátory? No Írán prý už má raketu, která dokáže doletět do Rumunska. Za chvíli bude mít i jadernou bombu, a Česká republika už pak není tak daleko. Jen mi nějak nesedí, proč by Írán střílel rakety na nás, potažmo naše sousedy, snad výměnou za naše devizové prostředky? To stačí když nám dodá ropu a plyn.

Ostatně leckteré tzv. zlé země mají mnohem výkonnější zbraňové systémy, taková KLDR dokáže vystřelit raketu až do vesmíru a rovnou ji vybaví rádiem, které tam vyhrává revoluční písně. Velkolepé! Skoro se nabízí další konspirační teorie o mimozemšťanech, jen mám pocit, že jim ta Goebbelsova huba spadla do oceánu a do rytmu maoistických halekaček mašírují leda tak mořští koníci.

Tak či tak, takovýto ambiciozní technologický program stojí šílené peníze, které pak chybí na nasycení krků vlastních jásajících davů. Nepřátelský režim bez věrného stáda pak dříve či později zajde na úbytě bez jediného výstřelu – leda že by se pánové, pardon, soudruzi picli sami.

A my? Naše civilizace může svobodně vzkvétat. Jen abychom měli s prominutím co žrát, až tady každý kousek zemědělsky využitelné půdy zaflákáme těmi křemíkovými bazmeky. Pak bychom mohli obilí a zeleninu pěstovali leda někde podzemí – na to je ovšem třeba spousta umělého světla a tepla! To abychom se rychle poohlédli po nějakých nových zdrojích elektrické energie!

 

PS: Kromě mých rádoby vtipných úvah si, prosím, přečtěte tento článek:

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=658403

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Brňovják | neděle 3.10.2010 11:11 | karma článku: 15,56 | přečteno: 1314x
  • Další články autora

Martin Brňovják

MS v Kataru 2022 – demagogie není na místě

Nechápu rozhořčení, které způsobilo přiřknutí fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru, např. v článku pana Štěrby na Britských listech, ale i mnoha jiných mudrlantů. Tato země, ač malá a fotbalově dosud nepříliš významná, má na tuto akci dostatek prostředků, fotbal je v oblasti ve velké oblibě a v neposlední řadě se jedná o atraktivní turistickou destinaci jistě i pro fotbalové fanoušky. Konec argumentace.

4.12.2010 v 10:58 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Sport

Martin Brňovják

Eurosojuz a nová slohotvornost

Britské listy často neopomenou upozornit na jedinečnost a rychlost, s jakou přinášejí své postřehy. Například v článku „Eurosojuz“ z 8.9.2010 (zde) jest k přečtení úvaha o tom, že Evropská unie je vlastně Evropský svaz.*

8.9.2010 v 14:57 | Karma: 11,10 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Společnost

Martin Brňovják

Nedrážděte Izrael bosou lodí

Kdysi jsem navštívil jedny známé, jejichž soused naproti přes silnici měl na zahradě několik pozoruhodných exponátů bojové techniky z druhé světové války. Paní domácí si stěžovala, že pokaždé, když odjíždějí na nějaké vojensko-historické setkání, jim tím bazmekem zlikvidují kus plotu kolem zahrádky a že veškeré stížnosti jsou neúčinné. S trochu cynickým humorem jsem schválil její rezignovaný postoj, copak se snad můžete o něco hádat se sousedem, který má na zahradě tank?

2.6.2010 v 21:24 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Martin Brňovják

Tak nám zabili Hitlerovu dálnici

V Brně - Žabovřeskách je oblíbená tato anekdota: - JE TO VELKÉ, ŠPINAVÉ, SMRDÍ TO A LEŽÍ TO ZA KOMÍNEM, CO JE TO?

27.5.2010 v 15:17 | Karma: 19,73 | Přečteno: 1774x | Diskuse| Společnost

Martin Brňovják

AC/DC - Wels (Rakousko), 22.5.2010

80 000 lístků vyprodaných během pár hodin. Srovnatelnou návštěvnost koncertů snad dneska nemá žádný ze žijících a vystupujících umělců. A to k nám do Evropy přijeli AC/DC druhý rok po sobě. Loni jsem v tom fofru všechny dostupné destinace prošvihl, letos se mi tedy konečně poštěstilo na ten velkolepý hudební cirkus dostat.

26.5.2010 v 19:45 | Karma: 11,44 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...