Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sprchuju se, v samoobsluze nekradu a fotbal hrát neumím

Pravděpodobně jste zaregistrovali kontroverzi kolem kocoura Mikeše, či přesněji kolem polemiky týkající se rasistických stereotypů obsažených v tomto díle. Skvělým příspevkem do diskuse, která se na toto téma rozpoutala, je článek Fabiana Golga „Češi smrdí“ publikovaný na serveru Britské listy, provokativní hned v několika rovinách, který mě pobavil, poučil a také přiměl napsat tento svůj příspěvek.

Když jsem jednou relaxoval v tureckých lázních v tureckém Eskisehiru, stačilo zmínit, že jsem z České republiky, a ačkoli turecky neumím, dokonale jsem rozumněl okolorelaxujícím, kteří se začali předhánět v tom, kdo zná více našich fotbalových hráčů a týmů. Nedávno jsem pro změnu dělal rozhovor s islandským hudebníkem, který mi na dotaz, co ví o naši zemi, pohotově sdělil, že máme skvělý fotbalový tým. Vzpomněl jsem si u toho na potupnou porážku, kterou jsme před časem utrpěli s Ázerbájdžánem, ale chápu, že takový islandský rockový kytarista pravděpodobně až tak detailní znalosti nemá a ty povrchní staví na pověsti, o kterou se zasloužili pánové jako Plánička, Masopust, Panenka a která hraje v tomto případě v náš prospěch.

Na zcela opačné pověsti jsme mohli stavět při návštěvě Rakouska krátce po pádu železné opony. Traduje se, že tam v obchodech dokonce visela upozornění ve smyslu „Češi, prosíme, nekraďte." Ačkoli jsem žádné takové neviděl, pamatuji si nedůvěryhodné pohledy našich sousedů, které se pravděpodobně zakládaly na zkušenostech s jejich čerstvě nabytými spoluobčany z demokratického světa. Vysvětlovat každému na potkání, že opravdu nikde nehodlám nic ukrást, samozřejmě nemělo cenu, to by uspělo nejspíš jen jako námět na scénku podobnou té, ve které Mr. Bean ukazuje nechápajícím účastníkům jednání, že má suché kalhoty.

Jiní pánové v jiné zemi se svým mrzkým přístupem k hygieně zaloužili o to, že se Češi dostali i do brazilské portugalštiny. Opravdu doporučuji přečtení článku pana Golga, ona seberefexe se občas hodí i tam, kde byste to nečekali.

Před časem u mě na několik nocí zůstávali kolegové z jedné brazilské kapely. Na základě čerstvě nabytých informací si mohu jen zpětně domýšlet, zda si o mně mysleli, že jsem prase, protože se sprchuju o 20 minut méně, než bych měl, nebo zda byli překvapeni, že se vůbec sprchuju, případně, že sprchu doma vůbec máme. Každopádně až příště nějací Brazilci přijedou, raději to se spotřebou vody i mýdla budu dočasně přehánět, prostě abych neudělal špatný dojem. Sám se do Brazílie nechystám, ale kdyby tam snad ode mě čekali, že umím hrát fotbal a že se nebudu sprchovat, pak je v prvním případě nepochybně zklamu a v tom druhém snad trochu potěším, i když usuzuji, že srovnávat se s Brazilci stejně nemá ani v jednom ani v druhém ohledu cenu.

Češi už v Rakousku nějakou dobu v samoobsluhách nekradou, takže se tam na nás snad přestali dívat jako na zloděje. Pokud bude česká fotbalová reprezentace pravidelně prohrávat s Ázerbájdžánem, pravděpodobně brzy ztratí reputaci kvalitního fotbalového týmu. Jak je to s tou hygienou, to osobně nevím, ale vím, že pokud nechci smrdět, musím se koupat. Implikace tohoto hypotetického imperativu pro různé národnostní či etnické skupiny a s nimi spjaté stereotypy si již jistě každý odvodí sám.

Autor: Martin Brňovják | úterý 27.4.2010 11:23 | karma článku: 15,08 | přečteno: 1546x
  • Další články autora

Martin Brňovják

MS v Kataru 2022 – demagogie není na místě

Nechápu rozhořčení, které způsobilo přiřknutí fotbalového mistrovství světa 2022 v Kataru, např. v článku pana Štěrby na Britských listech, ale i mnoha jiných mudrlantů. Tato země, ač malá a fotbalově dosud nepříliš významná, má na tuto akci dostatek prostředků, fotbal je v oblasti ve velké oblibě a v neposlední řadě se jedná o atraktivní turistickou destinaci jistě i pro fotbalové fanoušky. Konec argumentace.

4.12.2010 v 10:58 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Sport

Martin Brňovják

Fotovoltaické panely, mimozemšťané a jaderné ohrožení

Pamatuji si, jak v době vehementní snahy přeměnit každou křižovatku na kruhový objezd publikoval kdosi úvahu o tom, že se jedná o dovedně skrytý systém signalizace pro mimozemšťany. Hloupým pozemšťanům se řekne, že to je pro jejich bezpečnost (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a pohodlí (proti tomu přece nemůže nikdo nic namítat!) a zákeřní vesmírní usurpátoři již mohou v klidu dolaďovat topografii nasazení svých sil.

3.10.2010 v 11:11 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Martin Brňovják

Eurosojuz a nová slohotvornost

Britské listy často neopomenou upozornit na jedinečnost a rychlost, s jakou přinášejí své postřehy. Například v článku „Eurosojuz“ z 8.9.2010 (zde) jest k přečtení úvaha o tom, že Evropská unie je vlastně Evropský svaz.*

8.9.2010 v 14:57 | Karma: 11,10 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Společnost

Martin Brňovják

Nedrážděte Izrael bosou lodí

Kdysi jsem navštívil jedny známé, jejichž soused naproti přes silnici měl na zahradě několik pozoruhodných exponátů bojové techniky z druhé světové války. Paní domácí si stěžovala, že pokaždé, když odjíždějí na nějaké vojensko-historické setkání, jim tím bazmekem zlikvidují kus plotu kolem zahrádky a že veškeré stížnosti jsou neúčinné. S trochu cynickým humorem jsem schválil její rezignovaný postoj, copak se snad můžete o něco hádat se sousedem, který má na zahradě tank?

2.6.2010 v 21:24 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1833x | Diskuse| Politika

Martin Brňovják

Tak nám zabili Hitlerovu dálnici

V Brně - Žabovřeskách je oblíbená tato anekdota: - JE TO VELKÉ, ŠPINAVÉ, SMRDÍ TO A LEŽÍ TO ZA KOMÍNEM, CO JE TO?

27.5.2010 v 15:17 | Karma: 19,73 | Přečteno: 1774x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Jsme urputníci urputní. Udělám nemožné, abych nezklamala, říká Dostálová

10. června 2024  1:59

Jednička kandidátky hnutí ANO, které zvítězilo v letošních eurovolbách, Klára Dostálová je...

Maďarské eurovolby ovládl Orbánův Fidesz, ale soupeři výrazně posílili

9. června 2024  23:55,  aktualizováno  10.6 1:44

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána získala ve volbách do Evropského parlamentu 43,8...

Vzestup nacionalistů, úpadek Zelených. Volby rozdaly nové karty pro boj o většinu

9. června 2024,  aktualizováno  10.6 1:42

Skončily volby do Evropského parlamentu. Krajní pravice výrazně posílí, největší lidovecká frakce...

Jurečka nesplnil podmínku, kterou si sám uložil. Není to úspěch, říká Výborný

10. června 2024  1:41

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka má teď problém. Nedokázal totiž...